»

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

Bill Joy zapušča SUN

News.com - Bill Joy in Scott McNealy sta leta 1982 ustanovila podjetje SUN (originalno kratica za Stanford University Network). Več kot dve desetletji je sodeloval pri vseh znanih SUN-ovih projektih - SPARC, Solaris, Java, v zadnjem času pa Jini in JXTA. Znan je tudi po svoji vlogi v pionirskih časih open-sourca. Škoda, ker ni uspel (hotel?) prepričati svojih kolegov v podjetju, da je tudi SUN-ov paradni konj Java zrel za open-source in s tem omogočiti njen nesluten razvoj.
V zadnjem času je povzročil nekaj razburjenja s svojim člankom, v katerem razlaga svoj pogled na razvoj človeštva. Vsekakor zanimivo branje!

Njegov odhod nekateri povezujejo z vse večjimi težavami samega podjetja SUN. No, večina analitikov je prepričana, da s to potezo ne bo ogrozil samega podjetja, saj je najpomebnejša osebnost SUN-a vendarle Scott McNealy. Sam svoj odhod pojasnjuje z željo po novih izzivih in drugačnem okolju. Po mojem skromnem mnenju taki izjavi ne gre verjeti, temveč bolj dejstvu, da je McNealy...

4 komentarji

Nizki udarci?

Guru 3D - Kako se spopadajo velike korporacije? Na sodiščih s tožbami, na trgu kot konkurenca in - z nizkimi udarci, kot je tale stran tukaj. Na njej Sun pljuva po IBMu, no, dejansko ne pljuva, ker je to ITCH. Izraz si je verjetno izmislil kar Sun sam, pomeni pa Internet Technology Competitive Humor. Na strani se ukvarja z vsemi tipkarskimi napakami, lapsusi ter naključnimi dogodki v IBMu. Dejansko je stran kar prisrčna, ker ni preveč nastrojena proti velikemu modremu, saj se iz njega samo zafrkava. Kaj bo naredil IBM, še ni znano :D.

1 komentar

Še en udarec Intelu

EBN - Mhja, kaj naj rečem... Intelu definitivno gre precej slabo in dogajajo se stvari, o katerih pred leti nismo mogli niti sanjati. Po inetu se je namreč razvedelo (vir je ta novica), da je IBM za svoje mrežne front-end strežnike izbral AMDjeve dvoprocesorske konfiguracije. Mogoče se to ne sliši tako katastrofalno, todi veliki modri ima strašen vpliv na računalniško industrijo. Spomnite se samo, kako so padle delnice Rambsu, ko je IBM najavil svojo podporo DDR SDRAMu. Zelo verjetno se bo kaj podobnega zgodilo tudi Intelu...

4 komentarji