»

Windows Phone 8.1 že kmalu, tudi na novih telefonih

Lumia 630 in 930

vir: The Verge
The Verge - Na otvoritveni predstavitvi konference Build je bilo rečeno, da Windows Phone 8.1 na obstoječe telefone prihaja v prihajajočih mesecih, torej do poletja. Za običajne uporabnike je to popolnoma v redu, a očitno obstaja način, da ga dobite nekoliko prej. Načeloma že 14. aprila. Takrat bodo namreč na voljo prve izdaje za razvijalce, da bodo lahko svoje aplikacije pripravili za delovanje z vsemi novostmi, ki jih paket Windows Phone 8.1 prinaša. Čeprav je namenjen za razvijalce, bodo dostop do nadgradnje imeli prav vsi uporabniki Windows Phone 8 s pomočjo namenske aplikacije, ki omogoči prenos svežih popravkov - enako je bilo že s tretjim paketom popravkov za Windows Phone 8 Update 3. Nekoliko podrobnejša navodila so na voljo...

102 komentarja

Windows 8 neuradno drugo leto

Ars Technica - Steve Ballmer je včeraj v govoru na Japonskem med drugim omenil, da se bo prihajajoča različica Microsoftovega OS-a imenovala Windows 8 in da bo na police trgovin prispela v letu 2012. Glede na predvideni triletni razvojni cikel bi to tudi ustrezalo vsem pričakovanjem, a oddelek za odnose z javnostmi v Redmondu očitno še ni pripravljen za uradno najavo.

Po objavi omenjenih informacij so namreč številni mediji prejeli obvestilo, da je izjava netočna in da se je Ballmerju enostavno - zareklo. Iz Microsofta so sporočili še, da v prihajajočem fiskalnem letu pričakujejo prihod nove generacije strojne opreme za Windows 7 in da uradno ime ter datum izida naslednjih Oken zaenkrat še nista znana.

83 komentarjev

Nemška policija zasegla 51 stojnic na CeBIT-u

Slashdot - Prejšnji teden so nemški preiskovalci preiskali 51 stojnic razstavljalcev na Hannoverskem CeBIT-u, kjer so iskali kršilce patentov. V sredo je prišlo 183 policistov, preiskovalcev in zasegovalcev, ki so zasegli 68 škatel, polnih elektronskih naprav ter dokumentacije, med čemer so se znašli mobilni telefoni, sistemi za navigacijo, digitalni okvirji za slike ter ploski zasloni. Od 51 preiskanih stojnic je bilo kar 24 v lasti kitajskih proizvajalcev. Policija pravi, da je večina zaseženih izdelkov kršila patente povezane z MP3, MP4 ter DVB standardi za digitalni zvok in video, prav tako pa naj ne bi manjkalo zapisovalcev na CD in DVD medije.

Kaj takega se v Združenih državah ne bi moglo pripetiti, saj so kršitve patentov drugače pravno definirane, kar se zna pokazati kot velika prednost za podjetja, ki hočejo svoje izdelke predstaviti na sejmih, vendar nočejo, da jim državni organi zasežejo vse razstavne artikle.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Intel Little Valley

Slo-Tech - Borbi na področju embedded računalnikov, drugače imenovanih SBC (single board computer), se je pridružil tudi Intel. S serijo Little Valley stopa na to področje z izjemno ceno. Njihov SBC z imenom D201GLY porabi približno 25 W, na njem najdemo procesor Celeron 215, čipovje SiS662 z integrirano grafično kartico SiS Mirage 1, ki si lahko sposodi do 128 MB sistemskega pomnilnika. Procesor tiktaka pri 1.33 GHz, ponujena nam je še reža DDR2 533 MHz, v katero lahko namestimo največ gigabajtno ploščico. Izdelek je dobavljiv tudi v Sloveniji.

Izvorna novica.

83 komentarjev

SiS naborna vezja za prihajajoči AM2

SIS - Silicon Integrated Systems (SiS) je naznanil izdelavo novih veznih naborov na prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2. Za namizne računalnike bosta na voljo vezna nabora SiS756 in SiS761GX, medtem ko bo za prenosne računalnike SiS izdelal kar štiri vezne nabore, in sicer SiS756, SiSM760, SiSM761GX in SiSM760GX. Vsi novi vezni nabori bodo podpirali prihajajoče AMD-jeve procesorje.

SiS761GX, SiSM761GX, SiSM760 in SiSM760GX bodo poleg tega imeli še vgrajeno grafično jedro Mirage, ki podpira DirectX 9. Prva dva bosta vsebovala različico Mirage 1, druga dva pa Mirage 2.

Več o tem v SiS-ovem sporočilu za javnost.

1 komentar

Trident intervju

Hardware Accelerated - Se še spomnite, ko smo poročali o novem grafičnem čipu podjetja Trident, ki bo zasul ljudske množice z dostopnostjo, nizko ceno ter uporabnostjo? 5. avgusta so uradno objavili, da bo XP4 - kot se čip imenuje - sigurno prišel na trg. Ta 0,13 mikronska, 4 cevovodna, 128bit DDR široka ter DirectX 8.1 podpirajoča se plast tranzistorjev bo tako poceni, da bomo za ceno enega Radeona 9700 dobili kar 4 Tridentove SUVje, medtem ko bo ena kartica imela kar 70% moči Radeona.
Celotni intervju, ki razkrije nekaj novih podatkov o tem prihajajočem GPUju najdete na Hardware Accelerated.

