»

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev

Novi Celeroni naprodaj

X-Bit Labs - Za Intel je, bi lahko rekli, skorajda postalo že značilno, da svoje nove procesorje začne prodajati vedno malce pred uradno splavitvijo. Lanskega septembra so to storili z dvogigaherčnim Celeronom, sedaj se ista zgodba ponavlja s Celeronoma tikatakajočima pri 2,30 in 2,40 GHz, ki uradno še nista predstavljena, a ju na Japonskem že veselo prodajajo. Lepotca sta grajena na že znanem Northwood jedru v 0,13-mikronski tehnologije. Cena? Med 120 in 140 dolarji, odvisno od prodajalne in modela, pač. Izvirna novica.

10 komentarjev

Izšel je DirectX9

Warp2Search - Da, pravilno ste prebrali naslov. Po tem, ko se proizvajalci že kar nekaj časa hvalijo s podporo novim grafičnim tehnologijam, je končno izšel tudi dolgo pričakovani DirectX9. Celotna zadeva je na voljo direktno od Microsofta (zastonj), pretočite pa si jo lahko s tega naslova (Webinstall) ali od tu (32 MB). O stabilnosti in datumu izida prvega Service Packa še ni podatkov. [>:D] Klik!

Na to novico nas je opozoril GejmerX.

16 komentarjev

Maya Personal Learning Edition

GameDev.net - Za vse, ki se ukvarjate s 3D modeliranjem in predvsem, za vse ki bi se tega radi naučili in nimate komercialnih želja >:D, je Alias|Wavefront izdal novo verzijo Maye: Personal Learning Edition (izdaja za osebno izobraževanje). Novo verzijo si lahko brezplačno pretočite iz tega naslova (trenutno ZELO zaseden). Edina omejitev je, da svojih umetnin (slik in modelov) pač ne smete uporabljati v komercialne namene.

1 komentar

Dva za ceno enega

ZDNet - No, tako lepo še ni, je pa zanimivo slišati (oz. prebrati) o novi Intelovi tehnologiji, 'Hyperthreading' imenovani. V grobem to pomeni, da se v Pentiumu 4 izkoristi še neizkoriščene registre (napeljavo), s čimer procesor deluje skoraj z močjo dvo-procesorskega računalnika! S tem je omogočeno izvajanje 2 aplikacij istočasno (skoraj - samo ena lahko dostopa do fpu-ja) oz. hitrejše poganjanje ene same. "Kot dva procesorja na enem čipu," pravi Intelov predstavnik.

Intel razvijalce že lep čas opogumlja, naj začnejo bolje izkoriščati nove zmožnosti Pentium 4 procesorja -- žal pa dandanes obstaja le 30 aplikacij, ki omenjeni procesor kar najbolj izkoristijo. Intel sicer priznava, da hitrost izvajanja aplikacij na 'hyperthreadanem' procesorju ni enaka oni na pravem večprocesorskem sistemu, je pa (skoraj zastonjska!) razlika opazna -- pri poskusu s Xeonom ter Alias-Wavefrontom je bil opazen 30 % pospešek, strežniki pa zmorejo 30 % več uporabnikov. Klik!...

2 komentarja