»

Toshibin prenosnik s tremi grafičnimi karticami

Neowin - Časi, ko so bili prenosni računalniki izrazito neprimerni za igranje iger, se poslavljajo, saj so proizvajalci ugotovili, da več grafičnih kartic porabi več energije samo, če so vključene. Tako ni nobene ovire, da ne bi imeli v računalniku močne in skromne kartice hkrati, pri čemer bi prvo uporabljali doma, slednjo pa na poti. Tak sistem ima recimo Applov Macbook Pro, dobila pa ga je tudi Toshiba.

Toshiba Quosmio X305-Q708 je nov prenosni računalnik, ki nezvenečemu imenu navkljub ponuja pravo razkošje. Poleg vgrajenega GeForcea 9400M ima še dve GeForcea 9800M GTS, Intelov Core 2 Extreme QX9300 z 2,56 GHz, 4 GB PC3-8500 DDR3 pomnilnika, 128 GB velik SSD-disk in 320 GB velikega klasičenega. Cena: primite se za...

15 komentarjev

Futuremark - goljufajmo skupaj!

Slo-Tech - Rezultati v Futuremarkovih testih 3D Mark 2001 in 2003 so za mnoge prerasli iz povsem trivialnih rezultatov sintetičnega testa v statusni simbol. V vsakem primeru je izziv iztisniti iz svojega sistema kar največ. Vsem, ki smo se v te stvari bolj poglobili, je postalo jasno, da je v igri cela plekada dejavnikov. Vse od izbire operacijskega sistema do verzije gonilnikov. Na tem mestu pa začnemo tacati po gnilih tleh.

Še pomnite škandal z nVIDIJINIMI 'optimiziranimi' gonilniki? Naj vam osvežim spomin. Dečve inu dečki so se odločili v gonilnike dodati nekaj 'oplemenitev' osenčevalnikov točk, ki pa so bile žal vidne le in samo v enem izmed najbolj razširjenih testnih programov. Podrobnejši ogled je razodel, da je bilo pravzaprav vse kar so naredili to, da so preprečili izrisovanje nekaterih ploskev. Ko bi pokazali takšno vnemo pri pohitritvi vsakega programa, nič ne rečem, tako pa so si precej skazili ugled.

Ko smo na vse skupaj že čisto pozabili, se vrli Futuremark odloči, da bo...

35 komentarjev

Kako se bosta imenovala ATijeva RV360 in R360?

X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi bo tržišču kmalu predstavilo navito serijo Radeona 9600 s kodnim imenom RV360, da bo nudilo še večjo zmogljivost ter hitrost v srednjem cenovnem razredu svojih grafičnih kartic. Poleg tega pa bo na tržišče poslalo tudi zmogljivejšega bratca Radeona 9800 PRO s kodnim imenom R360. Obstaja samo še ena skrivnost -- kako se bodo novopečene grafikulje uradno imenovale? Od leta 2001, ko je ATi predstavil Radeona 8500 in Radeona 7500, je višja številka pri imenu kartice pomenila tudi večjo zmogljivost le-te. Podoben način poimenovanja je pred leti razvil že 3dfx in ga je kasneje posvojila tudi nVidia.

Sistem pa se je podrl, ko je ATi izdelal Radeona 9000 in 9000 PRO, ki sta bila glede na zmogljivost šibkejša od Radeona 8500. Podobno se je zgodilo tudi pri nVidii z GeForceom FX 5200, ki se ne more meriti z GeForceom4 Ti 4600. Enako se je zgodilo pri poimenovanju Radeona 9600 PRO ter Radeona 9200. Če bi se podjetja držala prvotnega sistema poimanovanja, bi bila izbira...

8 komentarjev

Test pregrešno dragih grafičnih kartic

OCAddiction - Na OCAddiction so pod drobnogled vzeli dve trenutno najhitrejši in temu primerno dragi grafični kartici, nVidiino GeForce FX 5900 Ultra z 256 MB RAMa in ATIjevega Radeona 9800 Pro z 128 MB RAMa. Kartici, v ZDA vredni 499 oziroma 399 dolarjev, so spustili skozi obširen nabor iger in programov, namenjenim testiranjem vseh zmožnosti modernih grafičnih kartic, na koncu pa so za zmagovalca proglasili ATIjevega Radeona, ki je bil v povprečju hitrejši od GeForcea FX, konec koncev pa tudi sto dolarjev razlike v ceni ni ravno malenkost. Torej če nameravate kupiti kako od teh kartic ali pa če ste samo radovedni, tukaj je povezava na članek.

