»

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

Potres spremenil rotacijo Zemlje

ZDNet - Kot poročajo na ZDnetu, naj bi potres, ki je pred dnevi prizadel jugovzhodno Azijo, skrajšal čas, ki ga Zemlja potrebuje za eno rotacijo okoli svoje osi, za 3 mikrosekunde. Kot pravi Richard Gross iz Nasinega kalifornijskega laboratorija, tako velika masa vode, ki se je premaknila in pa nariv dveh tektonskih plošč povzroči spremembo porazdelitve gostote in hitrejše vrtenje.

Zemljina rotacija, kot pravijo pri Nasi, nikoli ni stalna, saj se Zemlja počasi upočasnjuje, ni pa jim še uspelo praktično dokazati, ali lahko površinski pojavi kot so plima in oseka ter spremembe vremena, povzročijo upočasnjevanje ali pospeševenje Zemljine rotacije. Več tukaj.

Slo-tech berite čez par tisoč let. Takrat vam bomo poročali,če zgoraj omenjene trditve držijo.

151 komentarjev

Vodno hlajenje

Pimprig - Bliža se čas vročih poletnih dni, ko bodo naši mlinčki trpeli zaradi povišane temperature - naviti še toliko bolj. Zato prav pride vodno hlajenje, vendar je izdelava le-tega lahko precej težavna. Rešitev te težave je seveda nakup kompleta, v katerem so vse komponente vodno hlajene. Neke vrste Plug'n'Play varianta, torej [:D]. Test enega takih kompletov si lahko ogledate tukaj, odločitev, ali se nakup izplača, pa prepuščam posamezniku.

0 komentarjev

NASA zopet preseneča

BBC - Da NASA ne zapravlja denarja za povsem nepotrebne stvari, lahko opazimo že pri zelo zanimivo zastavljenih projektih. Poleg takih cvetk, kot so razvijanje vesoljskega bombnika, s katerim bi bombardiranje dobilo povsem nove razsežnosti, se njihovi znanstveniki ukvarjajo tudi s takimi projekti, kot je izdelava najbolj natančnega 3D zemljevida in najbolj natančne karte zemeljskega površja. No, če je prvi zaenkrat še vedno v izgradnji, pa je drugi ravnokar končan. Za izdelavo le-tega so morali narediti kar 1000 satelitskih posnetkov, rezultat pa je kar lep, saj so se končno lahko znebili "podvojenih ozemelj", ki tako rada nastanejo ob robovih zemljevida, pri prenosu slike Zemljinega površja na ravnino. Več o vsem tem si lahko preberite tukaj.

2 komentarja

Vesoljski bombnik

Slashdot - Mogoče je ta novica že malce stara, vendar ker gre bolj za načrte, kot pa oznanitev, je še vedno precej aktualna. Ko gledamo razna poročila ali novice o tem, kako Američani počasi prevladujejo po svetu s svojimi vojaškimi bazami, letalonosilkami ali jatami podmornic, se kar malo zamislimo, vendar se kar malce hudomušno nasmehnemo, ko ugotovimo, da jim še vedno ni uspelo vojaško "zavzeti" vesolja. Vendar so tudi našim smehljajem šteti dnevi, saj NASA že razmišlja o vesoljskem bombniku, ki bi strašil s 15x hitrost in 10x višino, ki jo lahko dosežejo trenutni težki vojaški bombniki. Velika odlika takega bombnika pa bo tudi dejstvo, da se ga z današnjo tehnologijo ne bo mogoče sklatiti. Nekaj podobnega se je dogajalo v obdobju hladne vojne, ko se je neki Američan z vohunskim letalom odpravil čez Rusijo, kjer pa mu slednji niso mogli do živega ravno zaradi velike višine. No, kasneje so Ameriškega pilota izdali motorji, vendar je bil to vseeno drzen poizkus, ki je obrodil sadove....

6 komentarjev

NASA pripravlja 3D zemljevid

Slashdot - Stari zemljevidi resda prikažejo celotno površino sveta, vendar še vedno niso dovolj natančni, saj so bili posneti s starejšo tehnologijo. Pri ameriški Nasi si se zato odločili, da začnejo izdelovati najbolj natančen zemljevid, kar jih je bilo kdaj narejenih. Vendar tukaj ne bo šlo za navadne zemljevide, ampak za prave 3D pokrajine. Da, prav ste slišali, NASA namerava celotno Zemljino površje prenesti v 3D, kar pa bo kar zahtevna naloga, saj na celotnem površju kar mrgoli raznih dolin in dolinic. Prvi zemljevid izdelan z novo tehniko, bo zemljevid Severne Amerike, ki bo izdan konec leta 2002. Kdaj pa bomo videli še ostali svet, pa zaenkrat še ni znano.
Kot zanimivost naj še povem, da Slovenci pri slikanju površja nismo bili ravno zapostavljeni, saj smo si...

1 komentar

Stajliš mrežice za ventilatorje

PC Workshop - Heh, moram priznati, da mi je ta pogruntavščina precej všeč: lasersko izrezane mrežice za ventilatorje najrazličnejših oblik. Glede na to, kako preprosta je izdelava le-teh in kako polepšajo videz ohišja se samo čudim, da se nekdo ni že prej spomnil česa takega. Kakorkoli, na PC-Workshopu lahko preberete "test" teh zadevic. Ok, sicer mi ni čisto jasno, kako se lahko dotične strani sploh testira, tako da dotičnem spisu recimo informativen članek. Vsekakor priporočam ogled za vse moderje!

4 komentarji