»

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Zalmanov hladilnik za čipovja

The Hardwire - Že pred časom smo na Slo-Techu poročali o človeku, ki ga je zanimalo, kaj bi dosegel, če bi namesto starega aktivnega hladilnika na čipovje namestil veliko pasivno izmenjevalno površino. Izmeril je temperature ter bil izjemno prijetno presenečen, saj se je, gledano s stališča temperature, pasivni hladilnik obnesel bolje. Kaj še hočemo lepšega? I, komercialno izvedenko, namreč! Zalman ni sedel na lovorikah ter (že pred časom) izdal "Northbridge Heatsink", zlato obarvano veliko izmenjevalno površino, z vsemi zatiči in ostalimi pritiklinami, ki nam olajšajo pritrditev zadeve na osnovno ploščo. Rezultati so bili zgledni, celoten test si pa preberite tukajle.

5 komentarjev

Poenostavitev brskanja

Newsbytes - Koliko vas je, ki pri odpiranju spletne strani, katere nalsov se začenši z 'www' in končivši s '.com', vtipkate zgolj domeno? Da, pametni brskalniki več ali manj prostovoljno dodajo ostale pritikline. V nekaterih primerih pa se odpre kar stran iskalnika, ki te 'ključne besede' išče po svoji bazi. Se pa zna to na marčevski konvenciji ICANN-a (ona grdoba, ki nadzira poimenovanje spletnih lokacij) spremeniti: ena od točk bo tudi višjenivojsko naslavljanje (torej tako, ki je še bolj podobno našemu jeziku - brez končnice in oznake protokola). Bomo videli! Klik!

2 komentarja

Easy Americanisation Plus

The Register - Roxio, nosilec blagovne znamke Easy CD Creator, se je spravil na stvarilca Easy CD-DA Extractor-ja, luščilnika in pretvornika glasbenih ploščkov avtorja Jukka Poikolanien-a.

O podobnosti nikakor ne gre razpravljati, prav tako ne o možnem zavajanju -- pa čeprav gre za programa relativno različne namembnosti. Se pa avtor luščilnika tolaži, da je na svetu polno (mali milijon) 'Easy' programčkov, tako da je tožba rahlo hecna (a še vedno resna). No ja, bomo videli... Klik!

3 komentarji

Windows povzema tehnologijo Napster

Tom's Hardware - Microsoft je predstavil Windows, ki vključuje servise, ki naj bi olajšali izmenjavo datotek med uporabniki tega operacijskega sistema. Zadeva naj bi delovala na podoben način, kot sedaj deluje Napster, le da bo to že vgrajeno v sam sistem. Microsoftova tehnologija naj bi šla še dlje od Napsterjeve, saj naj bi omogočila preprosti prenost datotek tako med PC-ji, kot tudi med dlančniki, raznimi brezčičnimi napravicami in celo konzolami.Microsoft razvija tudi nov format digitalnega zapisa glasbe, kateri naj bi nadomestil MP3. Bomo videli. Klik !

2 komentarja