»

GPL v3 končan

Ars Technica - Neprofitna organizacija Free Software Foundation je končno predstavila dokončno, tretjo različico licenčne pogodbe GPL, pod katero se distribuira večina odprtokodne programske opreme. Med procesom priprave je prišlo do mnogih nesoglasij, eno bolj odmevnih je bilo najbrž tisto, v katerem je Linus Torvalds napovedal, da izvorna koda jedra operacijskega sistema GNU/Linux ne bo izdana pod GPL 3. Kakorkoli že, sedaj je zadeva tu, avtorji pa obljubljajo, da so pri pripravi poskušali upoštevati različne pritožbe in komentarje ter ustvarili kompromisno besedilo. Slednje najbrž vsaj delno drži, saj se je Linus že pomiril in pravi, da so možnosti spet odprte.

Izvorna novica.

21 komentarjev

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

Walmart na Lindows

Walmart - Zagotovo novica današnjega dne: Walmart, kompleks maloprodajnih trgovin po vsej Ameriki, prodaja računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Lindows. S to potezo so si zagotovili, da na njihovih predpripravljenčkih teče večina programov, pisana za najbolj razširjeno družino operacijskih sistemov, Microsoft Windows. S tem so se tudi ognili plačilo licenčnine Microsoftu za vsak prodan računalnik, kar le-tem kar precej zniža končno ceno. Vse lepo in prav - ampak jaz takega računalnika ne bi kupil. Težava nastane v potrošniški družbi, saj računalniški neznalec ne ve, kakšna je razlika med Lindows in Windows. Na koncu bo odločala nižja cena računala z nameščenim Lindowsem, ki se bo pa odražala v izjemnem nelagodju ob počasnem delovanju raznoraznih programov, pisanih za Windows. Nelagodno vzdihnem ter grem pisati naslednjo novico...

10 komentarjev

Lindows na (open source) tapeti

The Register - Ja, ljudi smo že po naravi sumničavi, še posebej pa kaj hitro izgubimo zaupanje v poznana podjetja oz. ob vsakem najmanjšem indicu pomislimo nekaj 'slabega'. No, nekako takšna je bila moja reakcija, ko je FSF (Free Software Foundation) podjetje Lindows 'opomnila', da je v predoglednih paketih Lindows pozabil vključiti tudi izvorno kodo. Biznismeni se izgovarjajo, da 99 dolarjev vredni paketki itak še niso končna verzija. Jaomene!

0 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar