»

Apple dosegel začasno prepoved oglaševanja, naročanja in prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji

vir: ZDNet
ZDNet - V Avstraliji je od včeraj do nadaljnjega prepovedana prodaja tabličnega računalnika Samsung Galaxy Tab 10.1V, ker naj bi kršil 10 patentov podjetja Apple. Avstralska podružnica Appla je namreč po treh dneh analize ameriške različice naprave sklenila, da krši njihove patente (slide to unlock, pinch-to-zoom, edge-bounce), zato so na sodišče v Sydneyju vložili tožbo in dosegli začasno odredbo sodišča o prepovedi prodaje. S tem se odmika napovedan začetek prodaje v Avstraliji, ki bi se moral zgoditi to poletje.

Na prvem srečanju pred sodiščem sta se Apple in Samsung včeraj v Sydneyju sporazumela, da bo Samsung Applu vsaj sedem dni pred načrtovanim...

93 komentarjev

Avstralija razvija internetno infrastrukturo

vir: engadget
engadget - Avstralija bo v razvoj internetne infrastrukture vložila kar 43 milijard avstralskih dolarjev (približno 23 milijard evrov), kar je avstralski premier Kevin Rudd označil za največji vložek v kakršnokoli infrastrukturo v zgodovini države. Cilj vlaganj je zagotoviti hitrosti do 100 Mb/s s pomočjo optičnih vlaken vsaj 90 % prebivalcem, medtem ko bi ostalim omogočili hitrosti do 12 Mb/s prek satelitske oz. brezžične povezave (v to kategorijo npr. padejo samotne kmetije v notranjosti celine).

Do 49 % vložka naj bi prišlo iz privatnega sektorja, ostalo pa od države, deloma iz prodaje obveznic, del pa iz sklada za infrastrukturo. Obljubo želijo izpolniti v sedmih oz. osmih letih, svoj del pa država želi prodati po petih letih.

Avtoceste po državi in pešpot čez mejo.

48 komentarjev

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

The inquirer - V Avstraliji bodo še pred koncem tega leta volitve, eno od pomembnejših vprašanj, ki bi jih lahko odločilo in se trenutno močno izpostavlja, pa je ponudba širokopasovnega interneta širom celine. Opozicija je izjavila, da namerava le-tega nuditi 98 odstotkom prebivalstva, medtem ko obstoječa vlada sedaj pravi, da bo šla še za odstotek dlje.

Koalicija tako namerava z investicijami, vrednimi dve milijardi avstralskih dolarjev (nasprotna stran bi porabila še več kot dvakrat toliko denarja), prebivalce urbanih delov povezati s tehnologijo FTTN, medtem ko naj bi internet v oddaljena območja prinesle brezžične tehnologije. Hitrost bo povsod vsaj 12 Mbps.

Trenutno stanje širokopasovnih povezav v Avstraliji ni preveč bleščeče, večinoma so na voljo zgolj kabelske in ADSL povezave, ponekod tudi ADSL2+, a glavna težava je pomanjkanje višjih hitrosti uploada.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Avtomat za knjige

CNN - Avtomatom za pijače, prigrizke, žvečilke, cigarete, parkirne listke in podobno se bo v ZDA pridružila nova vrsta avtomatov. To pot bodo avtomati prodajali knjige.

Petdeset tisoč dolarjev (mimogrede, v evrih bi zneslo to 38.000) vredni Espresso je po več letih razvoja gotov in bo v začetku prihodnjega leta dosegel ljudske množice. Prva ga bo dobila newyorška knjižnica, kasneje pa naj bi jih razdelili med 10 do 25 knjižnic onstran Atlantika. Na zahtevo bo takšen avtomat v pičlih sedmih minutah uredil, natiskal in spel poljubno besedilo iz Googlove in Open Content Alliance baze, ki bo sprva obsegala 2,5 milijona besedil z že pretečenim rokom za avtorske pravice, od katerih bo približno milijon v angleščini. Tudi tisk od desne proti levi naj ne bi bil problem, edina omejitev za vse knjige pa bo zgornja meja števila strani, ki znaša 550 strani, tako da si Vojne in miru v enem izvodu ne boste mogli privoščiti. Cena naj bi bila poldrugi evrocent za stran. Več o tem.

23 komentarjev

iPodomati

Gizmodo - Podjetje Zoom Systems, ki je znano po prodaji raznih izdelkov iz avtomatov, se je pred kratkim odločilo za nov poslovni korak. V svojo ponudbo so med pločevinke z osvežilnimi pijačami in čokoladice dodali Applove izdelke in tako ustvarili iPodmat. Tako lahko sedaj najpopularnejši predvajalnik glasbe kupimo kar brez posredovanja prodajalca - skozi dobro zavarovan postopek nas vodi na dotik občutljiv ekran, na katerem označimo izdelek, plačilo pa opravimo s kreditno kartico. Avtomati bodo zaenkrat na voljo v nekaterih letališčih v ZDA, cene pa bodo podobne, kot v Applovih trgovinah.

