»

XFX prekinja sodelovanje z nVidio

Fudzilla - nVidia je zadnje čase precej na udaru, po zaprtju enega izmed partnerjev, BFG, ki sicer ni bil med največjimi, a je bil pri kupcih priljubljen zaradi doživljenjske garancije, so izgubili še enega partnerja, XFX. Udarec je tokrat večji, sploh zaradi dejstva, da XFX ne zapira vrat, temveč se bodo zaenkrat posvetili izdelovanju le AMD-jevih Radeonov. Zgodba se je začela že lani, ko so pri XFX-u začeli z izdelovanjem Radeonov. nVidia jim posledično ni dala dovoljenja, da lahko prodajajo na arhitekturi Fermi osnovane kartice. Geforce so sicer prodajali vse do zdaj, a je šlo za starejše modele.
Po drugi strani EVGA očitno ostaja pri grafično-zelenih, saj pravijo, da na vrhu najpomembnejših partnerjev ne pričakujejo sprememb, kljub nVidiinim lastnim grafičnim karticam. Ob podatku, da bodo le-te omejene le na Best Buy, se jim za vodstvo verjetno ni za bati. Tržni delež znotraj nVidiinega deleža se jim bo najverjetneje še povečal, predvsem na račun BFG-ja in XFX-a.

29 komentarjev

PhysX ponovno tudi z ATI grafičnimi karticami

X-Bit Labs - nVidia je sprva napovedovala, da bo uporaba PhysXa na njihovih grafičnih karticah in namenski Aegiinih PPUjih neodvisna od izdelovalca primarne kartice, ki bo skrbela za izrisovanje slike. A zeleni so svojo besedo pojedli, saj so od konca julija, z izidom gonilnikov ForceWare 186.x, onemogočili uporabo PhysXa, če slike ne izrisuje nVidiina grafična kartica. Širša javnost je za to potezo izvedela šele pred dobrim tednom, prišlo pa je do množičnega neodobravanja v skupnosti. Uporaba ATI grafične kartice za izrisovanje slike ter nVidiine grafične kartice za računanje fizike je bila sicer vse prej kot trivialna, saj je bilo težko pripraviti dva različna grafična gonilnika do stabilnega delovanja. nVidiin uradni razlogi za ukinitev podpore so med drugim prav težave, s katerimi so se soočali pri zagotavljanju uporabe dveh različnih gonilnikov, zagotavljanju dovoljšne kakovosti delovanja, a so našteti tudi poslovni razlogi.

A brez skrbi, uporaba nVidiine in ATIjeve grafične kartice, kjer...

53 komentarjev

nVidia Detonatorji 40.52

Tweak Town - Na spletu se je pojavila nova različica nVidiinih grafičnih gonilnikov - Detonatorjev. Različica 40.52 ni objavljena na uradnih strežnikih nVidie, tako da je njih namestitev ter uporaba prenešena na lastno odgovornost. In še stvar, ki bo razveselila uporabnike starejših sistemov - ta različica je, v nasprotju s 40.41, izšla tudi za Windows 9x/ME uporabnike. Dolvleka tukajle ter tukaj.

2 komentarja

Nasvidenje, VisionTek

Reactor Critical - Kaj se zgodi, ko je tekma za kupce prehuda in morajo podjetja znižati ceno na totalni minimum, da bi konkurenčno podjetje propadlo? Lahko propadejo tudi sama.

Tokrat je to Nvidiin zaveznik v ZDA - VisionTek. Nvidia in VisionTek imata sklenjeno pogodbo o sodelovanju (takem, zalo bljižnem). VisionTek je, oziroma je bil, eno glavnih imen v ZDA glede prodaje nVidiinih izdelkov, a se je uštel, saj je svojo proizvodnjo zaupal nekemu brezimnemu kitajskemu podjetju, nato predstavil nekaj neuspešnih prodajnih programov in, najhuje, hotel vstopiti na že tako zelo natrpan evropski trg. To - ga je pa stalo. Glave.

V petek naj bi uslužbenci dobili odpravnine, v prihodnjih dneh bo pa tudi uradno objavljen stečaj. nVidia naj bi že začela pogovore z nekim tajvanskim podjetjem, ki bi prevzelo proizvodnjo in prodajo za ameriški trg. Ta izpad nVidinih izdelkov na ameriškem trgu bo podjetje še dodatno stal, ker postaja ATI vedno močnješi. Pomnite - Hercules in Creative sta se nVidiinim izdelkom že...

0 komentarjev

Hercules ter ATI

Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

3 komentarji

Laž ima kratke noge...

Yahoo News - ...kršenje pogodbe o zaupnosti pa tudi. Kot smo na Slo-Techu že poročali, je marca leta 2000 sedemnajst nVidiinih inženirjev vedelo za prihajajočo pogodbo z Microsoftom za konzolo Xbox. Kupili so delnice ter obogateli. nVidia je prevaro odkrila, vseh 17 kršiteljev prijavila, rezultat je pa viden že danes. Prvi od skupine je že bil obtožen. Kazen? Odpust iz podjetja, črna pika v kartoteko ter finančna kazen "skromnih" četrt milijona ameriških zelencev. Uf uf, z velikimi se ni igrati .

0 komentarjev

Pravi gigant, ta nVidia

CNet - c|net se je spustil v detajlne razlage fenomena nVidiinega uspeha, njenega prodora na trg ter vsakodnevnega višanja delnic kljub nekakšni računalniški recesiji, ki je prizadela domala vsa podjetja, ki se ukvarjajo s tem, danes enem najbolj razširjenih cehov. nVidia nekako narekuje tempo, ki mu ne more slediti nobeden od proizvajalcev. c|net navaja namreč, da je edini konkurenčen, ki bi lahko vsaj še malo zmešal štrene nVidii, ATI. V svetu grafičnih kartic ima danes nVidia 56 odstotni delež, gledano iz perspektive nakupov zadnjih mesecev pa drži kar 83 odstotni delež vseh grafičnih pospeševalnikov. Da ne boste mislili, da bo nVidia zaspala na lovorika in si s tem, kakor 3dfx, skopala zgodnji grob, nikakor. nVidia prodira v trge pospeševalnikov za prenosnike, v katerem je absolutno večino imel ATI. Začela je prodajati grafične kartice za Macintoshe (se spomnite predstavitve GF3 za PowerMaca?), njen pospeševalnik se bo nahajal tudi v Microsoftovi prihajajoči konzoli, Xbox. Če misli...

5 komentarjev

AMD gradi tovarno v Braziliji

Electic Tech - AMD je potrdil govorice, da bo začel graditi tovarno v Braziliji. Zakaj ravno Braziliji? Začetkom leta so Brazilci sprejeli zakon, ki naj bi ponujal davčne olajšave proizvajalcem elektronskih izdelkov. Tako bo AMD lahko relativno poceni delal ogromne količine procesorjev, ter bo oproščen deleža davka. Obenem pa nova tovarna pomeni veliko novih zaposlitvenih mest, kar je odlično za državo. Vidite, volk sit, koza cela .

7 komentarjev