»

Microsoft in Yahoo (skoraj) dokončno par

Seattle Post-Intellingencer - Poleti in jeseni smo obširno pisali o dogovarjanju med Microsoftom in Yahoojem, ki bosta postala partnerja na področju iskanja po spletu, s čimer želita konkurirati Googlu. Načelni dogovor sta že dosegla, v petek pa sta dokončno dorekla vse podrobnosti in podpisala pogodbo o sodelovanju.

V izjavi za javnost, ki sta jo družno pripravila, sta zapisala takole. "Verjamemo, da bo dogovor ustvaril vzdržno in prepričljivo alternativo pri iskanju, ki bo lahko uporabnikom, oglaševalcem in založnikom ponudila pravo izbiro, boljšo vrednost in več inovacij." Obe podjetji pozdravljata podporo, ki sta jo bili deležni s strani ključnih igralcev v branži in ostajata optimistični, da bo tudi po finančni plati dogovor realiziran v začetku prihodnjega leta.

Podrobnosti ostajajo praktično nespremenjene:
  • pogodba ima rok trajanja 10...

9 komentarjev

Telekom kupil Najdi.si

Delo - Po poročanju Dela:
Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki je lastnik vodilnega slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si ter podobnih iskalnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in BiH. Za večinski delež družbe je Telekom odštel 8,55 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, je nakup večinskega deleža v Interseeku in s tem najbolj obiskane spletne strani pri nas, ki jo uporablja prek 800.000 Slovencev ali 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta, skladen s strategijo skupine na področju internetnih storitev in vsebin, ki že in bodo v prihodnosti vedno bolj krojile panogo elektronskih komunikacij. Nakup pomeni še korak naprej v zagotavljanju najcelovitejših in najkakovostnejših internetnih storitev in rešitev.
Delo, Finance

74 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

Znate iskati po spletu?

ABC News - Na internetu se vse bolj poudarja pomembna veščina iskanje informacij na spletu, ki jih v žargonu mnogi pravijo kar googlanje, saj je Google daleč najpopularnejši iskalnik informacij. Pa znate iskati in ločiti zrnje od plev? Študija, ki so jo izvedli pri The Pew Internet and American Life Project, kaže, da le 38 odstotkov iskalcev loči sponzorirane (plačane) zadetke od dejanskih rezultatov iskanja, čeprav jih Google jasno označi kot sponsored links, Yahoo kot sponsor results in MSN kot sponsored sites. Vse te povezave so običajno na vrhu rezultatov in obarvane. Izmed teh uporabnikov, ki razliko v osnovi poznajo, jih le slaba polovica (47 odstotkov) pravi, da lahko vedno za vsako povezavo precenijo, ali je plačana ali ne. Kljub temu 92 odstotkov uporabnikov interneta meni, da je njihovo znanje iskanja informacij povsem zadovoljivo. Več o tem.

56 komentarjev

Reid Ellison: Nova hekerska zvezda je rojena

The Register - Omenjeni 15-letni kalifornijski dijak je v sklopu svojega projekta vdrl v informacijski sistem svoje šole (beri: prostor, kjer so shranjene ocene dijakov) ter popravil svoje ocene iz čiste petice na zadnjo sprejemljivo. Mimogrede je ustvaril še tristransko poročilo -- predlog za izboljšanje varnosti na šolskem sistemu -- ter si za uspešno zaključen projekt zaslužil ugled v očeh učiteljskega zbora ter ravnatelja. Poleg tega se je njegovo ime pojavilo v novici na Registru ter Slo-Techu [:D].

Kakorkoli, njegov podvig je zaznamovalo tudi zelo domiselno geslo, "Silvia", ki ustreza šolski sekretarki (politično-korekten naziv za tajnico). Pristojni Reida nadvse hvalijo in izpostavljajo v pozitivni luči oz. spodbujajo pravi duh hekerstva, ne tistega o katerem mediji sicer veliko raje poročajo(-mo), a hkrati zapostavljajo nemalo takih, ki se s tovrstno problematiko ne ukvarjajo projektno: poznate sošolca, ki je odkril geslo šolskega računalniškega administratorja? Jaz jih...

Silvia. Le...

4 komentarji

Yahoo v zelenih številkah

Australian IT - Omenjeno spletnousmerjeno podjetje je po spremembi finančne politike, ko je za nekatere svoje storitve pričelo zaračunavati, v drugem četrtletju tega leta ustvarilo dobiček -- prvič po letu 2000. 'Dobiček' je v v obdobju od aprila do konca junija znesel $21.4 MIO, kar pomeni 3 cente na delnico, v primerjavi z lanskoletno izgubo 9 centov. Klin$g!

Navedeni primer lepo dokazuje splošno nerazumevanje A. Smithove ekonomije laične (ali kvazi-strokovne, karkoli pač želite) javnosti, saj se je v 'prizadetih' uporabniških krogih na veliko govorilo o popolnem lapsusu, ki naj bi spletnega velikana popeljalo še dlje v rdečkovje.

11 komentarjev

in odYaHoOjal je stran...

CNet - Priznam, spletna stran Yahoo je bila v mojih rosnih (heh) letih stran, katero sem najpogosteje obiskoval, saj sem po njej brskal po dražbah, gledal novice, iskal po spletu,... A potem sem našel Google, e-Bay ter Slo-Tech (heh) in stvar se je obrnila. Da nisem edini, sem izvedel, ko sem slišal, da Yahoo menja svoj search engine ter da bo začel uporabljati Googlovega. Naslednji udarec me je presenetil pred tedni, ko so rekli, da mislijo spletnim stranem, ki bi plačale, zagotoviti višje mesto v uvrstitvi med rezultati iskanja. Zakaj? I, ker ima Yahoo močno izgubo, namreč. No, tale novica je pa bosa. Yahoo bo postal plačniški servis ter bo računal za rezultate iskanja. Hvala lepa, ne. Imam raje Google. Pa Najdi.si. Ter Northern Light...

5 komentarjev