»

Prevare 419 še vedno uspešne

The Register - Čeprav je bilo o prevarah 419, ki so jih v 80-letih prejšnjega stoletja začeli Nigerijci in jih z razmahom interneta dodobra izpopolnili in internacionalizirali, prelitega že ogromno črnila, se še vedno najdejo posamezniki, ki jim obljube o lahkem zaslužku zameglijo trezno presojo. The Register tako poroča o Kanadčanu, ki je na tak način izgubil 150.000 dolarjev.

Johna Rempla je leta 2007 pričakala elektronska pošta, v kateri ga je domnevni odvetnik iz Londona obvestil, da je v bombnih napadih na London preminuli David Rempel zapustil 12,8 milijona dolarjev Johnu, ker ni imel nobenih sorodnikov in je želel, da denar ostane pri nekom, ki se vsaj enako piše. Dvaindvajsetletni opeharjenec je odprl račun v Londonu, nanj položil 5000 dolarjev in plačal razne dajatve in davke na dediščino, ki so si jih prevarantje izmišljevali sproti, stroške za transakcije, letalske vozovnice ipd. Denar za pot v London si je celo sposodil od strica iz Mehike. Skupni zapitek je na koncu znesel 55.000 od...

48 komentarjev

Izboljšane metode pridobivanja nafte iz naftnega skrilavca

Slo-Tech - Ker so različne geopolitične zadeve v zadnjih letih močno dvignile cene surove nafte in derivatov le-te, so izboljšani načini pridobivanja nafte pozitivna novica za žepe potrošnikov, a na žalost precej manj razsveseljiva za okolje. Tako so kanadski in turški znanstveniki močno izboljšali pridobivanje nafte iz naftnega skrilavca, kar bo pomenilo, da bo več kot bilijon naftnih sodčkov (več kot trenutno dokazane naftne zaloge Savdske Arabije), ki ležijo pod nogami Američanov in Kanadčanov, še dolgo poganjala svetovno gospodarstvo. Trenutni postopek je nadvse ekonomsko potraten, saj je potrebno za izčrpavanje nafte segreti zemljo na 480 stopinj celzija in vložiti veliko energije, proizvede pa le malo uporabne nafte.

Nov postopek pa si pri taljenju skrilavca pomaga s poceni železovim prahom, ki veliko bolj enakomerno razporedi temperaturo, ki jo v zemljo dovedejo električni grelniki, enakomerna razporeditev toplote pa močno zniža potrebno energijo za segrevanje in poveča delež uporabne...

86 komentarjev

X300, erm, X1050!

The inquirer - ATi (oziroma AMD) se je odločil, da bo dodal še eno kartico v ponudbo najnižjega ranga, pri tem pa se ni držal pravil fair playa. Stari novi model so poimenovali X1050 in po imenu sodeč bi predvidevali, da je izpeljanka enega od novejših čipov, tako kot ostale kartice iz serije X1000, pa žal ni tako. Kanadčani so namreč zgolj zakamuflirali starega znanca - X300 - ter ga zapakirali v svetlečo škatlico z novim imenom.

Kartica bo sicer brez težav prenesla Aero v Windows Vista, pa tudi draga ni (42 evrov), performanse v igrah pa so vprašljive, saj RV370, ki se nahaja na njej, podpira zgolj Shader modele 2.0. O zadevi poroča Inquirer.

7 komentarjev

Sun Cu: Umetnost vojne (Sun Tzu: The Art of War)

Slo-Tech - »Moj brat vidi duh bolezni, ko ga telo obolelega še ne zazna. Zato glas o njegovi veščini nikoli ne prestopi hišnega praga. Drugi brat pozdravi bolezen, ko je še povsem nemočna, zato glas o njegovi veščini ostane skrit v domači vasi. Jaz pa puščam kri, predpisujem zdravila in napadem bolečino z masažo. Zato je glas o mojem znanju segel tudi do vladarja,« je odgovoril slavni prastari kitajski zdravnik, ko so ga vprašali, kako je postal cesarjev osebni zdravnik. Nato je mirno razložil, da je njegov uspeh v resnici neuspeh – je najslabši zdravilec v družini.

Njegova misel lepo povzame bistvo Cujeve filozofije o bojevanju. Čeprav se zdita zdravilstvo in umetnost bojevanja povsem nasprotni veščini, ju taoistična misel poenoti: obe poskušata obvladati disharmonijo, obe je treba uporabiti le v skrajnem primeru. Za mitske kitajske mojstre borilnih veščin je bila vsaka raba orožja (tudi telesa kot orožja) le odziv na brezizhodne razmere – ko nasprotnika zaslepi bes ali drugo »negativno«...

23 komentarjev

Gigabyte bo izdeloval grafikulje z nVidia čipi?

X-Bit Labs - Gigabyte, eden izmed vodilnih proizvajalcev grafičnih kartic, matičnih plošč in ostale računalniške opreme, je naznanil, da bo začel s produkcijo grafičnih kartic, ki bodo vsebovale nVidiine procesorje. Za ta korak so se odločili zaradi njihove nedavno izdelane prve nForce 2 matične plošče. Prva taka kartica naj bi se imenovala kar Maya FX.

Kot pa vsi dobro vemo, je Gigabyte že dolgo poslovni partner kanadskega podjetja ATi. Zato so se odločili, da ne bodo prekinili sodelovanja s Kanadčani in še naprej delali tudi z ATi-jevimi čipi. Tukaj.

Preberete pa si lahko tudi poročilo promocijske konference nVidie in Gigabyta v Moskvi. ...

7 komentarjev

Nore štorije...

HardOCP - Zanimiv članek o Kanadčanu, ki je svoj aparat za cinjenje prijavil kot orožje...še bolj je pa nenavadno to, da mu zaradi tega grozi pet let zapora8-O . In zakaj se je možakar odločil za tako 'šalo'? Hja, to je bil njegov način protestiranja proti novemu kanadskemu zakonu, ki nalaga vsem lastnikom orožja, da ga registrirajo do leta 2003. Ah, so nori ti Kanadčani...

2 komentarja