13 komentarjev

Prvi AGP 8x grafični čip

SIS - Podjetje Silicon Integrated Systems Corporation (SiS), je danes pokazalo svoj nov grafični čip - Xabre400. To je prvi čip, ki podpira AGP8x način ter hkrati tudi DirectX 8.1 funkcije. Jedro čipa Xabre400 tiktaka pri 250MHz, pomnilnik pa pri 500MHz (DDR). Ime Xabre prihaja iz angleškega izraza 'sabre', kar pomeni ostro sabljo, prikazuje tril hitrosti ter boj na trgu današnjih grafičnih čipov. Celotni članek tukaj. Kaj menite, bo SiSu uspelo vsaj malo konkurirati?

12 komentarjev

Še več podatkov o SIS330 - tokrat na X bitih

X-Bit Labs - O SIS330 sem obširneje poročal že včeraj, vendar pa so The Inquirerjevci spisali novico precej polovično. Še sreča, da so danes ruski X-bit labsi objavili popolnejšo novico, ki opraviči svoje ime. Ker sem o SIS330 že napisal predogled, bom omenil samo stvari, ki jih v Inquirerjevi novici ni bilo. Torej, X-bit labsi navajajo, da naj bi SIS izdeloval čip SIS330 v več izvedenkah, in sicer SiS328, SiS332, SiS334 in SiS336, čipi pa se ne bodo razlikovali po ničemer, razen po končni frekvenci, ki naj bi znašala pri najmočnejši izvedenki kar 300 MHz. Znano je tudi ime družine SIS-ovih novih grafičnih procesorjev; če prevladujejo na tem delu tržišča udarniška imena, potem bi moralo ime Xabre kar zadostovati, kajne ;) ? Držimo pesti, da SIS ne bo zopet časovno povsem zavozil začetka proizvodnje, kot je to storil pri SIS315.
Več o SIS-ovem čudu tukaj. ...

0 komentarjev

Zanimanje za SIS na CeBitu

The inquirer - Kar zanimivo je tole podjetje SIS, kajne. Potem, ko so ga po vrsti zavoženih projektov nekateri uvrstili že kar na smetišče računalniške zgodovine, se je podjetje vrnilo v velikem loku in postalo skorajda gonilna sila razvoja procesorskih naborov, oz. že kar gonilna sila, če pogledamo nabor SIS648, ki so ga predstavili na CeBitu. Največje presenečenje je, da nabor že v času najave podpira pomnilnik DDR400 in novo vodilo AGP 8x, ki bo skrbelo za grafične kartice prihodnjih rodov. Vendar pa nabori niso edina stvar, s katero se lahko podjetje pohvali. Če gre verjeti spletnim virom, je odličen tudi nov grafični procesor SIS 330, ki je močno napredoval od cenenega SIS 315. Z zelo zgodnjim silicijem serije A0 je čip dosegel v 3D Marku 2001 SE, kjer je čip ob izdatni podpori procesorje Intel Pentium4 1800 dosegel dobrih 5000 točk. To ga uvršča na raven GeForca 4 MX440 in Radeona 7500. Pred slednjima pa ima tudi to prednost, da vsebuje pixel shader, ki zadostuje specifikacijam 1.3, ne...

1 komentar

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev

SIS-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Tudi pri SiS-u so se odločili, da po uspešnemu SIS735 ne bodo več spali na lovorikah, ampak bodo raje pridno delali na novih projektih. Prve sadove njihovega dela bomo okusili z njihovim naborom SiS650 za procesorje Pentium4, ki bo po specifikacijah enak prihajajočemu SiS645 s to razliko, da bo prvi vseboval še SiS315 grafično jedro, ki se po zmogljivostih lahko primerja s čipom GeForce 2 MX 200. SiS bo nabor 650 izdal novembra, ko bo izšel tudi Viin P4M266, ki bo prav tako vseboval integrirano grafično kartico. X-biti sicer navajajo, da bo SiS650 v marsikaterem pogledu boljši, saj bo vseboval boljšo grafično kartico, vendar bodo zahtevnejši uporabniki najverjetneje posegli po boljši grfični kartici, za admine pa je tako ali tako vseeno, če kartica zmore 3D pospeševanje ali ne.
SiS prav tako načrtuje nov nabor za Athlone, ki ga bomo ugledali v Q4 in se bo imenoval SiS 740. Po specifikacijah bo spet podoben SiS 735, vendar pa bo tako kot sorodnik za P4 procesorje vseboval SiS315...

0 komentarjev

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev

Basanje

X-Bit Labs - Že tako ali tako je trg nizko in srednje proračunskih grafičnih čipov prenatrpan. Trenutni boj poteka med Nvidio (in njeno GeForce 2 družino) in STM-jem (ki s svojim Kyrom 2 predstavlja zanimivo rešitev). Potem so tu še ATI, ki se trenutno pripravlja na izdajo Radeon-a 2, ki bo konkurenca GeForce3 in Matrox, ki bo s svojim G550 poskušal prevzeti del strank Nvidii in STM-ju s svojo srednje proračunsko kartico.
Kot da to ni zadosti, pa se je tudi SiS, proizvajalec veznih čipovij za matične plošče, odločil, da bo ponudil svojo rešitev. Tu ne bo šlo za integrirano grafiko ali kaj podobnega, čeprav ga bo SiS za to uporabljal, ampak za pravi grafični čip! Čip se bo torej dalo uporabiti tudi na grafični kartici, ampak njegov namen bo visoko zmogljiv integriran grafični čip, ki se bo verjetno prodajal z SiS veznimi čipovji. Čipovje bo naslednik SiS315 in se bo imenovalo SiS325 (kako originalno ). Kot njegov predhodnik bo imelo 256bit-ni 3D pogon in T&L enoto. Čip bo konkuriral Nvidiinemu...

0 komentarjev