»

Clocky v trgovinah

Gadget Review - Tisti, ki radi spremljajo novice o različnih bolj in manj praktičnih ter inovativnih izumih, gotovo poznajo Clocky -- budilko s kolesi, ki se vsako jutro odpelje najde novo skrivališče, s čemer poskrbi, da ne zamudite v službo/šolo.Do pred kratkim je šlo zgolj za prototip, a očitno je bila ideja dovolj dobra, da so Clocky-ja obrili, zapakirali v komercialno bolj ustrezno pakiranje in poslali na police trgovin. Na voljo je v nekaj nevpadljivih barvah, zanj pa boste odšteli petdeset dolarjev, pravijo na Gadget Review.

19 komentarjev

Evropska skupnost odprte kode protestira

OSNews - Sporočila na uvodnih straneh uglednih odprtokodnih projektov, med drugim na Debian.org, Apache.org, Gnome.org, KDE.org in Mozilla.Lugos.Si [:D], opozarjajo na protest proti direktivi o patentiranju programske opreme, o kateri bo septembra glasoval Evropski parlament.

Prvega septembra bodo v Bruslju glasovali o sprejetju izboljšane izdaje Evropskih patentnih pravil. Predlagana izdaja vsebuje številna oporekanja odprtokodnemu razvoju, saj bo urejevanje patentiranja programske opreme mnogo bolj razprostrto in lahko celo prepove neodvisen razvoj (odprtokodnih ali ne-odprtokodnih) inovativnih programskih rešitev.

Evropska skupnost odprte kode je zelo zaskrbljena nad prihodnostjo, ki preti, zato je 27. avgusta organizirala protest. Spletne strani odprtokodnih projektov in skupnosti je nagovorila, naj zamenjajo svoje domače strani in na njih predstavijo problematiko e-patentov.

Za več informacij obiščite http://swpat.ffii.org in podpišite spletno peticijo.

13 komentarjev

Patent je sveta vladar

Kiberpipa - Že dedki in babice se bodo strinjali, da so ljudje vedno hrepeneli po čim večjem izkoristku svoje inovativnosti, a da so mnogi zaradi površnosti in zadržkov do lastne ustvarjalnosti in uveljavljanja inovacij tudi po njihovi smrti, vse prej kot zaslužili. Kajpak, kdor prej pride, prej melje, zato se danes na patent kot instrument za zaščito intelektualne lastnine pred nedovoljeno uporabo istih ali zelo podobnih izdelkov/storitev obrača vedno več ljudi.

Tudi na sončni strani Alp tu in tam napravimo (ali vsaj zaščitimo) kakšno že svetovno znano pogruntavščino, med zanimivejšimi denimo MP3 Džuboks. Kaj vse smo uspeli inovativni Slovenci že zaščititi in česar seveda brez dovoljenja inovatorja ne bi smeli uporabljati, lahko poiščete v bazi patentov pri Uradu za intelektualno lastnino in morda boste dobili idejo, da bi zaščitili to in ono, če želite, še stil svoje hoje in si na ta račun kakšen tolar tudi "prihodili".

3 komentarji

Spletni Patenti: okvirji

The Register - SBC Communications Inc. je po angleškem BT-ju drugo podjetje, ki ga bo web-ljudstvo sežgalo na grmadi za trosenje z dokazi podkrepljenih traparij'c: trdijo namreč, da si pod patentnima številkama 5,933,841 in 6,442,574, ki sta sicer poimenovani "Structured Document Browser", lastijo pravice do uporabe postopka, s katerim se na spletnih straneh po kliku na povezave zamenja vsebina, a ključni deli ostanejo nedotaknjeni; z drugimi besedami: frames.

Bonbonček, ki ga je verjetno prvi podprl Netscape v verziji 2.0, je bil v "zgodnjih dneh interneta", kakor bi temu upravičeno lahko rekli v Sloveniji, sila uporabljan in uporaben, saj je omogočil hitrejše nalaganje strani, preprostejše razvijanje spletnih aplikacij ... vendar pa je s pojavom hitrejših povezav, strežniških programov, svojeglavo podporo brskalnikov ter nenazadnje (predvsem?) tudi z razcvetom domačega spletnomojstrstva izgubil na svojem pomenu celo do te mere, da se ga je prijel že skoraj slabšalen prizvok.

BT-jeva polomija s...

