»

Naj 10 tehnoloških igračk leta 2009

high-tech stojala za fotoaparat

vir: Scientific American
Scientific American - Leto je naokoli in revija Scientific American je spet izdala spisek desetih naj tehnoloških igračk (gadgetov), katere lahko podarite najdražjim (ali pa sebi) ob koncu leta. Seznam vsebuje:

1) vrečko, v katero damo telefon, ki nam je padel v vodo. Vrečka vsebuje materiale, ki nase vežejo vlago in zadevo temeljito posušijo v roku 24 ur; ($20)
2) osebnostni spalni trener, ki s pomočjo merjenja možganskih valov kaže, kako ponoči spite, koliko sanjate, kdaj zapadete v globok spanec itd.; ($250)
3) prenosnik z vgrajenima dvema 10.1 inčnima LED zaslonoma; ($1100)
4) zvezdno okno; to je v bistvu USB dodatek in program, ki ga namestimo na tablični računalnik, in ima vgrajene senzorje nagiba. Z njim lahko opazujemo zvezdno nebo tudi iz tople sobe, in sicer tako, da tablični PC usmerimo proti nebu, na zaslonu pa se nam prikaže...

14 komentarjev

Slo-Tech zaspan?!

Slo-Tech - Tisti bolj pozorni ste verjetno opazili, da je bil Slo-Tech "krajši" čas odsoten. Ne boste verjeli, ampak tokrat niso bili krivi hrčki. Kriv je bil hišnik, ki je v prostor, kjer se nahaja strežnik, pomotoma spustil mačko.

Ne bi razlagal, kaj se je zgodilo z delovno silo, lahko pa povem, da ni več ista [:D].

64 komentarjev

Hipoalergene mačke

vir: BBC
BBC - Veliko ljudi ima težave z alergijami na domače živali, kot so na primer mačke. Alergijo povzroča protein Fel d1, ki s katerim so naravno "opremljene" te domače živali. Vendar kot kaže, to ni več tako velik problem, saj je ameriškemu podjetju Allerca uspelo vzgojiti prve hipoalergene mačke, ki ne povzročajo alergičnih reakcij.

To lastnost mačk so dosegli z genetskim inženiringom po naravni poti. Med seboj so namreč parili mačke, ki problematičnega proteina ne prenašajo naokoli. Taka je po besedah predstavnika podjetja vsaka 50.000 mačka. S projektom so začeli leta 2004 in sedaj prodajajo hipoalergene mačke za precej zasoljenih 3950 ameriških zelencev. Če ste alergični na mačke in imate...

51 komentarjev

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

Pogon na mrtve mačke

CNN.com - Petinpedesetletni podjetnež iz Nemčije, ki ima domačo tovarno biodizla, je za nemški časopis povedal, da pri proizvodnji biodizla v mešanico organskih odpadkov dodaja mrtve mačke, ki jih najde na cesti. Po njegovem navajanju dodanih 20 mrtvih mačkov pripomore k 50 litrom goriva, po prevoženih 170 tisoč kilometrih pa ni opazil stranskih učinkov na motorju.

Nemški ekvivalent DPMŽ je že v alarmnem stanju in že protestira.

Novico je opazil Brane2 v debati o biodizlu, objavljena pa je bila na CNN.

54 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Mačke in računalniki

Slashdot - Vam mačka v hišo prinaša na pol mrtve miši? Nič lažjega. Tale tip je kupil elektronska vratca, kamero in nekaj opreme ter napisal programje, ki dela prepoznavo slike do te mere, da ugotovi ali gre za Flo (njegovo mačko) in ali ima v ustih kako čudno žival. Swashta.

12 komentarjev