7 komentarjev

Dodatek k članku "Ti4200@Ti4600"

Slo-Tech - Ker sem takoj po objavi članka dobil en manjši kupček e-mailov, v katerih me uporabniki sprašujete, kako in s katerim programom sem svojo grafično kartico navil in kako bi lahko to izvedli tudi vi, sem napisal še krajši vodič o tem, kako preko gonilnikov naviti vašega GeForcea (kateregakoli) in kako se izogniti omejitvi višine nastavljanja frekvence. Dodatek najdete na koncu članka.

0 komentarjev

NV30 tudi uradno poimenovan

X-Bit Labs - Najnovejši nVidiin grafični procesor, naslednik GeForcea 4, kodno poimenovan NV30, je končno dobil tudi marketinško ime. Po poročanju X-Bit Labs se bo nov procesor imenoval GeForceFX. Kaj tisti FX pomeni, pa verjetno ni jasno nikomur, razen nVidiinemu marketniškemu oddelku. Spomnimo še samo, da bo GeForceFX uradno predstavljen v ponedeljek na Comdexu. Dodatne informacije ter originalno novico najdete na tem naslovu.

8 komentarjev

Nasvidenje, GeForce...

HardOCP - Na predstavitvi GeForcea 4 je nVidiin CEO potrdil govorice, da GeForcea5 ne bo. Ne samo imena, tudi tehnologija, ki je v GeForceih, se bo poslovila. Tako da pričakujte v naslednji generaciji NvIdiinih kartic (NV 30 čip) nove tehnologije, najbrž tudi tiste, ki jih je razvil/razvija bivši 3Dfx team.

5 komentarjev

Prehiter razvoj?

Glide Underground - Pri Glide Undergroundu sem našel tale članek, v katerem se avtor sprašuje, ali je sedanja hitrost razvoja sploh smiselna. Zastavlja si vprašanja, kot recimo zakaj potrbujemo 1.7 GHz pošast, če nam igrice še vedno dobro delajo na (navitem) 533 MHz procesorju, ali če je res smiselno odšteti okoli 100 tisoč tolarjev za novega GeForcea. Mnenja o tem so različna, a če ste vsaj malo računalniško-filozofske narave si ta članek le preberite in potem o njem razglabljajte.

21 komentarjev

Navijanje GeForcea 3

VR - Zone - Kombinacije različnih procesorjev in različnih grafičnih kartic znajo biti zelo zanimive. Pri Vr-Zoneu so se malo poigrali z navijanjem in testiranjem GeForcea 3 v družbi z različnimi procesorji. S Thunderbirdom in matično ploščo z Viinim KT133A veznim čipovjem se je GeForcea dalo naviti na 230/525 (prva je frekvenca čipa, druga pa frekvenca pomnilnika - obe v MHz). Z drugim Viinim čipovjem, KT266, so bili rezultati že boljši 230/540. Zanimivo pa postane navijanje v družbi z na 1.68 Ghz navitim 1.4 GHz Pentiumom 4. S to konfiguracijo se je GeForce dobro počutil tudi pri 240/545, čeprav so bile napetosti pri vseh treh sistemih enake. Sicer pa se GeForce 3 z Pentiumom 4 zelo dobro obnese v 3D Marku 2001, kjer je dosegel v prednastavljenem (default) testu 6716 točk. Če vas zanimajo slike, si jih oglejte tukaj, za primerjavo rezultatov poglejte tukaj, slike Leadtekove kartice pa so tukaj.

0 komentarjev

Rentgenski posnetek GeForcea 3

Case Junkiez - Kaj vse se ljudje (sklepam, da Američani) spomnejo. Slikati novo grafično kartico pod rentgenom... hja, le zakaj pa ne?! No, če vas slika zanima si jo le oglejte, a ne bodite razočarani, če ne bo dosegla vaših pričakovanj, saj je (moje mnenje) težko posneti notranjost vsakega čipa, če le-ti niso vedno pod enako debelim hladilnikom. So pa zelo zanimivi podatki. Ali morda kdo ve, da se za rentgensko slikanje uporablja napetost 90.000 voltov? Za to novico je zaslužen Andrej Cenčič.

