»

Primerjava nenavadnih ohišij

Tom's Hardware - Dandanes običajne sive škatle za računalniške komponente ne zadostujejo več. Večina uporabnikov si želi za svoje ohišje kaj bolj barvitega, očesu prijaznega, standard ostaja le še oblika (pa tudi ta ima precej alternativ). Seveda nas tu in tam nas nekateri proizvajalci (oziroma pogosteje domači ustvarjalci) presenetijo tudi z nečem popolnoma novim in omembe vrednim.

Pri THG so recimo nekaj dni nazaj pod drobnogled vzeli štiri precej unikatna ohišja, eno izmed njih...

3 komentarji

Nič več Kyrov

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kyro 1 in 2 sta bila najbrž eno izmed največjih presenečenj lanskega leta, saj sta za majhen denar ponujala veliko. Največje presenečenje pa je bil zagotovo Kyro 2, ki je lahko konkuriral celo GeForcu 2. Vendar uspešnost gor ali dol, v prihodnosti zagotovo ne bomo videli ne Kyra 3, vprašljiva pa je tudi predstavitev Kyra 2 Ultra. Zakaj? Zato, ker se podjetje STMicroelectronics oz. njegov oddelek za grafiko umika iz PC grafike....

20 komentarjev

Ali končno prihaja Kyro 2 Ultra?

Guru 3D - Kyro 2 je bil za časa vladavine GeForcev 2 MX odličen grafični čip, ki pa ga je trenutno že povozil čas, saj so ATI-jevci predstavili konkurenco v obliki Radeona 7500, Nvidia pa v obliki GeForca 2 Ti in GeForca 3 Ti200. Navdušenci so bili tako prisiljeni, da počakajo na posodobljenega Kyrota 2, ali Kyro 2 Ultra, ki pa ga, na razočaranje številnih častilcev Kyra, kar ni in ni hotelo biti v trgovine. Številni so nad čakanjem že obupali, ko so se na internetu spet pojavile govorice o izidu pohitrenega čipa. No, da novice niso iz trte zvite priča tale nemška on-line trgovina, ki ima kartice s čipom Kyro 2 Ultra že na ceniku. Na cenik je vključena kartica HERCULES 3D Prophet 4800 Kyro II Ultra 64MB TV-Out Retail, ki ima 64 MB pomnilnika, TV-Out in grafični čip, ki deluje s frekvenco 200 MHz. Cena znaša 136 €, kar je malenkost višje od normalnih Kyro 2 kartic.
P.S. Na svoj seznam je to kartico (OEM in Retail izvedbo) vtaknila tudi ta stran. ...

1 komentar

Hercules znižal cene Kyro karticam

X-Bit Labs - Po tem, ko so pri Nvidii ob prihodu novih Titanium procesorjev kar občutno znižali cene svojim starim MX-om, se je za podoben korak odločil tudi Hercules, ki je pocenil svojo družino kartic, ki bazirajo tako na Kyro 1, kot tudi Kyro 2 čipu. Kljub pocenitvam pa je jasno, da se Kyro 2 kartice s predstavitvijo Titatnium procesorjev vse bolj selijo na low-end tržišče (čeprav lahko Kyro 2 pogojno še vedno konkurira slednjim). Vendar pa je jasno, da mora STM čimprej narediti naslednika Kyra 2, saj ga bosta v nasprotnem primeru povozila oba konkurenta - tako Nvidia, kot tudi ATI, ki se je izkazal s svojimi Radeoni 2. Nove cene si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Kyro 2 Ultra in Kyro 3

The Register - STMicro se je odločil, da še niso pripravljeni na izdajo Kyra 2 Ultra, ki naj bi ga po nekaterih poročanju ugledali konec poletja. Razlogov za to je več: Kyro 2 se zaenkrat prodaja dobro, zato STM gotovo noče pokvariti prodaje z izdajo novega čipa, STM hoče ustvariti dobro podporno mrežo za svoje Kyro čipe in Kyro 2 se ne navija dovolj dobro. Kateri izmed teh vzrokov je najbolj točen, itak ve samo STM. O Kyru 3 pa se itak ne splača govoriti, saj se zaenkrat še ne ve točno, kdaj naj bi čip sploh ugledal prodajne police. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

