»

AMD in ATI bosta predstavila Yokohamo

Slo-Tech - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev prenosnikov bosta AMD in ATI v četrtem četrtletju prihajajočega leta predstavila novo platformo za prenosne računalnike s kodnim imenom Yokohama. Gre za kombinacijo AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2 in ATI-jevih prihajajočih veznih naborov za prenosnike s kodnimi imeni RS690M, RS690DC in RS790M. AMD bo tako lahko kupcem ponudil podobno platformo kot Intelov Centrino, oziroma prihajajoči Napa Refresh .

Več o tem na Digitimes.

ATI je poleg tega predstavil nov grafični čip za prenosne računalnike z Intelovimi procesorji z imenom Radeon Xpress 1250, več o katerem si preberite na Daily Tech-u in v ATI-jevem sporočilu za javnost.

17 komentarjev

NVidia ustavlja dobavo ULi-jevih naborov

Slo-Tech - Kot je te dni zaslediti na mreži vseh mrež, bo Nvidia postopoma povsem ustavila dobavo južnih mostov, po novem njenega podjetja, ULi. M1575 in M1573 delajo družbo predvsem ATi-jevim severnim bratcem. Kot je znano, ima ATi-jev SB450 kup težav, predvsem so to nizki I/O prenosi (diski, FW, USB), manjka pa tudi podpora za SATA-II in NCQ. M1575 teh težav nima in se lahko kosa z nForce4 MCP-ji.

Zaloga SB450 bo po napovedih hitro pošla, novi SB600 pa še ni nared, ATi-jeve plošče pa bodo postale spet manj privlačne, kljub obetajočemu novemu severnemu mostu CrossFire Xpress 3200.

NVidia kaže zobe.

35 komentarjev

Grafika, tokrat vgrajena

vir: Google
Short-Media - Grafične kartice danes po večini najdemo pritrjene v AGP vodilu, le redko pa se te nahajajo že intergrirane na matične plošče. Največja slabost je pomnilnik, saj si mora grafična kartica le-tega sposoditi pri sistemskemu, kar se ponavadi pozna pri hitrosti. Drugi plus pa je cena, saj je ta ponavadi nižja od konkurenčnih eksternih kartic. Ati Radeon 9100 IGP je vgrajen v severni most matične plošče in deluje preko vodila AGP 3.0. Prilasti si do 128 MB pomnilnika, katerega prepustnost je 6,4 GB/sekundo, medtem ko jedro deluje pri 300 MHz. Uvrstimo jo lahko v kategorijo Gf FX 5200, ki je dosegla podobne rezultate kot intergriran konkurent.

1 komentar

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev

Kaj se dogaja z ALi-jevim naborom?

X-Bit Labs - Po neskončnih ugibanjih o tem, kako naj bi izgledal bodoči ALi-jev nabor za procesorje Pentium4, se je na internetu pojavilo sporočilo o tem, da ALi ne bo izdal napovedanega nabora za tržišče desktop PC-jev, ampak samo za mobilni trg. To je bilo za pričakovati, saj bi moral nabor za Pentium4 iziti septemra lansko leto ali najkasneje decembra, vendar pa se to ni zgodilo. ALi zaenkrat razmišlja tudi o integrirani različici za tržišče prenosnikov.
Na internetu se pojavljajo nekatere govorice, da naj bi ALi vseeno izdal posodobljen nabor za P4, ki naj bi vseboval podporo AGP 8x in USB 2.0, vendar pa govorice zaenkrat še niso uradno potrjene.

0 komentarjev

ATI-jevi načrti po The Inquirerjevsko

The inquirer - Pred kratkim sem poročal o tegobah ATI-ja, ki jih dajejo ob predstavitvi novih procesorjev GeForce 4 MX. Napisal sem, da ATI trenutno nima nobenega čipa, ki bi ga lahko poslal proizvajalcem grafičnih kartic in tako neposredno konkuriral Nvidii. Vse kar so lahko storili je, da so dali zeleno luč opremljanju kartic s kar poštenimi 128 MB najhitrejšega pomnilnika. No, izkazalo se je, da to ne bo edini poseg. ATI je oznanil, da bo prišlo tudi do občutnih pocenitev kartic, kar bi utegnilo še bolj omajati uspešno prodajo Nvidiinih produktov. Tako bo Radeon 7500 sedaj stal le 149 $, odlični Radeon 8500 pa še vedno znosnih 299 $. Seveda slednji ne bo navaden primerek, saj bo vseboval tudi razne dobrote v obliki Dual Viewa, izhoda S video in 128 MB pomnilnika DDR SDRAM. Vendar pa to še vedno ni tisto, kar bi ATI rad poslal na tržišče kot konkurenco. Tisto pravo nosi naslov R250, ki ga bomo dočakali na CeBitu (čip naj bi bil 1.5 krat hitrejši od R200) in R300, ki pa je še vedno odet v...

0 komentarjev

Tudi ALi začel prodajati svoje P4 nabore

X-Bit Labs - Vzporedno s predstavitvijo prve plošče z integriranim naborom za procesorje Pentium4, se je iz kar malce predolgega spanca prebudilo podjetje ALi in na tržišče poslalo svoje dolgo napovedovane nabore za prej omenjene procesorje. Prvo ploščo na tem naboru bo zasnoval Iwill, ki je ALi-jev najtesnejši partner, narejena pa bo na podlagi naslednjih specifikacij: podpora 478 pinskim procesorjem Pentium4, 3 DIMM reže za pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI rež, integirana AC'97 zvočna kartica, 4 USB vtičnice in ATA/133 vmesnik za najhitrejše ATA diske, ki jih trenutno premore tržišče.
Žal so to praktično vsi podatki o ALi-jevem še vedno precej skrivnostnem naboru, o katerem ne vemo niti tega, kako se obnese proti konkurenci, saj ni povsem jasno, če je ALi izdal kakšne inženirske primerke. Gotovo ta nabor ne bo ravno odličen, saj se je razvoj zavlekel od avgusta, ko naj bi se pojavili prvi primerki, do decembra, ko drugi proizvajalci že izdelujejo načrte za naslednje...

0 komentarjev

Druga generacija Viinih P4 chipsetov

X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

0 komentarjev

ATI-jevi chipseti

X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično...

1 komentar