»

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

Apache vodi tudi med strežniki SSL

NetCraft - Spletnemu strežniku Apache, ki po tržnem deležu že od nekdaj suvereno vodi na področju spletnih strežnikov, je pred kratkim uspelo prevzeti vodstvo tudi na bolj specializiranem področju. Po Netcraftovih meritvah sodeč, je samo med varnimi strežniki, ki "govorijo" protokol SSL, dosegel 44% delež in s tem za 0,2 odstotni točki prehitel Microdsoftov IIS.

Le ta je sicer že leta 1997 prehitel Netscapov strežnik (ki je bil pionir na tem področju), svoj vrhunec dosegel med letoma 2000 in 2003, ko se je njegov tržni delež sukal okoli polovice, nato pa je postopoma začel izgubljati proti Apachu. Vzrok za prvotno relativno "nepriljubljenost" Apacha (vsaj glede na tržni delež med "navadnimi" strežniki) bi lahko bil v dejstvu, da so se pri Apachejevi različici 1.x zaradi problemov s patenti in z ameriškimi kriptografskimi zakoni dodatki za SSL razvijali kot ločeni projekti, šele ob različici 2.x pa je bil mod_ssl integriran v sam strežnik. Takrat približno je Apachejev delež pričel vztrajno...

8 komentarjev

Acer prenosniki vodilni v Zahodni Evropi

Acer Ferrari

več strani - Acer je po lanski izenačitvi vodilnega tržnega deleža pri prodaji prenosnih računalnikov v Zahodni Evropi v prvem trimesečju letošnjega leta dokončno prevzel prvo mesto.

V primerjavi s prvim trimesečjem lanskega leta je Acer zabeležil več kot 100% rast prodaje prenosnih računalnikov (po nekaterih podatkih preko 130%) in s tem dosegel kar 20,5% tržni delež v Zahodni Evropi in 19,5% tržni delež v EMEA regiji. Na področju prodaje prenosnih računalnikov je Acer na prvem mestu v Italiji, Avstriji, Španiji, Nemčiji, Belgiji in na Češkem, na drugem pa v Franciji, Švici, Grčiji, na Poljskem, Danskem in v Južni Afriki.

Novice neodvisnih virov si lahko preberete...

14 komentarjev

AMD Athlon XP SFF

X-Bit Labs - AMD je že začel prodajati predelane Athlone XP, namenjene sistemom, kjer je utilizacija porabe ter odvečne energije zelo pomembna. Athlon XP SFF porabi namreč med polnim delovanjem le 35 W električne energije ter uvaja novost, katere smo pri drugih proizvajalcih že vajeni. Tehnologija, imenovana "Cool'n'Quiet" omogoča dinamično zniževanje frekvence procesorja, kar pomeni, da bo procesor, ko ne bo potreboval procesorske moči, enostavno obratoval na bolj prijazni frekvenci. Mar to pomeni, da bo AMD začel naskakovati tudi trg počasnejših procesorjev z nizko porabo? Se morata VIA in Transmeta začeti tresti? Klik!

0 komentarjev

Oglaševanje AMD-jev s pomočjo WinXP-jev

X-Bit Labs - Se še spomnite žolčnih razprav o tem, kako naj bi AMD naredil svoje procesorje bolj slavne samo zaradi tega, ker je Microsoftu ukradel idejo in vsem Athlonom dodal končnico XP. AMD sicer s tem ni mislil na eXPerience, ampak na eXtraPerformance. No, kljub temu sta si končnice Microsofteovega operacijskega sistema in AMD-jevega procesorja ostajala še vedno nekoliko v sorodu. Celo do te mere, da se je izpolnilo napovedano in so se na internetu začeli pojavljati bannerji z naslednjo vsebino: "If you are thinking Microsoft Windows XP, think AMD Athlon XP". Komentar gotovo ni potreben.
Sliko bannerja najdete tukaj.

2 komentarja

AMD napada iz vseh strani

CNet - Na CNETu sem prebral, da je AMD v zadnjem letu dvignil svoj tržni delež povsod po svetu. Po izjavi podjetja, naj bi na Japonskem na trgu izdelovalca čipov dvignil svoj delež na 54% iz 24%, ki jih je imel ob istem času lani. Tržni delež je dvignil tudi v zahodni Evropi, kjer se je njegov delež povečal iz 25% na 49%. AMD je dvignil svoj delež tudi na skupnem ameriškem trgu in sicer iz 17% na 27%. Če bi bil jaz Intel, bi me, glede na podatke, že pošteno skrbelo.
Če hočete o AMDjevem vzponu prebrati kaj več, vam predlagam, da odsurfate na CNET in si novico sami preberete.

3 komentarji