11 komentarjev

Težave HardCOREwarea

hardCOREware - Slabo se piše internetnim stranem in .com ekonomiji. Zato v pomanjkanju denarja overclockerska stran HardCOREware prodaja nekaj testnih komponent, ki so bile v njihovi lasti. Za prodajo so namenili Athlona 1000, GeForcea 2 GTS, Abitko KT-7 RAID, Casiov E125 dlančnik in ZyXELov brezžični usmerjevalnik (router). Glede na dejstvo, da je zadnje čase propadlo kar nekaj internetnih strani, to zagotovo ni dobro in očitno ni vse tako lepo kot zgleda.

0 komentarjev

Geforce 3 26. februarja

Video Card Drivers - Hmm... Kaj pravite na par novic, OK?

Govorice o tem, da bo GeForce 3 predstavljen v naslednjih nekaj tednih so očitno resnične. Na VideoCardDrivers so objavili novico o uradni predstavitvi GeForcea 3 26. februarja. Znane so tudi točne specifikacije:
  • 0.15 mikronsko jedro
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • frekvenca jedra nad 200 MHz
  • DDR SDRAM ali SGRAM pri 250 Mhz
  • 8 GB/sekundo prenosa iz rama
  • Podpora do 128 MB rama
  • 4 rendirne cevovode
  • 2 teksturi na cevovod
  • 4 teksture na pixel
  • Enota T&L bo zmogla izrisati malo več kot 40 milijonov trikotnikov na sekundo
  • 350 MHz RAMDAC
  • Največja resolucija 2048×1536 pri 75 Hz

  • Cena $500, kar bo pri nas 125 tisoč
Hja.. Če je vse to kar sem napisal zgoraj res, bomo videli 26. februarja. Vse je zelo impresivno, razen cene... A kljub temu to pomeni znižanje cen ostalim nVidiinim karticam.

14 komentarjev

Hardwareski problem GeForce-a pri DXTC 2.

Sci-Fi Gaming - V četertek je TESKAn objavil novico s povezavo na stran The Register, kjer so objavili, da ima GeForce 2 res probleme s stiskanjem tekstur. Za dokaz pa so uporabili kar demo Dagoth More Zoological Gardens. Zadeva pa očitno spet ni tako enostavna. Na Sci-Fi Gaming so zato povprašali, kako je s to stvarjo Patrick-a Moynihan-a (iz skupine, ki je demo izdelala), in Patrick pravi, da Radeon ne podpira nekega tipa megle, ki ga ta demo uporablja. To naj bi bil razlog za razliko, screen shot iz GeForce MX-a pa naj bi bil pravi... Ker pa nisem uspel zrihat enga pametnga linka:
The problem lies not in the GeForce2's texture compression, but rather in the Radeon's lack of support for the type of hardware fog/haze effect we implemented for DMZG.

Zadeve sem se lotil še doma in tukaj so rezultati:
Prva slika
Druga slika
Tretja slika
Četrta slika
Ko pogledate prvo sliko vidite na levi A8R8G8B8 32bitni format, ki ima 8 bitov za alpha kanal (svetlo moder del slike je "povsem prosojen"). Na desni pa...

4 komentarji

Copyright zaščita v naslednji generaciji diskov!

The Register - The Register je danes objavil eno zares šokantno novico. Obstaja namreč (velika) možnost, da bo v naslednjo generacijo trdih ATA in SCSI diskov vdelana CPRM (Content Protection for Recordable Media) zaščita. Dotično zadevo srečamo na današnjih DVDjih in določenih drugih formatih, vsakdanje delo z računalniki pa bi zelo otežila. Pobudniki te ideja so združeni v NCTIS organizacijo (IBM, Toshiba, Intel, Matsushita), naslednji sestanek pa bo februarja. Če bodo takrat sprejeli specifikacije, je zelo verjetno, da bomo CPRM generacijo diskov videli že poleti. Ena izmed večjih težav, ki se bo pojavila z uvedbo CPRMja v diske je tudi težavnost premikanja podatkov z CPRM diskov na tiste, ki CPRMja podpirajo. Modificirati bi bilo potrebno ves backup, arhivni, kopirni in RAID softver, kar bo po vsej verjetnosti povzročilo veliko protestov. Le upamo lahko, da bo pobuda propadla, saj bo drugače delo in življenje povprečnega računalničarja zelo, zelo oteženo. No ja, seveda je glavno, da se...

5 komentarjev