»

Kindle najbolj vroč artikel pri Amazonu

Prodajna uspešnica

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Imeti najbolje prodajan izdelek v svojem oddelku oz. celo na celi spletni trgovini je, v primeru večje spletne trgovine, brez dvoma poseben dosežek. Še večji je ta dosežek, če govorimo o največjem med največjimi, dobro poznanem Amazonu, ki se mu zdaj brez dvoma smeji do ušes. Najbolje prodajan artikel na njihovi spletni trgovini je bil v novembru prav njihov bralnik e-knjig, Kindle. Temu dosežku je brez dvoma botrovala mednarodnizacija bralnika, ki ga je od jeseni končno mogoče kupiti tudi izven ZDA, skupaj z elektronskimi izdajami knjig zanj. Nekateri zlobni jeziki bi se lahko spotaknili...

3 komentarji

Nook razprodan še pred izidom

Nook

ComputerWorld - Barnes & Noble Nook je elektronski bralnik e-knjig, ki temelji na platformi Android, in predstavlja konkurenco poznanima Amazon Kindlu in Sony Readerju. Žal ga dobri možje ne bodo mogli postaviti v nogavice ali pod jelko, saj je že pred izidom razprodan. Nook je bil napovedan za 30. november, a so v predprodaji že prodali vse zaloge. To pomeni, da kdor je Nook naročil v petek ali kasneje, se lahko nadeja nove igračke šele v januarju. V Barnes & Noble so se seveda znašli in oblikovali so lične kupone, ki jih je moč naročiti in postaviti pod jelko namesto daril, po novem letu pa jih obdarjenci lahko zamenjajo za pravo napravo.

Letos je prelomno leto za e-knjige in njihove bralnike, saj je velik uspeh doživel Amazon s Kindlom, dobro pa se drži tudi Sonyjev Reader....

9 komentarjev

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev

Sony prestavil izid bralnika e-knjig na poletje

Slo-Tech - Sony-jev prenosni bralnik e-knjig bo na trg prišel šele letos poleti, povedano drugače, Sony zamuja. Kar niti ni pomembno. Bistvo je v bistvu te naprave: PRS-500 je bralnik e-knjig. Gre morda za prvega predstavnika namenskega stroja za lagodno branje knjig v elektronskem zapisu.

Po najbolj črnih napovedih, bo nadgradnja avtorskega prava, ki elektrificira mehanizme za zaščito avtorskih del (DRM), med drugimi številnimi negativnimi posledicami prinesla tudi postopno izumrtje fizičnih, lahko prenosljivih (v fizičnem in pravnem pomenu) primerkov knjig. Ti bodo na voljo samo za petične...

29 komentarjev

FDV in MS Word

Slo-Tech - Država se trudi uvajati odprtokodne reštve, kaj pa izobraževalne ustanove? Fakulteta za družbene vede zagotovo ni med njimi, saj daje prednost Microsoftu. V 14. členu pravilnika o diplomskem delu namreč piše, da mora študent diplomsko nalogo oddati v datoteki oblikovani z MS Word: "Študent/-ka odda diplomsko delo v štirih izvodih ter v elektronski obliki v referatu za študentske zadeve. V elektronski obliki naj bo shranjeno v eni datoteki, oblikovani z urejevalnikom MS Word 95 ali novejšim MS Word urejevalnikom.".

Očitno fakulteta ni pomislila na tiste študente, ki doma uporabljajo Linux, OpenOffice.org pod Okni ali pa kakšen tretji program za pisanje besedil. Hkrati tudi kot standard vsiljuje točno določen komercialen (in za študentski žep tudi predrag) produkt, čeprav se je za elektronske dokumente že uveljavil format PDF, za katerega so na voljo tudi brezplačne rešitve.

Bo študent samo zato, da bo lahko oddal diplomo v elektronski obliki moral za dobrih sto tisočakov kupiti...

29 komentarjev

Google bo iskal tudi po knjigah

Slashdot - Očitno pri Googlu mislijo resno s svojimi nakanami zbrati na enem mestu vse informacije sveta in jih prosto ponuditi javnosti. Tako so sedaj začeli s preskusno fazo nove storitve, poimenovane Google Print (BETA). Za kaj pri vsej stvari gre?

Ker vse informacije vendarle še niso dostopne na internetu, temveč jih je nekaj še vedno v starih dobrih knjigah, je dostop do njih nekoliko otežkočen. Knjige so resda razvrščene po računalniških katalogih (naprimer COBISS) s ključnimi besedami, a preiskati celotne knjige po vseh besedah, besednih zvezah in podobno vendarle še ne moremo. Google bo tako ponudil možnost iskanja po velikem številu knjig (ki se bo še povečevalo) v elektronski obliki kar prek svojih spletnih strani. Vse knjige bodo dostopne na naslovu print.google.com, tako da bo iskanje samo po knjigh izgledalo takole. Slashdot.

4 komentarji

Pri B&N opustili e-knjige

Slashdot - Ena od največjih verig knjigarn, Barnes and Noble, je danes obvestila svoje spletne kupce, da opuščajo prodajo e-knjig. Njihove stranke imajo tako še en mesec časa, da prenesejo svoje kupljene knjige, nato pa bodo popolnoma prekinili s tem. V prispevku na fool.com se sprašujejo, čemu so se odločili za to dejanje, glede na to, da je dobiček neprimerno višji kakor pri različici iz mrtvih dreves. Prav tako se postavlja vprašanje, če je to konec e-knjig in ali bodo tudi na amazon.com kmalu ukinili le-te?

1 komentar

Tudi v Sloveniji e-knjige

Jaz - Za vse zanesnjake, ki radi preberete kakšno knjigo, je tukaj naslov strani, kjer si lahko v elektronski obliki vunpotegnete knijgo, ki jo želite prebrati. Stran Knjiga-On.net je, kot pravijo na njihovi strani, še na začetku svoje poti, prav tako naj bi bila ponudba e-knjig v Sloveniji še v povojih in zato je njihovo število v elektronski obliki zaenkrat še omejeno. Trenutno ponujajo v branje štiri knjižne uspešnice. Pred dolvleko pa si lahko za vsako knjigo, ki je na voljo, preberete nekaj koristnih informacij. In kakšne prednosti naj bi imela e-knjiga? Zadeva je kar cenejša od tiskane inačice, prejmete jo takoj, plačilo pa je možno preko mobilnega telefona z Mobitelovo Moneto ali pa preko položnice. O uporabnosti dotične ponudbe pa presodite sami.

0 komentarjev