»

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

WordPerfect 5.1 za DOS iz leta 1989

vir: Bloomberg
Bloomberg - V davnih časih, še pred razmahom Windows, je bil glavni urejevalnik besedil WordPerfect, ki je imel v začetku 90. let 50-odstotni tržni delež. Leta 1994 ga je kupil Novell, ki ga je dve leti pozneje prodal Corelu, ki je njegov lastnik še danes. Novell je uspešno potopil WordPerfect, saj v dveh letih lastništva njegov tržni delež padel s 50 na 10 odstotkov, danes pa je še nižji. WordPerfecta danes ni mogoče kupiti posebej, ampak samo v kompletu skupaj s pregledničnim programom Quattro Pro in programom za izdelavo predstavitev Corel Presentations.

Aktualna zgodba ima korenine v letu 1996, ko je Caldera, ki ji je Novell prodal svoj operacijski sistem DR-DOS, tožila Microsoft zaradi nepoštene konkurence. Takrat se je Microsoft poravnal in...

8 komentarjev

Corel se prodaja

Monitor - Ustvarjalci zelo znanega grafičnega orodja Corel Draw bodo kmalu imeli novega lastnika. Podjetje Vector Capital naj bi za slabih 100 milijonov dolarjev odkupilo snovalce grafičnega programja. Poznavalci sicer predvidevajo sorazmerno majhen prevzemni znesek glede na uveljavljeno Corelovo blagovno znamko in kapitalsko vrednost družbe (Corel naj bi namreč imel že okoli 73 milijonov dolarjev čiste gotovine, da o obsegu ostalih sredtev niti ne govorimo). Posel bodo sklenili z 1,05 dolarja na delnico, kar je povrhu vsega še manj od načrtovane najnižje meje za prevzem. Sicer so pri Vector Capitalu že marca letos odkupili delnice v vrednosti 23 milijonov dolarjev delnic od Microsofta. Kljub slovesu je Corel v preteklih mesecih posloval slabo, vodstvo podjetja pa je presodilo, da potrebujejo nov veter v kapitalskih jadrih. Ali so razmišljali tudi o plovbi obstoječega vodstva iz podjetja, pa zaenkrat še ne moremo govoriti. Izvorna novica in Corelovo sporočilo za javnost.

3 komentarji

Open Office za Okna

The inquirer - Če ste bili na Inteinfosu in ste se sprehodili mimo Lugosove stojnice, niste mogli zgrešiti zgoščenke z Open Officom. Če ste podobno kot jaz tudi sedaj še vedno oklevali, ali se splača paket namestiti, potem je tale članek za vas.

Dejansko ne gre v članku za nič udarnega, fantje na Inquererju so zgolj ocenili splošno uporabnost, vrednost glede na ceno (ki je dobila 11/10[:D] ), in pa naredili primerjavo s konkurečnim paketom MS Office. Če še vedno ne veste, ali bi dali 20 minut dela z namestitvijo in testiranjem, je članek ravno pravi za vas..

Kot ponavadi, v nedeljo dobivate teste..

8 komentarjev

Corel je prenehal z Open Source projekti

Slashdot - Corel je najavil, da bo s prvim dnem v marcu prenehala z obratovanjem njihova stran Corel's Open Source Development Community Site. Kot najbrž večina ve, je Corel zelo pomagal na GNU/Linux sceni, še posebej s produktoma Corel Draw in Corel WordPerfect. Corel je tudi veliko vlagal v razvoj linuxovega "emulatorja" MS Windows okolja Wine. Osebno mislim, da je zelo žalostno, da bo linux in open source svet izgubil tako vplivno in denarno močno podporo.

2 komentarja

Loki ožet kot limona

več strani - Po t.i. "Dellovemu udarcu", ko je upanje, da bo Linux nekoč postal konkurenčen desktop sistem, ki ga bodo veliki proizvajalci računalnikov na veliko vgrajevali v svoje sisteme, kar močno upadlo, bo Linux sceno zadela še ena bomba. Ta "bomba" pa bo prinesla mnogo hujše posledice za Linuxaško skupnost, kajti kanček upanja za uspeh Linuxa na desktop področju še vedno ostaja. Velike brazgotine na Linux sceni bo povzročilo podjetje Loki, ki se ukvarja s prenašanjem iger na Linux in bo v kratkem šlo v stečaj. Vzrok za stečaj so najverjetneje dolgovi, saj Loki dolguje Activisionu 330 000 $, Prolixu pa 100 000 $. Stečaj sicer ne pomeni, da bo podjetje propadlo; podjetje bo najverjetneje delovalo naprej in se poizkušalo reorganizirati, ter povrniti dolgove upnikom, vendar pa je od tukaj pa do likvidacije (zaprtja podjetja) samo še en korak navzdol .

0 komentarjev

Open source igre na Linuxu

Linux Journal - Vem, da je Slo-tech bolj resno usmerjen projekt in da nebi smel pisati o igricah, vendar moram, ker se vse skupaj nanaša na Linux in na Open source. Poleg tega pa Linuxaši prav hrepenijo po zabavi in so pripravljeni podpreti vsak komercialen projekt a la Quake 3 za Linux, samo da bi imeli čim manj opravka z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. No morda sem malce zapretiraval... Skratka vsak človek se slej ko prej nažre komercialnih naslovov in si kmalu zaželi nekaj preprostejšega in zabavnejšega (samo poglejte si npr. Deluxe Ski Jumping). Tako je tudi na Linuxu. Res je, da igrice dobimo že zraven distirbucij (Red Hat, Caldera, SuSE, ...), vendar se človek kmalu naveliča pasjanse, minolovca, kače in drugih stvari. Če spadate med tiste, ki bi se radi igračkali tudi na Linuxu, potem obiščite to stran in si zastonj snemite špile. Ne pričakujte sicer kakih Quakov ali Unrealov, prej kakšne preprostejše arkade. Skratka nič ni boljšega, kot cel dan pisati kodo kakega Linuxaškega programa...

0 komentarjev

Močna podpora Linuxu

IWon Money - IBM in trije veliki japonski proizvajalci procesorjev so včeraj najavili začetek skupnega sodelovanja pri razvoju softvera za Linux operacijske sisteme. IBM, NEC, Fujitsu in Hitachi bodo tako prispevali skupaj 500 inženirjev, ki bodo delovali na razvoju novih poslovnih aplikacij za Linux. Zanimivo je, da je glavni cilj podjetij pospešitev razvoja Linuxa kot poslovne platforme, in ne zmanjšanje proizvodnih stroškov, kar vsekakor kaže na njihovo veliko zaupanje v Linux kot platformo. Vsa dela bodo seveda potekala pod okriljem OSDLja (Open Source Developer Lab), neprofitne organizacije, ki jo sponzorira 19 računalniških gigantov (omenjeni štirje so seveda med njimi).
Očitno nas čaka velik razmah Linuxa kot poslovne platforme, če pa pomislimo, da Mandrake 8.0 ponuja tudi Plug&Play podporo, pa Linux naenkrat postane opazna konkurenca Windowsom na prav vseh področjih! Več tukaj.

0 komentarjev