»

Novi čipi temelječi na 3dfx tehnologiji?

Slo-Tech - To novico mi je poslal OZZY:
Grafična naj bi bila predstavljena naslednji mesec. The Inquirer poroča o novi grafični kartici, kar pa v današnjem času ni nič novega. Vendar je presenetljivo to, da naj bi grafično izdala do sedaj neznana firma 3DPower. Čeprav naj bi grafično izdelovala firma Absolute Power, eden od izdelovalcev grafičnih z NVIDIA čipi, naj bi po The Inquierjevih novicah nova kartica v veliki večini bazirala na nikoli izdanem Rampage-u, ki ga je razvijal 3Dfx. Če se malo spomnimo kaj naj bi čip Rampage prinesel. Hitrost jedra naj bi bila 200Mhz, opremljen pa naj bi bil tudi z DDR-RAMom. Vseboval naj bi 4 rendirne cevovode in T&L enoto. To vse nas kar malo spominja na GF2 GTS kartice. V 3DPower naj bi bil večinoma zaposelni bivši delavci 3Dfx-a. Pravico do patentov pa je dobila NVIDIA z prevzemom le tega, ki pa ni imela interesa, da bi izdala kartice z Rampage čipom. Če je temu tako potem naj ne bi bile daleč sodni epilogi med obema firmama. Če je vse skupaj samo...

15 komentarjev

3dfx Rampage

vir: Guru 3D
Guru 3D - Fantomska kartica, ki ni nikoli obstajala. Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je uničila vse njihove projekte. Eden teh je bil tudi zelo obetavni Rampage, ki bi, če bi izšel, predstavljal konkurenco GeForce3. Danes pa so se na Internetu začele pojavljati informacije, da je nekaj prototipov Rampage-a le izšlo. Spregovorili naj bi bivši 3dfx-ovi inžinirji. Pojavile so se tudi fotografije (spodaj). Specifikacije Rampage čipa naj bi bile:
  • 4 pasovni SLI (2 Rampage čipa and 2 T&L enoti)
  • 32-512 MB podpora pomnilniku na kartici (200MHz DDR)
  • 12.8GB/s pomnilniške prepustnosti
  • 1.6Gigapixel fill rate (frekvenc jedra 200MHz)
  • 150 milijonov trikotnikov/s
  • AGP4x, 0.18 mikronska tehnologija izdelave,...

16 komentarjev

Kyro II

Media Xplosion - Kyro je na grafični trg vnesel nekaj prepotrebne svežine, toda kljub temu čip ni posebej uspel, verjetno predvsem zato, ker nikoli ni postal širše dobavljiv. Večina velikih podjetij z dobrimi prodajnimi kanali pač uporablja Nvidiine čipe... Kakorkoli, STM (ki je, mimogrede, eden izmed največjih proizvajalcev polprevodnikov na svetu) že pripravlja naslednika s presenetljivim imenom Kyro II. Čip bo izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, imel bo 4 renderirne cevovode, T&L enoto (s sposobnostjo predelave in senčenja kakšnih 20-25 milijonov trikotinokov) ter bo podpiral do 128MB DDR SDRAMa. Da ne gre za kakšno potegavščino kaže tudi dejstvo, da novi gonilniki za Kyro kartice že vključujejo podporo za Kyro II. Očitno bo na grafični trg kmalu vstopil še eden močen igralec, o katerem pred par meseci ni bilo ne duha ne sluha. Kot naročeno!

1 komentar

S3jev pohod na mobilni trg

3D Concept - Že odkar je S3 najavil svojo vrnitev v grafične vode smo se spraševali kako in kaj. No, na 3D Concept so razkrili, da se bo nekoč slavno podjetje omejilo predvsem na mobilni in integrirani trg, kar je v bistvu bilo pričakovano. Njihov prvi produkt se bo imenoval Paramount, videli pa ga bomo (oziroma ne bomo ) konec tega leta. Čip, izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in pri 150MHz bo imel 64 bitno pomnilniško vodilo, en renderirni cevovod z dvema teksturirnima enotama ter podporo DuoView tehnologiji (podobno DualHeadu in TwinViewu). Drugi čip se bo imenoval Zeotrope, izdelan bo v 0.15 mikronih in bo deloval pri 166MHz+. Imel bo dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama, podpiral bo T&L in DuoView tehnologijo. Na voljo bo konec tega leta, mogoče celo pozneje.

