»

Gigabyte 3D Cooler-Ultra GH-PCU31-VH Heatsink

3dXtreme - V zadnjem času smo deležni kar veliko rešitev za hlajenje s tehnologijo HeatPipe, ki omogoča dokaj učinkovito hlajenje brez dodatnih ventilatorjev. Tokrat opisani hladilnik je sicer grajen na tehnologiji HeatPipe, vendar ima dodan ventilator (ki je v sam hladilnik vdelan kot nekakšna turbina). Izgled hladilnika je nekaj posebnega (izgleda kot nekakšen filter zraka pri avtomobilu), zanimiva pa je tudi sama teža hladilnika, ki znaša kar zajetnih 780 gramov. Hladilnik je narejen tako za SocketA procesorje kot tudi za P4 in prihajajoče Athlone 64. Test, ki so ga...

6 komentarjev

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev

Hladilnik s "toplotno pipo"

Club Overclocker - Na ClubOC so na test dobili zanimiv hladilnik s tehnologijo "toplotne cevi" oziroma s HeatPipe-om. Kaj to je za eno čudo? Tisti, ki Slo-Tech spremljate že dalj časa, veste, da je to tehnologija hlajenja, ki deluje na principu hlapenja tekočine, in da lahko na eni strani sistema proizvede precej nizke temperature, medtem ko pa na drugi zopet precej visoke. Za tiste, ki jih zadeva zanima, si preberite tole, kjer imate dokaj podroben članek o toplotnih ceveh.
Sedaj pa nazaj na temo novice. Kot sem rekel, so na ClubOC stestirali hladilnik s to tehnologijo in po navdušenju opisovalca sodeč, mora biti zadeva kar dobra. Je popolnoma bakrena in ima zelo preprost način pritrditve. Ime ji je: Cooler Master HHC-001 "Heat-Pipe".

6 komentarjev

Vesoljski hladilnik

Club Overclocker - Zen... hladilnik iz vesolja! No, v bistvu ne, prihaja namreč iz Japonske. Zadevica je posebna prav v vsem. Hladilnik nima samo navadnih reber, temveč ima v rebrih neke vrste tekočino. Zanimivo, inovativno. 2 ventilatorja skrbita za zadosten pretok zraka, vse skupaj pa je "oblečeno" v plastični pokrov. Sliši se super! Pa se tudi obnese tako? Preberite si test na ClubOC-ju. Še slika:

3 komentarji

Hladilniki za pomnilnik

Club Overclocker - Na ClubOC so se spravili testirat hladilne površine za pomnilnik. Stvar niti ni tako zanimiva, ker so razlike v temperaturi, navkljub Arctic Siver termalni pasti, minimalne. Raje poglejmo, kaj pripomorejo ti hladilniki k stabilnosti. Najbrž že veste, da pomnilnik pri 150 MHz s svojim EMI delovanjem kar pošteno moti ostale pomnilniške enote, kot tudi ostale komponente, ter lahko v najhujšem primeru povzroči zmrzal vašega kavnega mlinčka. Če pa na pomnilnik prilepimo izmenjevalno površino, ki je iz kovine, s tem drastično zmanjšamo količino EMI, kar zna biti še en korak do še hitrejšega procesorja . Ane ane?

3 komentarji

Naslednik HeatPipe tehnologije?

ZDNet - HeatPipe je tehnologija, namenjena hlajenju naprav v stisnjenih prostorih. Medtem, ko se nikoli ni uveljavila v osebnih računalnikih, je zelo popularna na področju prenosnih naprav in računalnikov. No, podjetje Novel Concepts je najavilo njihovo IsoSkin tehnologijo, ki je v bistvu nekakšna evolucija HeatPipea. IsoSkin sestavlja dva kosa kovine, ki sta med seboj ločena in napolnjena z nekaj grami vode v vakumu. IsoSkin tako odvaja toploto z vročega mesta in jo enakomerno prevaja na okolico in tako hladi celotno napravo. Največja prednost IsoSkina je njegova majhnost in tako ga nameravajo vgrajevati v mobilne telefone (Vodno hlajeni mobiteli? Yeah!) in majhne prenosne diske za prenosnike. Prvi IsoSkin prototipi naj bi se pojavili v roku enega leta. Če vas zanima več o tej novi tehnologiji hlajenja, kar pojdite sem.

1 komentar

HeatPipe tehnologija

Bench Test - HeatPipe prenos toplote se vsake toliko časa pojavi kot veliki bum na računalniški sceni. Spomnite se samo kontraverznega CoolerMasterjevega hladilnika ali pa Toshibe, ki je svoje nove prenosnike opremila s HeatPipei. Za kaj v bistvu sploh gre? Zelo, zelo poenostavljeno rečeno gre za vodno hlajenje v malem in če vas zanima kaj več, vam resnično priporočam ogled odličnega članka na BenchTestu. Tip se je celo spravil delati svoje lastne testne modele HeatPipe hladilnikov in moram priznati, da se je zadeve lotil pošteno!

0 komentarjev