»

Iskanje nepristranskega sodnika v primeru The Pirate Bay

CNet - Po razmeroma hitrem sodnem postopku so na Švedskem spoznali upravljavce spletne strani The Pirate Bay za krive in jih obsodili na leto dni zapora in plačilo milijonske kazni. Kmalu po objavi razsodbe so sodnika srdito napadli, da naj bi imel konflikt intersov. Problematično je bilo njegovo članstvo v Swedish Copyright Association in Swedish Association for Industrial Legal Protection, za nameček pa so člani prve organizacije tudi Henrik Pontén, Peter Danowsky in Monique Wadsted, ki so zastopali tožnike v tem postopku. Sodnik je urno zavrnil možnost, da bi omenjene okoliščine vplivale na njegovo nepristranskost.

Četverica obsojenih je zaradi tega vložila pritožbo, ki jo je presojala sodnica, ki se je kmalu sama umaknila od primera, ker je prav tako članica omenjene organizacije. Višje sodišče je nato pritožbo dodelilo Andersu Eki, ki naj bi bil popolnoma nepristranski, a so švedski časniki kmalu odkrili, da je bil ta član Stockholm Center for Commercial Law, kjer sta delovala tudi...

11 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

New York v boj proti terorizmu s 1000 kamerami

Slo-Tech - Kot poroča New York Times, je Lockheed Martin Corp. z mestom New York, oziroma njegovo upravo za mestni transport, sklenil 212 milijonov dolarjev težko pogodbo. Predmet te pogodbe je namestitev in oprema sistema podzemne železnice z 1000 video kamerami in 3000 senzorji, občutljivih na gibanje. Prav tako bo po novem možno klicati (predvsem na 911) iz 227 postaj podzemne železnice.

Za razliko od Londona, ki je pokrit z veliko več kamerami in Houstona ter Bostona, kjer so eksperimentirali z napredno programsko opremo, bodo v NY poizkusili združiti več tehnologij in tako doseči varnostno ugodno situacijo. Kamere bodo nameščene v nekaj tednih in mesecih.

V pripravi pa je že nova pogodba, ki se osredotoča na prepoznavo bioloških, kemijskih in radioloških snovi v prometnem omrežju.

Bo NY...

17 komentarjev

IBM najavil dva nova LCD monitorja

IBM-ova lepotca

vir: Digit Life
Digit Life - Sedaj, ko prihajajo v veljavo LCD monitorji, vedno več podjetij opušča proizvajanje CRT monitorjev in se osredotoča na proizvodnjo LCD zaslonov. Podjetje IBM je tokrat najavilo dva nova zaslona v črnem ohišju, imenovana ThinkVision L170P in ThinkVision L170, za ceno 600 oziroma 497 ameriških dolarjev. ThinkVision L170P se bo ponašal z DVI-D izhodom, svetilnostjo 250 cd/m2, kontrastom kar 500:1, imel bo 25 milisekund odzivnega časa ter vidni kot 170 stopinj. Šibkejši bratec bo, kar se tiče specifikacij, šibkejši, saj bo imel nižje kote gledanja ter slabši kontrast, teža obeh pa se bo gibala okoli znosnih šestih kilogramov. Klik!

3 komentarji

Rapsodija Microsoft Tretjič: Odlog, prosim!

The Register - Ko je sodišče ugodilo želji tožnikom, da se zasliši še nemalo Microsoftu predvsem nenaklonjenih prič, je bilo javnosti znano stališče tožnikov verjetno malce drugačno, kot je danes. Kdo bi si mislil, kaj vse lahko pomeni nekaj besed: Microsoft je -- uradno -- menil, da 'državice' želijo predvsem 'čista Okna'. Torej, brez (ne-) potrebnega šodra v obliki Internet Explorerja. Sedaj pa je znana malce drugačna verzija: želeli bi le 'modularna' okna. Torej taka, ki jih uporabniki ali preprodajalci lahko sestavijo po svojih merah: posledica te spremembe pa je Microsoftova prošnja, da bi se zaslišanje odložilo za dva tedna.

Ahem, sicer hvalevredna poteza, a se bojim, da bi bila cena vseh modulov, ki bi sestavljali današnja okna, veliko višja od nekega homogenega izdelka, kot ga poznamo danes. Tožnike pa itak skrbi zgolj in le blagor potrošnikov.

0 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Tako sem pred kratkim poimenoval novico, v kateri sem obrazložil zahtevek 9 držav v nam najbolj znani zadevi proti Microsoftu. Bolj pa me preseneča (no, v bitsvu sploh ne), da je Colleen Kollar-Kotelly zahtevi dejansko ugodila. Sedaj bodo torej nepristranski programerji (itak) poskusili dokazati, da je IE dejansko moč ločiti od samega operacijskega sistema -- v tem primeru gre kar za kodo oken XP!

No, MS se bo verjetno pritožil, tako da se bo zopet čakalo. Pa saj stvar ne pride nikamor že od vsega začetka...

1 komentar

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji

Komunizem zaskrbljen

Australian IT - Na Kitajskem, po eni strani najbolj zavzeti državi za spodbujanje učenja (in seveda uporabe) spleta in njegovih tehnologij, po drugi pa blazno 'čistunska' dežela, zopet napada: po zaprtju nemalo kiberkafejev, odprtju največjega kiberkafeja na svetu (nemalo jih še načrtujejo), so uzakonili špijonažo.

'Spletna policija' (ter ponudniki dostopa) ima sedaj novo dolžnost: opazovati navade uporabnikov, o njih poročati vladi, 'skrbeti' za dosegljivost spornih vsebin (primer: BBC), ter se nasploh iti skrbne starše. Klik! ... Slovenija zavije na obvoznico ...

1 komentar