7 komentarjev

<a>: še vedno sirota

The Register - Ne razumem, kako se mi je dotična novička uspela izmuznit. Verjetno se še spomnite, ko se je pred časom tudi na Slo-Techu na veliko začelo pisati in govoriti o patentih, dobrih in slabih straneh. Nikakor ne moremo mimo British Telecomove najave, da si lasti patent na hiperlinke -- na podlagi česar je tudi vložil tožbo ter načrtoval kovanje mastnih denarcev, ki bi mu jih pridno nakazovali ponudniki internetnih storitev.

To pa se -- zaenkrat -- še ne bo zgodilo. Sodišče je namreč odločilo, da ISPji niso kršili oz. posegali v BTjev patent. Pravici na ljubo, kakšne drugačne odločitve javnost glede na razširjenost hiperpovezav -- pardon, spleta -- niti ni pričakovala; kakorkoli, BTjevci so jako presenečeni ter razočarani. Več sreče prihodnjič! Klik!

3 komentarji

Godzilla je lačna.

The Register - Poznate stran Microsith? Precej posrečena stran, ki se dela norca iz dveh zelo prepoznavnih imen, Star Wars ter Microsoft.

Lastnikom blagovne znamke Godzilla pa gre očitno v nos porast '*zilla' strani, zatorej so se spravili na lastnika bloga davezilla, ki poleg samega imena obiskovalce 'zavaja' tudi s samim logom -- iznakaženim zmajem, ki je itak čista kopija japonske domače živalice. Vprašanje pa se ponuja kar samo: Kdaj na vrsto pride Mozilla? Kling! Naslednjič: Slo-Tech toži vse Slo-Owca strani. Stay tuned.

0 komentarjev

Ljubimo patente :-)

Slo-Tech - Jep, zopet se JeznoriteBabe tožijo zaradi patentov. Za šolo sta se tokrat srečala Liquid Audio ter InfoSplit, spora vredna deklina pa naj bi bil Liquid Audio-v patent, s katerim se nadzoruje oz. omejuje pretok določenih datotek na vnaprej določena političnogeografska območja (na primeru obrazloženo, Britany Pears bi lahko dovolila download glasbe samo afganistanskim telebanom). Klik!

InfoSplit seveda oporeka obtožbam, češ da sam deluje na principu rumenih strani -- torej imenik ip naslovov s pridodanim geografskim poreklom, v nasprotju z LA-jevo metodo -- beri patent in se nasmej.

0 komentarjev

ICS -- Interneted Content Sharing?

The Register - Uradno -- ne. Na Registru sem našel članek, iz katerega je razvidno, da naj bi okensko orodje za iskanje po računalu (ter tudi internetu) poskušalo vzpostaviti povezavo z MSjevim strežnikom ter na uporabnikov računalnik celo naložilo nekaj datotek. Po MSjevih besedah naj bi šlo zgolj za rutinsko posodabljanje sistema. Enako pa ne more veljati za dejstvo, da se pošiljajo tudi podatki o tem, kaj uporabnik išče po internetu: tovrstne raziskave znajo biti zelo vredno blago. Klik!

6 komentarjev

EU o patentih

Vnunet - Vsi borci za odpravo patentov, za vas imam dobro novico. Ne, EU ne razmišlja o njih odpravitvi, ampak racionalnejšem koraku. Predlog novega zakona bi odobril patente zgolj in le, kjer ima programska oprema 'dejanski tehnični vpliv na računalnik' in ne odobril tam, kjer bi šlo 'zgolj za del poslovnega procesa'.

Korak je namenjen predvsem v preprečevanje omejevanja konkurence oz. razvoja, kakršen je bil recimo Amazonov patent za nakup z 'enim klikom'. Če bo šlo vse po sreči, bo zakon meso postal nekje čez dve leti. Samo nekako mi ni jasno, v katero skupino bi del patent za hiperpovezavo...

6 komentarjev

Hiperlink se ženi

Australian IT - Čeprav se mi je to nekaj mesecev nazaj, ko je Minmax objavil novico, zdelo jako nemogoče (a prav nič sporno), je britanski telekom, nosilec patenta za 'hiperpovezavo' udaril: za uporabo patenta zahteva plačilo.

Ni mi sicer jasno, kaj so si odvetniki / sodniki / porotniki na tem sojenju predstavljali, a meni se -- če gre verjeti 'opisu' na AustralianIT -- zdi bolj kot ne prijateljski pogovor, če že ne burleska. Sodnik tako meni, da računal izpred 30 let nikakor ne smemo primerjati z današnjimi skromnimi, a močnejšimi stroji, še manj pa je primerna uporaba besede 'terminal', ki je v onih dneh dejansko predstavljal zgolj tipkalo in zaslon. Aja, ste vedeli, da je miška v bistvu tipkovnica? Klik! (Pazi! Tale klik te zna stat...)

3 komentarji