1 komentar

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
  • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
  • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
  • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja

ATIjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
  • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
  • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
  • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
  • R300: Tretja...

0 komentarjev

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar

Specifikacije Rampaga

Jaz - IceMan se je očitno ob tolikem omenjanju NV20 pošteno razkuril in šel na lastno pest nabrat vse najnovejše specifikacije 3DFXovega Rampaga, ki jih je potem poslal meni za objavo. Torej ( neuradne! ) Rampage specifikacije, IceMan edition [;)]:
  • 4 way SLI (2 Rampage čipa, 2 T&L Sage enoti)
  • 0.18 mikronska tehnologija
  • 8 pixel renderirni cevovodi (4 cevovodi po čipu)
  • 4 teksturirne enote po cevovodu (Full Pixel Shader, Quad texturing Photorealisitic rendering)
  • 128MB DDR spomina
  • 200MHz core clock
  • 200MHz memory clock (400MHz DDR)
  • 12.8 GB/sek spominska prepustnost
  • 1.6 GigaPixels/sec
  • 6.4 GigaTexels/sec
  • 150 milijonov trikotnikov/poligonov na sekundo
  • Popolna DirectX 8.0 hardware podpora
  • Advanced T-buffer (M-Buffer)
  • Curved Surfaces hardware podpora
  • HSR (Hidden Surface Removal) hardware podpora
  • Photoshop efekti
Torej, še enkrat thnx Ice, vi pa se slinite nad temi specifikacijami. Vprašanje je le cena ter datum izida, saj vemo, da ti postavki zadnje čase nista ravno močnejši strani 3DFXa. ...

9 komentarjev

Optimistični 3DFX

X-Bit Labs - Na Comdexu 3DFX ni pokazal nič presenetljivega, zato pa so več govorili o svojih načrtih za prihodnost. Trenutno je podjetje popolnoma skoncentrirano na razvoj Rampage čipov in prve kartice naj bi se pojavile na koncu prvega četrtletja oziroma začetku drugega, leta 2001. Če bo to res ali ne, bomo videli, toda v prid temu podatku govori tudi dejstvo, da jim je ravno te dni uspelo narediti popolnoma delujoč primerek silikona. Še en zanimiv podatek pa je to, da 3DFX v prvem četrtletju 2001 namerava začeti prodajo VSA-200 ( Napalm LC ) čipov neodvisnim proizvajalcem, tako da bomo verjetno videli tudi kakšnega neodvisnega "Voodooja5".

7 komentarjev

Govorice o 3DFXu

3DFX Gamers - Na 3DFX Gamers forumu so se pojavile zanimive govorice o Voodoo5 6000 in Rampage grafikuljah. Sicer nekako dvomim o resničnosti podatkov, toda špekulacije so vedno dobrodošle [:))]. Kakorkoli, izid dolgo pričakovane 4 procesorkske beštije naj bi se končno bližal. 3DFX naj bi kartico predstavil na Comdexu, izid pa naj bi bil določen za zgodnji december. Težava, ki je povzročila zamudo naj bi bila nekompatibilnost Intelovega PCI bridga, sedaj pa naj bi to bilo odpravljeno z uporabo alternativnega bridga podjetja HiNT. Še ena dobra novica je predvidena cena 6000ke. Le-ta naj bi se spustila na 350-400$, oziroma 450$ v kompletu s posebnimi 3D očali.Govora pa je tudi o Rampagu: 3DFX naj bi že imel beta primerke silikona za procesorje, kar pomeni, da je razvoj grafikulje že precej daleč in da bo izid mogoče celo že aprila 2001. Kartice naj bi bile na voljo v večih konfiguracijah ( eno-, dvo-, štiri- procesorske ) in z dodatno Sage T&L enoto, ki bo počivala v posebnem socket ležišču, kar...

5 komentarjev