»

BlueBeat ne prodaja več albumov Beatlov

Los Angeles Times - Ta teden se je na internetni strani BlueBeat.com pojavila možnost kupiti celoten opus britanske skupine The Beatles za zgolj 25 dolarskih centov po skladbi. EMI Capitol Records, ki ima v lasti pravice Beatlov za ZDA, je takoj burno odreagiral in zoper BlueBeat vložil tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. Slednji so se na sodišču zagovarja, da so posnetke, ki jih prodajajo, ustvarili s pomočjo tako imenovane psihoakustične simulacije, zaradi katere ponovno posnete pesmi zvenijo kakor originalni posnetki. Tako bi bili ti posnetki po 144b. členu Copyright Acta izvzeti. Izvršni direktor BlueBeata Hank Risan pojasnjuje, da niso uporabljali originalnih posnetkov. Čeprav se zdi, da poje Paul McCartney, ne gre za njegov glas, marveč neodvisno simulacijo, pojasnjuje.

Odvetniki nasprotne...

5 komentarjev

Druga faza registracije domen .eu (Sunrise 2)

Slo-Tech - Medtem ko so javni organi in lastniki registriranih blagovnih znamk lahko registrirali domene .eu že v začetku decembra lani (Sunrise 1), lahko svojo predpravico za registracijo sedaj uveljavljajo tudi drugi uporabniki. V drugi fazi registracije domene .eu (Sunrise 2) lahko uporabniki uveljavljajo svojo predpravico tudi na podlagi:
- imena podjetja,
- neregistrirane blagovne znamke,
- trgovskega imena,
- prepoznavnega znaka organizacije,
- družinskega imena in
- značilnih naslovov zaščitenih književnih in umetniških del ter drugih pravic, ki so zaščitene z državnim zakonom države članice EU.

Z evropskimi domenami sicer upravlja zasebna neprofitna organizacija EURid, ki jo je izbrala Evropska komisija. EURid ima po vsej Evropi (vključno s Slovenijo) razprostrto mrežo akreditiranih registrarjev, ki domene podeljujejo v skladu s pravilom “kdor prvi pride, prvi melje”.

Sistem rezervacij je akreditiranim registrarjem omogočil tudi precej lahek zaslužek, saj so posamezne domene na...

4 komentarji

Panika je bila odveč

The Register - Kot smo pred kratkim objavili tudi na Slo-tech, je Thomson Multimedia, ki si lasti pravice mp3 (de)kodiranja, uvedla licenčnino za uporabo kodeka. Kot lahko preberete nekaj novic nižje, naj bi bili v nevarnosti tudi predvajalniki mp3-jev. Vendar temu na srečo ni tako, saj so softverski predvajalniki oproščeni plačila.
Edina sprememba, ki lahko doleti uporabnike mp3-jev, je 0.75 $ povečanje cene hardverskih dekoderjev, kot so različni mp3 diskmeni in sobne komponente. Glede na ceno, ki jo moramo odšteti za te naprave, se najbrž ne boste tolkli po glavi.
Celotno novico najdete tukaj, zgodba pa ima samo en nauk: "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha".

1 komentar

Godzilla je lačna.

The Register - Poznate stran Microsith? Precej posrečena stran, ki se dela norca iz dveh zelo prepoznavnih imen, Star Wars ter Microsoft.

Lastnikom blagovne znamke Godzilla pa gre očitno v nos porast '*zilla' strani, zatorej so se spravili na lastnika bloga davezilla, ki poleg samega imena obiskovalce 'zavaja' tudi s samim logom -- iznakaženim zmajem, ki je itak čista kopija japonske domače živalice. Vprašanje pa se ponuja kar samo: Kdaj na vrsto pride Mozilla? Kling! Naslednjič: Slo-Tech toži vse Slo-Owca strani. Stay tuned.

0 komentarjev

Intel Everywhere.

News.com - Začelo se je leta 1991 kot propagandna kampanja. Intel Inside.

Naslednji korak pa se je zgodil včeraj, ko je [epp vložek:] snovalec naših najljubših in nasploh nadmočnih procesorjev, Intel [/konec epp vložka], pričel z novo kampanjo. Tokratni gesli sta "Can a company that doesn't make computers change the course of computing history?" in "Can a microscopic piece of technology solve enterprise-sized problems?". Vsled ravnokar razrahljane objektivnosti reklamnega odgovora ne bom navajal. Klik!

Dodatek: propagiranje bo trajalo 3 leta.

1 komentar

Gateway izgublja, Dell pridobiva

The inquirer - Gateway je v Ameriki kar precej ugledno in znano podjetje, pri nas pa ga ljudje ne poznajo preveč (pretirana neprisotnost na tržišču naredi svoje ). Morda vam bo podjetje postalo malce bolj znano, če omenim, da si lasti pravice do blagovne znamke Amiga. Kljub nekoč precej poznanemu imenu (Amiga) in priljubljenosti, pa je podjetje najavilo izgubo v Q2, ki znaša 20.8 milijonov $. Za primerjavo naj navedem podatek, da je Gateway v enakem obdobju lani imel 118.1 milijonov $ dobička.
Popoln kontrast Gatewaya je Dell, ki je znan po svoji negotovosti do AMD-jevih Athlonov. Podjetje se še vedno ni odločilo ali bi procesorje uporabilo ali ne. Dell je najavil kar obetavne razultate, saj je poslovanje ohranil v črnih številkah. Vendar ali so vodilni pri Dellu res tako sposobni ali pa se jim le obrestuje članstvo v triumviratu D-I-M (Dell-Intel-Microsoft)? Več tukaj.

0 komentarjev

Banalnosti

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo spremenil design hladilnih reber na Pentium 4 procesorju. Ampak razlog ne tiči v boljšem hlajenju ali večji stabilnosti... Je prav banalen. Trenutna hladilna rebra so še prečno prevrtana. Intel se je odločil, da bo ta postopek odslej izpustil. To pa zato, ker je, odkar je prestopil na 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, kar ga je očitno stalo precej denarja, začel mrzlično paziti na izdatke. Intel zagotavlja, da ta nova modifikacija ne bo poslabšala rezultata P4.

0 komentarjev

SCSI disketnik

3D Chipset - Ok, priznam, to ni ravno gate parajoča novica, toda po svoje je zelo smešna. SCSI disketnik? Zakaj za vraga bi kdo rabil SCSI diketnik? Pri podjetju Winstation očitno mislijo, da je povpraševanje po takih zadevah ogromno in so izdali svoj model. Na posebnem disketniku seveda more biti tudi posebna nalepka s ceno in če si boste zaželeli te ekstravagance, boste za njo odšteli kar 135$. Haaallloooo [:P]?

4 komentarji