»

Sisovo čipovje za Athlone 64

X-Bit Labs - Če ste bili doslej lastniki novih Athlonov 64 obsojeni na Viina in nVidiina čipovja, je tu za vas zanimiva novica, da se jima je pridružilo še tretje podjetje, ki je izdelalo svoj vezni nabor za te procesorje. SiS ga je poimenoval 775. Prvi so na njem osnovali matično ploščo Elitovci. ECS-755 nam tako ponuja AGP 8x, ATA133, SATA150, RAID, 100 megabitni Ethernet, šestkanalni AC '97 zvok, USB 2.0 in podporo PC3200 DDR pomnilniku. Cena? Osemdeset dolarjev za kos. Več o tem.

14 komentarjev

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar

Maxtor napada prenosni trg

The Register - Podjetje Maxtor je eno izmed tistih podjetij, ki so se pred časom z zadnjimi močmi izognili ne preveč lepi usodi in danes doživljajo zlato dobo svojega poslovanja. Da podjetju gre izjemno dobro, lahko opazimo po tem, da že kar nekaj časa narekujejo razvoj diskov in drugim vsiljujejo, s kakšnim standardom se bo podatke prenašalo v prihodnosti. Podjetje pa bo očitno postalo zakon tudi na tržišču prenosnih pomnilniških rešitev, saj vse bolj rinejo v zelje Iomegi, ki je poznana po svojih enotah ZIP. Pred kratkim so predstavili disk z imenom Personal Storage 3000LE USB 2.0, ki se lahko pohvali s kar 120 GB prostora, vmesnikom USB 2.0 in ne ravno ugodno ceno 300 $ (no ja, za manj premožne še vedno ostane 40 GB model ;)). Disk je namenjen tistim uporabnikom, ki veliko menjajo datoteke s sosedom, vendar pa so še "presmrkavi", da bi lahko odprli računalnik . Hec.

0 komentarjev

Test Maxtorjevega diska

X-Bit Labs - Maxtor je eno izmed podjetij, ki bi lahko končalo v stečaju ali pa bi ga za drobiž kupil kakšen drug proizvajalec. Znano je namreč, da je imel Maxtor v preteklosti kar precejšnje težave in samo Hyundaiu se lahko zahvali, da so se obdržali v svojem poslu. No, največja ironija (če se spomnimo na preteklost) je, da je danes Maxotor eno izmed največjih podjetij, ki narekuje nove standarde in ki je z nakupom Quantuma pridobilo ogromno. Številni ga poznate po vsiljevanju standarda ATA/133, ki je po mnenju mnogih nateg, vendar pa je glede na dejstvo, da je združljiv z vsemi ATA standardi za nazaj čisto vseeno, če ga vaš disk vsebuje ali ne. Tisti, ki podjetja še niste spoznali, ga boste kmalu, ko boste naleteli na teste njihovega najnovejšega diska D740X-6L, ki utegne postati novi "IBM" med diski. Disk je originalno zasnoval Quantum, vendar ga nikoli ni uspel izdati, saj ga je še med končnim postopkom razvoja presenetil Maxtor s svojo napovedjo o nakupu celotnega podjetja. Disku se kar...

1 komentar

Maxtorjeva 40GB USB 2.0 zunanja enota

Maxtor - Maxtor je danes najavil novo prenosno rešitev za vse uporabnike PC in Mac računalnikov t.i. Maxtor Personal Storage 3000LE, ki je zmožna shraniti 40GB podatkov preko USB 2.0 vmesnika. Rešitev je idealna za prenos fotografij, glasbe ali karkoli drugega. Preko USB 2.0 vmesnika se tako podatki prenašajo 40x hitreje kakor preko USB 1.1 vmesnika. Z ceno malo manj kot $400 dolarjev in 40GB diskom, ki se vrti z hitrostjo 5400rpm bo enota 3000LE vsekakor zelo zanimiva za nakup. Maxtor pa med svojo ponudbo ponuja tudi USB 2.0 PCI adapter za $100, na katerega lahko priključimo 4 zunanje in eno notranjo enoto.

0 komentarjev

Rambus spet načrtuje

Extremetech - Nekaj časa nazaj smo objavili Rambusove načrte za bližnjo prihodnost, podjetje pa se je nedavno izjasnilo tudi glede naslednjih petih let. V teh letih bodo postopoma povečevali prepustnost svojega pomnilnika. Leta 2002 bodo tako na voljo PC1066 moduli (1066MHz), leta 2005 pa PC1200 (1200MHz). RDRAM pomnilnik bo tedaj dosegel prepustnost ogromnih 9.6GB/s. Do leta 2005 bodo prav tako na voljo 16, 32 in 64 bitni RIMM moduli, namenjeni drugačnim tržiščem. Da pa bo RDRAMu precej padla cena (tako pravijo oni), pa bodo poskrbeli trije veliki pomnilniški proizvajalci: Samsung, Toshiba in Elpida.
Ti načrti vsekakor izgledajo precej logični in jim gre kar verjeti, glede znižanja cen pa bomo še videli. Glede na trenutno neverjetno nizke cene DDR in SDR pomnilnika jih namreč čaka težko delo. Več tukaj.

0 komentarjev

Quo vadis Jerovšek

Jaz - Kot veste vsi, ki spremljate zadeve, je nekoč največje slovensko računalniško podjetje, Jerovšek Computers, že nekaj časa v resnih težavah. In z nekaj časa ne mislim par mesecev, temveč prej kakšno leto. Zadnje dejanje velike krize pa je uradna potrditev prisilne poravnave z upniki, ki jim je podjetje dolžno denar. O razlogu za krizo bi lahko ugibali kar nekaj časa, toda verjetno gre za posledico prepočasnega prilagajanja tako velikega podjetja. S samo tržno dejavnostjo je dandanes težko preživeti in podjetje ni dovolj hitro opravilo prehoda na storitvene dejavnosti. Prihodnost podjetja je trenutno na precej trhlih nogah kljub temu, da novo vodstvo napoveduje ponovni vzpon prestrukturiranega podjetja. Bomo videli...

Ob vsem skupaj pa velja opozoriti, da maloprodajne trgovine z Jerovškovim nazivom že kar nekaj časa poslujejo pod okriljem franšiznih podjetij. Največje podjetje, ki je vzniknilo iz pogorišča nekoč velikega Jerovška je tako NetStore, ki upravlja s trgovinami v Mariboru,...

10 komentarjev