»

Tri milijone evrodomen

ORF - Skupna evropska vrhovna domena .eu je na svet privekala decembra 2005, ko so lahko prednostni upravičenci, tj. lastniki blagovnih znamk, javne organizacije in podobni, registrirali prve domene. Za aprila 2006 je bilo odločeno, da je domena zrela za prehod v fazo registracij po načelu Kdor prej pride, prej melje, in od takrat jo lahko registrira vsakdo. V poltretjem letu smo počasi prilezli do številke tri milijone, poroča ORF. Domeno z okroglo zaporedno številko je kupil neki Nemec, čigar imena ali domene zaradi varstva zasebnosti niso objavili. S tem se je domena .eu utrdila na desetem mestu na svetovni lestvici največjih vrhovnih domen. Prvo mesto še vedno prepričljivo zaseda .com, sledita pa ji .net in .org.

Najbolj so nad evropsko domeno navdušeni Ciprčani, ki so registrirali 66,1 domene na 1000 prebivalcev, sledijo pa Luksemburžani (54,9), Nizozemci (24,7), Irci (13,1) in Nemci (11,1). Slovenci smo na seznamu bolj spodaj, saj smo se z 2,9 domene na 1000 prebivalcev prebili na...

2 komentarja

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

The inquirer - V Avstraliji bodo še pred koncem tega leta volitve, eno od pomembnejših vprašanj, ki bi jih lahko odločilo in se trenutno močno izpostavlja, pa je ponudba širokopasovnega interneta širom celine. Opozicija je izjavila, da namerava le-tega nuditi 98 odstotkom prebivalstva, medtem ko obstoječa vlada sedaj pravi, da bo šla še za odstotek dlje.

Koalicija tako namerava z investicijami, vrednimi dve milijardi avstralskih dolarjev (nasprotna stran bi porabila še več kot dvakrat toliko denarja), prebivalce urbanih delov povezati s tehnologijo FTTN, medtem ko naj bi internet v oddaljena območja prinesle brezžične tehnologije. Hitrost bo povsod vsaj 12 Mbps.

Trenutno stanje širokopasovnih povezav v Avstraliji ni preveč bleščeče, večinoma so na voljo zgolj kabelske in ADSL povezave, ponekod tudi ADSL2+, a glavna težava je pomanjkanje višjih hitrosti uploada.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Se nam obeta nova vrhovna domena?

Ars Technica - Ob množici vrhovnih domen, ki jih je internetni upravljavec ICANN uvedel od leta 2000 - info, .biz, .jobs, .travel in .mobi, se nam morda obeta še ena nova. Trenutno namreč pri ICANN-u resno razmišljajo o uvedbi nove vrhovne domene .tel, dokončna odločitev pa bo znana koncem tega meseca. Če bo sklep pozitiven, lahko domene pričakujemo že prihodnje leto.

Razlog za uvedbo novih domen je bojda ureditev naraščajoče količine kontaktnih informacij, saj bi jih tako lahko podjetja enostavno zbrala na imepodjetja.tel, posamezniki pa na imepriimek.tel. Nasprotniki trdijo, da je uvedba nove vrhovne domene samo za kontaktne informacije nesmiselna in pretirana, saj bi se lahko podjetja znašla drugače - denimo tel.imepodjetja.tld. Prav tako bodo nastopile težave pri domenah, kjer ima isto domeno z drugo končnico registriranih več različnih organizacij, poroča Ars Technica. Kakorkoli že, če bo do sprejetja prišlo, bosta najbolj zadovoljna registrarja VeriSign in GoDaddy. Več domen, več...

19 komentarjev

Druga faza registracije domen .eu (Sunrise 2)

Slo-Tech - Medtem ko so javni organi in lastniki registriranih blagovnih znamk lahko registrirali domene .eu že v začetku decembra lani (Sunrise 1), lahko svojo predpravico za registracijo sedaj uveljavljajo tudi drugi uporabniki. V drugi fazi registracije domene .eu (Sunrise 2) lahko uporabniki uveljavljajo svojo predpravico tudi na podlagi:
- imena podjetja,
- neregistrirane blagovne znamke,
- trgovskega imena,
- prepoznavnega znaka organizacije,
- družinskega imena in
- značilnih naslovov zaščitenih književnih in umetniških del ter drugih pravic, ki so zaščitene z državnim zakonom države članice EU.

Z evropskimi domenami sicer upravlja zasebna neprofitna organizacija EURid, ki jo je izbrala Evropska komisija. EURid ima po vsej Evropi (vključno s Slovenijo) razprostrto mrežo akreditiranih registrarjev, ki domene podeljujejo v skladu s pravilom “kdor prvi pride, prvi melje”.

Sistem rezervacij je akreditiranim registrarjem omogočil tudi precej lahek zaslužek, saj so posamezne domene na...

4 komentarji

Registracija .eu domene

Slashdot - Včeraj je organizacija EURid odprla registracijo domen .eu. V prvem petmesečju (obdobje sončnega vzhoda, kot imenuje EURid) bodo lahko svojo domeno registrirali le tisti, ki so na prednostnem seznamu, torej javne organizacije in lastniki blagovnih znamk. Če bo prišlo več zahtev za isto domeno, bo komisija odločila, komu pripada. Po 7. aprilu 2006 bo novo domeno lahko registriral vsak, veljal pa bo zakon prvega. EURid je v tem kratkem času zabeležil že več kot 100.000 zahtevkov, med najbolj pogostimi je pa domena sex.eu, ki je bila dosedaj zahtevana že kar 204x.

Navodila za pridobitev domene .eu.

18 komentarjev

... in domeno sex.biz dobi ... Johny Novak!

The Register - Zadnje čase nas pretresajo zanimivosti s področja dodeljevanja domen: včeraj smo poročali o zavrnjenem zahtevku angleške vladne agencije po prevzemu obstoječe domene v uporabi ameriškega podjetja, danes pa nas je dosegla vest o zaključku sojenja podjetju NeuLevel Inc., operaterju vrhovne domene .biz.

Omenjeni so namreč ljudstvu ponujali t.i. "premier" domene (show.biz...) na principu loterije: kandidati so se prijavili ter vplačali srečko, operater pa je potem izbral srečnega izbranca. Sodišče pa je odločilo, da je šlo tu za loterijo, podjetje pa ni imelo za to potrebne koncesije [0:)].

Poražena stran bo tako primorana plačat $1.175 MIO kazni ter lovilcem sreče od $0,15 do $2, odvisno od števila sodelujočih v bobnu. Klik!

Kaj ko bi se pri nas operaterji mobilne telefonije lepo požvižgali na koncesije ter samostojno poslovali? Cene bi bile nižje... [>:D]

4 komentarji

Evropska Unija: Digitalni policaj

Vnunet - Kakor sem dobil vtis, da bi Američani najrajši imeli popoln nadzor že kar nad osebkom, ne le njegovo korespondenco s soljudmi, tako se mi (osebno) zdijo dejanja evropske unije veliko bolj razumljiva (pa saj imajo včasih kakšne 'divje', a še vedno ne tako kot čezlužniki).

Tokrat 'naš' ljubi bruseljski krožek želi, da bi 'ponudniki telekomunikacij' (beri: ponudniki emailov ter mobilne telefonije) podatke (loge) hranili do kar leta dni. To seveda ne vključuje celotne vsebine, ampak 'le' pošiljatelja, naslovnika ter čas. EUlik!

0 komentarjev