»

Nobelova nagrada za fiziko 2012

Serge Haroche

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je danes razglasila prejemnika druge letošnje Nobelove nagrade, in sicer za fiziko. Prestižno odlikovanje prejmeta francoski fizik Serge Haroche in ameriški fizik David J. Wineland za "eksperimentalne metode, ki omogočajo merjenje in manipulacijo posameznih kvantnih sistemov".

Opazovanje kvantnih učinkov je težavno opravilo, saj se ti izkažejo le, kadar delamo z enim ali največ nekaj delci. Kadar imamo opraviti z več delci, se kvantni učinki izpovprečijo in na delu vidimo le še zakone klasične fizike. Dodatno težavo predstavlja občutljivost valovne funkcije, ki se ob poizkusu opazovanja sesede in odpravi kvantno nedoločenost. Haroche in Wineland sta razvila metode, ki omogočajo spremljanje in raziskovanje...

1 komentar

Že avstralopiteki uporabljali orodje

Ars Technica - Do sedaj je veljalo, da so bili predstavniki rodu Homo (človek) edina bitja, ki so uporabljala (koščena) orodja pri prehranjevanju s sesalskim mesom. Najstarejša odkrita predelana kost je bila najdena v regiji Gona v Etiopiji in je bila stara poltretji milijon let. V tistem času so živeli najzgodnejši predstavniki rodu Homo. Sedaj pa so znanstveniki odkrili približno milijon let starejše orodje iz kosti, ki te trditve ovrača.

V Dikiki v Etiopiji so našli 3,4 milijona let fosilizirano kost povsem zraven okostja avstralopiteka (Australopithecus aferensis). To pomeni, da so tudi človečnjaki (rod Hominida) znali uporabljati primitivna orodja. Paleontologi in antropologi so navdušeni. Craig Stanford z Univerze v Južni...

0 komentarjev

Prva slika molekule

Pentacen

vir: IBM
New Scientist - Od iznajdbe vrstičnega tunelskega mikroskopa pred dobrimi dvajsetimi leti lahko vidimo ali vsaj otipamo posamezne atome. Prve posnetke smo sicer dobili že v 70. letih s transmisijsko elektronsko mikroskopijo, nove metode pa te slike še izboljšujejo. Paradoksalno pa večjih struktur, kot so denimo molekule, doslej ni bilo moč videti s takšno ločljivostjo. Problem tiči v nestabilnosti molekul, ki ne zdržijo takšnih sil kot atomi in se prehitro razletijo ob bombardiranju z elektroni.

Problema so se uspešno lotili na IBM Zürich, kjer so si pomagali z modifikacijo tehnike AFM (mikroskop na atomsko...

36 komentarjev

Znanstveniki izdelali prve RNK molekule sposobne samoreplikacije

Slo-Tech - Eno ključnih vprašanj evolucije je, kako so se lahko najbolj preproste kisline in molekule začele samoreplicirati in zanetiti večni ogenj evolucije, ki od takrat naprej ni uspel ugasniti. Sedaj pa so znanstveniki tudi v svojih laboratorijih uspeli ustvari RNK-encime, ki so se sposobni samoreplicirati.

Danes je pri razvitih organizmih DNK (deoksiribonukleinska kislina) odgovorna za prenos genetskega zapisa, RNK (ribonukleinska kislina) pa je odvisna od DNK, da uspešno izvaja svojo vlogo izgradnje proteinov. Vendar ena od pomembnih teorij o izvoru življenja pravi, da ker lahko RNK deluje tako kot gen in encim, je RNK bila prisotna na svetu pred DNK in je tako služila kot predhodnica molekule življenja.

Vendar pa je proces kopiranja molekule, najbolj osnoven korak za življenje, hkrati tudi izredno kompleksen in vključuje številne proteine in druge celične komponente. Dolga leta so se znanstveniki ubadali z vprašanjem, ali je možno RNK kopirati tudi na kakšen lažji in preprostejši...