Kyro 2 -> "Kyro 2 Ultra"

Slo-Tech - Ne, Kyro 2 Ultra grafičnih kartic najverjetneje ne bomo videli še kar lep čas. Tisti, ki pa si lastite Kyro 2 grafično kartico (po možnosti Herculesovo), pa si lahko svojega Kyra spremenite v Ultra verzijo z že preizkušeno metodo. Premeščanje uporov? Ne, z navitjem. Kako? Oglejte si vodič na tej strani in izvedeli boste. Tip je na svojega Kyrota obesil hladilnik Volcano 2 in kup bakrenih hladilnih reber, ki so poskrbela za hlajenje RAM čipov. Izdelek si lahko ogledate na spodnji sliki. Drugače pa vedno bolj mislim, da je navijanje Kyro 2 kartice postal nekakšen preizkus, ki ugotovi, če overclocker zares obvlada navijanje. Morda pa tudi ne. Thanx, Sadar.

3 komentarji

Nekaj informacij o Kyru 2 Ultra

The inquirer - Kakih natančnih podatkov o Kyru 2 Ultra še vedno ni, je pa toliko več raznih govoric, ki se včasih izkažejo za malce bolj, včasih za malce manj natančne. The Inquirer poizkuša ločiti zrna od plev: PowerVR-ove informacije o prihajajočem čipu so še vedno precej skope. Kljub skopim informacijam, pa je vsaj Hurcules izdal ime prihajajoče kartice, ki se bo imenovala Prophet 4800 (kodno ime Kyra 2 Ultra je ST4800, kodno ime Kyra 2 pa ST4500). Znano je tudi, da bo Kyro 2 Ultra deloval pri višjih hitrostih, kot original (Kyro 2), ki pa zaenkrat še niso znane. O njih lahko samo ugibamo; predvidevane so frekvence čez 200 MHz, nekateri viri pa navajajo, da naj bi Kyro 2 Ultra deloval pri neverjetnih 225 MHz. Med drugimi, tudi samo ime "Kyro 2 Ultra" še ni potrjeno, vendar je zaenkrat najbolj razširjeno med računalničarji. Gotovo se nebi preveč čudil, če bi PowerVR nov čip, ki ga lahko pričakujemo oktobra ali novembra, poimenoval kar Kyro 3. Vendar je to malo manj mogoče, saj smo že prej...

1 komentar

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

Kyro2 ultra?

X-Bit Labs - Na Computexu je predsednik STM-ja v Tajvanu predstavil načrte glede uporabe PowerVR tehnologije v njihovih Kyro grafičnih karticah. V nekaj mesecih naj bi ven pricurjala nova STG4800 grafična kartica (Kyro 2 čip), ki se ne bo od predhodnika (STG4500) razlikovala v prav ničemer razen v tem, da bodo navili samo hitrost jedra na 200 MHz. Tako bomo videli nekako verzijo Kyro 2 Ultra. Pa še njihove napovedi gleda Kyro 3 kartic. Obljubljajo, da bo zmogljivost Kyra 3 veliko večja kot pri Kyru 2. Delovni ferkvenci, ki bo od 250-300 MHz, bodo dodali še dva rendirna cevovoda in T&L enoto. Sam čip pa bo grajen v 0.13 mikronski tehnologiji. STG5500, kot naj bi se kartica imenovala, bo sparjen še z 64Mb DDR pomnilnikom in je napovedana do konca letošnjega leta. Kot zgleda bo Kyro 3 predstavljal resno konkurenco Nvidii in njenem GF3 čipu. Obeta se nam zanimiv boj, saj je tudi S3 napovedal, da dela na novem grafičnem jedru z kodnim imenom Columbia. Ne smemo pa tudi pozabiti na Atijev Radeon 2, ki...

6 komentarjev