»

Bitka malčkov

Tom's Hardware - Seveda tu ne govorimo o pretepu majhnih ljudi, temveč o boju med dvema večnima rivaloma - Shuttleom in Soltekom. Oba sta znana po izjemno kvalitetnih in zelo majhnih ohišjih, ki so primerna za natrpane pisarne in pogoje, kjer ne potrebujemo najboljšega računalnika, temveč le čim manjšo škatlo. Tokrat so na Tom's Hardware primerjali, ocenjevali in grajali sistema QBic EQ3000 in SB51G/SN41G2 , ki spadata v vrh ponudbe. Ugotovili so da sta si zelo podobna in da taki sistemi predstavljajo prihodnost računalništva.

2 komentarja

Resničnih 217 MHz

X-Bit Labs - Corsair je predstavil svoja nova DDR pomnilniška modula, oznake PC3500, kar pomeni, da je njuna deklarirana hitrost 217 MHz oz. 434 MHz, če upoštevamo DDR tehnologijo!

Modula imata kapaciteto 256 megabajtov (oznaka CMX256A-3500C2) ter 512 megabajtov (oznaka CMX512-3500C2) in sta zmožna delovanja na CAS2 nastavitvi. Če pa k vsemu temu prištejemo še dejstvo, da lahko celotno zadevo malce navijemo, dobimo ultrapošast za prave hardcore overclockerje. Še cena, prav tako pošastna: 206 dolarjev za polgigabajtno izvedenko. Klik ter uradni klik!

3 komentarji

MSI najavil K7N2

MSI - MSI, podjetje znano po izdelavi kvalitetnih matičnih plošč je najavilo svoj nov produkt, ki bo - glej no glej - temeljil na Nvidiinem nForce2 jedru. MSI je bil tudi prvi, ki je izdal nForce plošče, tako da je tu vsekakor že skoraj strokovnjak.

Nova plošča prinaša Dual 400MHz DDR pomnilniški kontroler, optimizirano 128-bitno arhitekturo, ki zmanjša celotno sistemsko pomnilniško latenco in tako dalje in tako naprej. Več podatkov najdete na uradni MSI-jevi strani: MSI K7N2.

0 komentarjev

Corsair napoveduje PC3000 module

Corsair - Corsair, podjetje znano po izjemno kvalitetnih ter navijanju prijaznih pomnilniških modulih, je najavilo svoje PC3000 module, ki svojo gonijo pri 185 MHz CAS3 oziroma 166 MHz CAS2 Turbo. To pomeni, da bodo na Corsairovih modulih najbrž uporabljeni 5.5 nanosekundni čipi, grajeni v 0.13 mikronski tehnologiji. Heh, toliko kolobocije okoli tega, medtem ko je naš Telebajsek navil svoj pomnilnik, ki ima kar 5 nanosekundne čipe, na skoraj 200 MHz pri najbolj agresivnih timingih...

0 komentarjev

Miza ali okno = zvočnik?

ZDNet - Olympia, podjetje znano po izdelovanju pisalnih storjev je izdelalo zanimivo napravo, ki spremeni skoraj vsako ravno površino v zvočnik. Zadevici se reče Soundbug in s priključitvijo tega hroščka v vtičnico za zvočnike (ali slušalke pri discmanu oz. walkmanu) z magnetostrikcijo (ne me spraševat, kaj je to) oddaja signale na ravno podlago, ta pa jih v obliki vibracij spreminja v zvok, ki ga mi zaslišimo. Za več podrobnosti o tej tehnologiji si preberite tole.
Pravijo, da je zvok presenetljivo dober (skoraj enak pravim zvočnikom), najboljši pa je, če je podlaga dovolj debela in trdna, kot na primer miza. Soundbug bodo prodajali v več različicah. Osnovna bo vredna £29.99, miniaturna izvedenka za...

2 komentarja

DDR srečanje

VIA Hardware - Na Viahardware.com so dobili v roke tri DDR pomnilniške module, ki so jih primerjali med seboj. Na mizi so se znašli Crucial PC2100, Corsair XMS2400 in OCZ PC3000. Celoten test je bil poganjan na Abit KR7A, na katerem se je potil Athlon MP, obremenjevala pa sta jih programa SiSoft Sandra 2002 in 3DMark 2001. Moduli so bili testirani na treh frekvencah, 133 MHz, 150 MHz in na najvišji stabilni, kjer je sistem se stabilno deloval. Test je kratek in jedrnat, lahko pa ga preberete tukaj. So pa rezultati dokaj presenetljivi.

0 komentarjev

Rambus predstavil 1200 MHz pomnilnik

The inquirer - Podjetja Rambus zagotovo ni treba posebej predstavljati, saj je podjetje znano po svojih številnih tožbah in pomnilniku RDRAM, ki se sicer odreže dobro, vendar pa mu je DDR vse preveč za petami, povrhu vsega pa je slednji še opazno cenejši od Rambusove pogruntavščine. Vendar pa konkurenca v obliki DDR pomnilnika ne vpliva bistveno na moralo Rambusovih inženirjev, ki pridno razvijajo še hitrejše module, ki naj bi prišli v poštev pri 2 in več gigaherčnih procesorjih, ki potrebujejo veliko pasovno širino. Tako so pred kratkim predstavili navit računalnik s svojim pomnilnikom, ki je deloval pri neverjetnih 1200 MHz in je zmogel teoretično pasovno širino 4.8 GB/s. Morda je Rambus danes še vedno eden izmed najbolj zagnanih proizvajalcev pomnilnika, vendar pa ne smemo pozabiti, da se predstavitev prvih modulov DDR-II iz dneva v dan bolj bliža.

0 komentarjev

Test Corsair PC2400 DDR RAMa

PC Stats - Na strani PC Stats sem zasledil opis Corsairovega PC2400 DDR modula. Slednjega so v testu tudi primerjali še z nekaterimi drugimi spominskimi moduli. Corsair se je v vseh testih obnesel odlično. Poleg tega so fantje pri PC Stats vse module tudi navili, kolikor se je dalo, in tudi tam se je Corsairov modul obnesel najbolje. Tristranski opis si lahko najdete tu.

0 komentarjev

PC 166 CAS2 pomnilnik

Club Overclocker - Club Overclocker je dobil v roke (po Primoževo) čokoladko 256MB PC166 CAS2 pomnilnika. Po specifikacijah naj bi zmogel celih 183 MHz pri CAS3. Zanimivo pa je, da je testiranje pri 166MHz in CAS latencyu 2 uspelo, pri 167 in CAS2 pa že ne več. Prav tako tudi ni uspel test pri 167 MHz in CAS latencyu 3. Razlogov za to je lahko več, po mojem mnenju pa je za to kriva mama plata, saj običajno pomnilnik pri CAS3 deluje pri najmanj 10 MHz višji frekvenci kot pri CAS2. Kljub temu, da test pri največjih hitrostih ni uspel, se vseeno ne bi pritoževal nad prenosom, ki pri tej frekvenci znaša celih 700 MB/s, kar je za "navaden" SD-RAM zelo veliko. Celoten članek si lahko ogledate tukaj. 10x A.L.T..

0 komentarjev