68 komentarjev

Odkrite gobe, ki za svojo rast izkoriščajo radioaktivno sevanje

Cladosporium sphaerospermum

vir: FOX News
Slo-Tech - Znanstveniki so na enem izmed najbol neverjetnih mest na Zemlji, natančeneje na stenah jedrskega reaktorja v Černobilu odkrili gobe, ki za svojo rast izkorišča ionizirano radiaktivno sevanje ki ga oddaja poškodovani jedrski reaktor. Po nekoliko podrobnejši analizi so znanstveniki odkrili da so gobe bile zelo bogate z melaninom in za svojo rast uporabljajo podoben postopek kot rastline - slednjim namreč pri rasti pomaga klorofil, ki pretvarja sončno energijo v kemično, pri teh...

43 komentarjev

Velociraptor je imel perje

New Scientist - Pri ponovnem pregledu velociraptorjevega okostja izkopanega v Mongoliji leta 1998, so znanstveniki odkrili, da je imel ta dinozaver po vsej verjetnosti perje. Bralcem Slo-techa je ta dinozaver verjetno znan iz Jurskega Parka. Tam je bil seveda prikazan še "slečen". Na prisotnost perja kažejo majhne izdolbinice na prednjih udih. Odsotnost izdolbinic pri drugih vrstah pa še ne dokazuje, da tudi druge vrste niso imele perja. Je pa to potem težje dokazati, ker peresa običajno propadejo preden fosilizirajo.

Mogoče se bo izkazalo, da je bil T. rex le velika kura..

101 komentar

"Teleportiranje" preko interneta

BBC - Znanstveniki v ZDA razvijajo sistem, ki bo omogočal poustvarjanje in prenos 3D fizičnih karakteristik osebe ali predmeta preko interneta.

Profesorja Todd Mowry in Seth Goldstein iz Mellon University ocenjujeta, da lahko že v obdobju ene človeške generacije pričakujemo tehnologijo, ki bo s pomočjo množice sintetičnih atomov omogočala natančno reprodukcijo (hologram z maso) tridimenzionalnega...

35 komentarjev

61" plazma zaslon

Electic Tech - Tako velik zaslon bo izdeloval NEC, ki je že kar uveljavljeno podjetje na področju plazma zaslonov. Masovna proizvodnja zaslona pa se bo začela 23 julija. Ta plazma zaslon je trenutno največji (diagonala 155 cm), zdizajniran pa je bil z namenom, da pokrijejo potrebe poslovnega (borze, ...) in izobraževalnega (predavanja?) sektorja. Več informacij najdete tukaj.

2 komentarja

RAM hladilnik

Insane Hardware - Thermaltake je danes objavil nove hladilnike. Nič posebnega, a ne? Ne! To so hladilniki za RAM! So v zapeljivi modri barvi in v različnih paketih. Thermaltake je pripravil dva različna paketa za končnega kupca. V prvem je hladilnik, termalni trak, navodila in posebna držala. V drugem je vse to kar je v prevem in 128MB 2100 DDR SDRAM-a od Samsunga. Paketoma so priložena natančna navodila in vse kar rabimo za udobno namestitev. Več informacij najdete tukaj.

3 komentarji

Mini Orb za Rackmount ohišja in podobne zadeve

Jaz - Thermaltake (ali Titan, če že hočete) je ponudbo dvojih radial fin ventilatorjev precej razširil. Tako sedaj ponujajo tudi poseben nizko profilni Orb, namenjen delovanju v Rackmount ohišjih in podobnih stisnjenih prostorih. Zadevica najbrž ne bo tako zanimiva za z overclockanjem obsedene Slo-Techerje (mogoče b iga kvečjemu lahko stlačili na grafikuljo namesto Blue Orba ), toda administratorji raznih serverjev je bodo najbrž še kako veseli. Več informacij najdete tukaj. Thnx, Miha!

0 komentarjev