»

Deathstar - zaključek zgodbe z IBM 75 GXP diski

Ars Technica - Očitno je, da bo tudi to temno poglavje IBMove zgodovine dobilo svoj epilog. Verjetno še prenekateri bralec dobro pomni zgodbo s slavnimi Deskstari 75 GXP, ki so umirali kot po tekočem traku. Zgodba, ki je povzročila kar nekaj sprememb na trgu diskov (prodaja IBMove proizvodnje Hitachiju, skrajšanje garancije za diske na eno leto - ki so jo kasneje proizvajalci zaradi pritiska trga spet podaljšali) se počasi končuje. Svoj epilog je namreč dobila tudi leta 2001 vložena civilna tožba proti IBMu, ker je le-ta navkljub vedenju da ima 75GXP resne težave nadaljeval s prodajo le-teh in jih ni umaknil s tržišča.

Dosežena je bila izven sodna poravnava, ki:
1. IBM opere vsakršne krivde (napak pri izdelavi, slabe konstrukcije, laganja/prikrivanja podatkov), na drugi strani pa so
2. uporabnikom z dokazom da so izgubili podatke zaradi smrti deathstarja upraviči do 100 dolarjev povrnitve (Originalno besedilo: "Authorized 75GXP Cash Award Claimants" - hehe, nagrada in ne odškodnina, te pravniki...

28 komentarjev

IBM, kaj počneš?

Storage Review - Kot ste najbrš že vsi slišali, so IBMovi diski serije 75GXP (DTLA) odpovedovali kot za stavo. Sam osebno sem bil prav tako žrtev s svojim 45 GB modelom, od prijateljev pa sem slišal še za najmanj dvajset takih pripetljajev, Slo-Techovi forumaši se pa najbrž še spomnijo poročanja ostalih sotrpinov. Trenutno je v postopku tožba proti IBMu glede zanesljivosti diskov iz te serijo, na to temo pa gigant sploh ne daje izjav. Za ti serijo je izšla serija 60GXP (IC35), ki je bila malo manj kvarljiva, a še vedno mnogo preveč (molim, da moj 60 GB model ne bo med njimi). Ves ta čas nas je IBM pustil živeče v obliviju™, sedaj pa so ob predstavitvi nove 120GXP serije podali opozorilo, da diski ne smejo biti prižgani več kot 333 ur na mesec. Naj vam prihranim poseganje po kalulatorjih - to je 11 ur na dan. Da pa bo stvar še hujša, je sedaj nek IBMov predstavnik v pogovoru s StorageReview izjavil, da je te diske priporočljivo obremenjevati največ 8 ur na dan, kar pomeni, da so za strežnike (in še...

11 komentarjev

Umrl tudi StorageReview

Ars Technica - Današnji mesec pa je res prav katastrofalen, saj bo v hardware skupnosti pustil zares globoke rane. Potem, ko sta nas zapustila odlični Guru3D in dobri Acid Hardware, bodo strežnike ugasnili tudi pri Storage Reviewu, ki nas je dolgo časa razveseljeval z odličnimi članki o medijih za hranjenje podatkov. Storage Review bo prenehal delovati predvsem zaradi finančnih težav, saj je stran vedno delovala v rdečih številkah, sponzorjev pa kar ni in ni hotelo biti dovolj za neprofitno poslovanje strani. Zares škoda. Adijo Storage Review in hvala za vse. Poslovilno pismo.

6 komentarjev

Novi HDDji iz IBMa

X-Bit Labs - IBM je naredil pomemben korak naprej z najavo treh novih družin trdih diskov. To so:

-Deskstar 120GXP: Ta družina diskov bo narejena na 40 GB ploščah in bo podpirala ATA/100 vmesnik. Imela bo tri modele s kapacitetro 120 GB, 80 GB in 40 GB. Vrteli se bodo pri 7200 obratih na minuto, vhodni čas pa bo znašal 8.5 ms. IBM obljublja da bodo Deskstar 120GXP dokaj tihi in zelo ekonomični diski.

-Travlestar 60GH: Družina bo uporabljala 15 GB plošče in bo namenjena uporabi v prenosnikih. Zaradi tega bodo pogoni široki samo 2.5 palca (6.3 cm) in visoki le 12.5 mm. Vrteli se bodo pri 5400 rpm, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

-Travelstar 40GN: Ta družina mobilnih diskov pa bo bolj miniaturna. Tudi ti so široki 2.5 palca vendar le 9.5 mm visoki. Družina bo vključevala štiri modele s kapacitetami 40 GB, 30 GB, 20 GB in 10 GB. Narejeni bodo na 20 GB ploščah. Vrteli se bodo s hitrostjo 4200 obratov v minuti, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

Deskstar 120GXP družina naj bi se začela prodajati v...

1 komentar

IBM je tožen

The Tech Report - Se spomnite, ko smo na Slo-Techu zagnali tako paniko okoli neverjetno visokega odstotka uničenih 75GXP diskov, še posebej 45 GB modela? No, sedaj, ko so v prodaji novi IC35 Ericsson modeli, smo že vsi mislili, da bo zadeva pač postala in ostala pozabljena kot ena mala zamera računalniškemu gigantu. Ni tako. IBM je namreč naredil napako ter opustil uveljavljanje garancij za ta model - pač zato, ker te linije ne proizvajajo več. Tega pa v Kaliforniji niso prenesli in tožili IBM. Hehe .

1 komentar

AYHJAR - nova zvezda na nebu?

Overclockers Australia - Po poročanjih Slo-Techa pred dnevi ter nadaljnem raziskovanju Overclockers Australia, med AMD Thunderbirdi sije nova OC zvezda, procesor z oznako AYHJAR. Tisoč megaherčno izvedenko te serije se z lahkoto spravi na 150% originalne hitrosti - na gigaherc in pol. Povprečna navita frekvenca procesorja te serije naj bi znašala kar že zelo zajetnih 1680 MHz. Če bo pa ta serija kadarkoli ugledala slovenske trgovine - je pa vprašanje.

0 komentarjev

Izkazalo se je za resnično...

več strani - Ja, takole... Odkrilo se je, da ima izjemne probleme samo 45 GB inačica diskov serije DTLA. IBM je te diske že umaknil iz proizvodnje ter prodaje (dobesedno so ustavili proizvodni trak) zaradi zelo očitnih problemov. Sami ne dajajo izjav ter ne priznavajo problema, češ da IBMov disk na njihovih ploščah dela lepo. Če je to res - zakaj so ga umaknili iz proizvodnih linij? Hkrati s to potezo je pri IBMu izšel novi 40 GB disk, imenovan IBM Ericson 40 GB, ki naj bi bil zamenjava za odstranjenega DTLA 45 GB. Ta model naj bi bil 10-15% hitrejši in naj bi bil "manj občutljiv na problematične osnovne plošče", tako pravi Aplikon. Ampak problem je, da sploh ni rečeno, da so osnovne plošče problematične. Problematični so diski, še posebej 45 GB model. Ne vem, točno kje se zalomi, najbrž tudi nikoli ne bomo, saj IBM to "aferico" zelo prikriva. Klical sem tudi v Mlacom ter se pogovoril z Urošem. Rekel mi je, da so opazili, da se 45 GB modeli kvarijo očitno več od ostalih. Pri ostalih diskih naj...

38 komentarjev