»

Uradna izdaja ljubiteljskih iger za Nintendo DS

Slashdot - Poleg pravih, komercialnih iger, za izdelavo katerih se porabi milijone dolarjev, obstajajo tudi take manj uradne, ki jih v prostem času spiše kak posameznik z obilico inspiracije ali pa nekaj nadobudnih glav. V večini primerov se tovrstni izdelki s komercialnimi ne morejo primerjati, tu in tam pa lahko tudi v spalnici kakšnega programerja nastane izdelek zavidljive kakovosti. Slashdot poroča, da je podjetje Datel izdalo Games ‘n’ Music, kartico za Nintendo DS, ki omogoča uporabnikom, da na konzoli predvajajo glasbo in videoposnetke ter se zabavajo z doma napisanimi igrami, brez da bi pri...

0 komentarjev

Bo Amazon prodajal digitalno glasbo?

Newsweek - Družba Amazon naj bi po pisanju ameriškega tednika Newsweek končno vstopila v svet digitalne glasbe. Nekoč vodilni spletni trgovec je moral svoj primat prepustiti Applu, ki je s svojo spletno prodajalno glasbe in videa iTunes pošteno premešal tržne položaje.

Že januarja je hollywoodska revija Variety najavila, da bo Amazon letos aprila svojim strankam omogočil digitalno pretakanje filmov, ki jih sicer ponujajo na nosilcih DVD. Pri Amazonu se še niso izjasnili, na kakšen način bodo vsebino ponudili v digitalni obliki, jasno je le, da ne želijo kanibalizirati prodaje fizičnih nosilcev. Prva rešitev naj bi strankam omogočala predogled filma za določeno vsoto, ki naj bi se kot vnaprej plačan kredit upoštevala pri kasnejšem nakupu DVD-ja. Druga rešitev je še enostavnejša: kupci DVD-jev naj bi si – medtem ko čakajo, da DVD prispe po pošti – film pretočili preko Amazonove spletne prodajalne.

Čeprav Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona, za Newsweek ni želel razkriti detajlov, naj bi...

1 komentar

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Zaščiteni CD-ji? Ste prepričani?

The inquirer - Na račun zaščite glasbenih zgoščenk in njihove smiselnosti smo na Slo-techu porabili že precej besed. Kot se je največkrat izkazalo, so ljudje, ki zaščito razbijajo, skoraj vedno korak pred tistimi, ki jo izdelujejo.

Tokrat pa na Inquirerju poročajo še o eni precej nelogični potezi glasbene industije. Tako njihov argentinski sodelavec razlaga, kakšno izkušnjo ima z zaščitenimi zgoščenkami. Tako je po prejemu naročene zgoščenke, ki se na naslovnici in zadnji strani ponaša z napisom BMG's Copy-Control presenečen ugotovil, da medij sploh ni zaščiten. Kot preskus je skladbe pretvoril v mp3 datoteke in CD tudi kopiral, oboje brez problema.

Glede na to se nam poraja vprašanje, ali je šlo zgolj za pomoto založbe, ali pa so pri založbi ugotovili, da določeni trgi preprosto preveč verjamejo napisanemu, da bi se jim sploh splačalo ukvarjati z zaščito? Še klik.

14 komentarjev

Slovenska knjiga o PHP ter MySQL na Apacheu

Slo-Tech - Yohan del Sud, eden bolj cenjenih na Slo-Techovem forumu, se je izjemno potrudil ter skupaj s kolegom spisal knjigo z naslovom "PHP ter MySQL na spletnem strežniku Apache". Knjiga na 140 straneh ter v desetih poglavjih obdela kombinacijo teh tehnologij ter je primerna tako za popolne začetnike brez predznanja kot tudi za starejše mačke. Rdeča nit te knjige je izdelava spletnih trgovin, poslovalnic ter vseh aplikacij, ki morajo biti hitre ter učinkovite. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s primeri kode v knjigi ter z brezplačnimi različicami PHPja, MySQLa ter Apacheja.

Prodajna cena je 4490 SIT. Vsi, ki jo boste do konca tega meseca naročili preko tega e-poštnega naslova, pa dobite 25-odstotni popust, s krito poštnino. Še slikica naslovnice:

10 komentarjev

Bon Jovi proti piratom

BBC - Hitro si pojdite prebrat to zgodbo, ki bo potrdila dejstvo, ki ga trobimo že dobro leto dni: glasbena industrija se oklepa zadnjih ponujenih bilk, ki jih dobiva. Po burleski pred nekaj dnevi, ko so začele produkcijske hiše primeke zgoščenk pošiljati v CD predvajalnikih (da ne bi prišlo do ilegalnega kopiranja), je Bon Jovi ubral nekako bolj humano, mehkejšo taktiko. Ob nakupu zgoščenke tega izvajalca boste notri našli trinajstmestno številko, ki jo boste lahko vpisali na njegovi spletni strani. Tako boste "zastonj" v predprodaji kupili karte za njegove koncerte, vunpotegovali žive izvedenke njegovih komadov, in tako dalje. Če pomislim, zna ta rešitev požeti še največ uspeha. Klik!

7 komentarjev

20 let zgoščenke!

SiOL - Na včerajšnji dan pred 20 leti se je rodil za tedanje čase popolnoma nov medij - zgoščenka. Starši prve masovno dostopne zgoščenke (na njej so lahko poslušali Frederica Chopina) so bili Bayer, Philips in Polygram. Sony je vzel stvar v svoje roke kot oster napad z zgoščenkami na vse analogne medije prejšnjih let- vinilke, kasete, ipd. Prvi CD predvajalniki so bili precej dragi (približno tako kot danes DVD komponente), sčasoma pa sta se pocenila tako medij kot predvajalnik in zgoščenka se je vrtela v skoraj vsaki hiši širom po svetu. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je zgoščenka postala tudi podatkovni medij. Po 20 letih je postala najbolj popularen medij vseh časov - Izdelali so jih namreč že 25 miljard. Klik!

11 komentarjev

Kako prosim, Celine?

Yahoo News - Okej, tukaj se pa vse hecanje konča. Sony Music gre, vsaj tako lahko preberemo v tem članku, odločno predaleč. Glasbena industrija se oklepa še zadnje bilke proti nezakonitemu kopiranju glasbenih zgoščenk, tako da so z novo zaščito, katero so razvili sami, poskrbeli, da zgoščenka na operacijskih sistemih Windows in Macintosh preprosto sesuje računalnik ter onemogoči pravilno izustitev cedeja prek gumba. Bolno - ter protizakonito. Prosim lepo - bi bili vi srečni, če bi odšteli 3000 SIT za cede neke kanadske siničke, nato pa slišali nič in videli modri zaslon, češ da rabite glasbeni stolp za poslušanje? Prosim lepo...

14 komentarjev