16 komentarjev

Katera znamka CD-R medija?

CD Freaks - Vsakič, ko se odpravite v "neko veleblagovnico" po zalogo praznih zgoščenk, ker si pač morate narediti varnostno kopijo vašega 120 GB diska ([;)]), se je dobro vprašati, katero znamko medija kupiti. Na tem naslovu si lahko preberete zanimiv članek, ki govori o tem. Ste vedeli, da je dejanskih proizvajalcev medijev zelo malo, a preprodajalcev ogromno? Da preprodajalci menjajo proizvajalce kot sveže spodnjice? Tako da se lahko kaj kmalu zgodi, da bodo zgoščenke, do včeraj označene kot zanič, že jutri postale kakovostne, le zaradi menjave izvorne tvrtke zgoščenke. Razprtije [:D]. Klik!

1 komentar

Malo naprednejša cede šatulja

Dan's DATA - Nekako sem si rekel, da to napravico preprosto moram imeti, saj se še komaj znajdem iz množice zgoščenk, na katerih so Slo-Techovi arhivi. CD-101 podjetja Dacal Technology je, poenostavljeno povedano, menjalnik za 150 zgoščenk, na katerem je en vrtljiv gumb z LCD displejem. Z vrtenjem gumba izberemo številko zgoščenke, katero hočemo izvreči, ter 5 do 10 sekund pozneje jo lahko že občudujemo v lastnih rokah. Da bi se pa CD-101 ločil od ostalih menjalnikov, ga lahko priključimo na USB vodilo ter ga uporabimo s priloženim programom, ki nam bo, v kombinaciji z bazo podatkov na vsaki zgoščenki posebej, izjemno olajšal dostope do (a-khem) raznih...

11 komentarjev

Peka cedejev prek avtomata

News.com.au - Zanimiva novica iz avstralskih logov: V mestu Adelaide v Avstraliji je v veleblagovnico postavljen prvi avtomat za peko zgoščenk. Postopek je zelo enostaven. V prvo režo vstavimo zgoščenko, ki jo želimo presneti, v drugega pa prazen cede. Postopek traja manj kot deset minut (to nakazuje 8-12x pečenje), stane pa pet avstralskih dolarjev, kar znese slabih sedemsto tolarjev. Za dodatek 250 SIT pa lahko kupite zgoščenko kar v avtomatu :D. Zanimivo, kaj? Thnx, experimetant!

2 komentarja

Zaščiteni CDji le niso tako varni

Slo-Tech - Nekaj časa nazaj so se pojavile prve informacije o posebnih, zaščitenih CD medijih, ki naj bi končno rešili večen trn v peti velikih založb - piratstvo. No, očitno se je izkazalo, da brez problemov ne bo šlo! Ker se je OZZY potrudil in novico lepo napisal, jo bom kar skopiral:

Rak rana glasbene industrije je piratstvo, nepooblaščeno kopiranje zgoščenk in ostalih nosilcev zvoka in slike. Marsikomu ni znano, da že nekaj časa obstajajo posebne tehnologije vodnega tiska, s katerimi se lahko zaščiti glasbo na zgoščenkah pred nepooblaščenim kopiranjem. Glavni težavi s katerimi se soočajo glasbene založbe sta dve: kot prvo omenimo majhno nerodnost, ki si jo občasno privoščijo: del naklade zgoščenk za določeno področje zaščitijo, del namenjen drugemu področju pa ne. Nato se najdejo pirati, ki pač skopirajo nezaščitene zgoščenke in jih veselo prodajajo naprej. To se je zgodilo country pevcu Charleyju Prideu. Novo Zelandska naklada njegovih zgoščenk je bila brez zaščite in takojšen plen...

1 komentar

Avstralija bo prepovedala igranje na srečo na spletu

InternetNews - No, nekateri zakonodajalci že gredo predaleč.. Avstralska vlada je napovedala, da bo uvedla prepoved igranja na srečo preko spleta za avstralske državljane. Ta prepoved bo zajemala igre na srečo, kot so poker, kazino igre, športne stave in loterije, ki se igrajo preko Interneta ali preko interaktivne TV, ali na mobilnih telefonih.
Avstralija je ena izmed držav, ki se srečujejo z največjim problemom igranja na srečo na svetu; zato tudi ta prepoved. Vseeno pa se mi zdi ta prepoved preveč restriktivna in premalo domišljena.

2 komentarja