»

Brezplačni internet za Benečane

Reuters - Italijani so v Benetkah uvedli brezžični dostop do interneta, ki bo sprva obsegal center, Lido in parke v okolišču Mestre, jeseni pa naj bi pokrili še preostanek mesta. Uporaba bo za domačine brezplačna, turisti in drugi Nebenečani pa bodo za uporabi plačali pet evrov dnevno. Začetna investicija je znašal 10 milijonov evrov, kolikor je stala postavitev in priključitev optike, ki zagotavlja dosegljivost mestnega omrežja in povezljivost z internetom. Prvi dan delovanja so proslavili z velikim digitalnim lovom na zaklad. Klik!

21 komentarjev

Varovalna shema StarForce na udaru

Slo-Tech - Varovalna shema za zaščito medijev StarForce, ki je kar lep čas veljala za najbolj trdoživo, je v zadnjih dnevih doživela pravcato PR nočno moro. Kot na svoji uradni strani za igro Galactic Civilization II: Dread Lords poroča razvijalec Stardock, je eden izmed zaposlenih na StarForce forumih objavil ilegalno BitTorrent povezavo do piratske verzije omenjene igre kot dokaz, da je upad prodaje iger, ki nimajo nobene varovalne sheme in medijske zaščite (v tem primeru igra Galactic Civilization II) tesno povezan.

Medtem so se prvi razvijalci že odzvali na omenjeno cvetko in tako igra SpellForce 2 v končni verziji ne bo uporabljala StarForce zaščite, kot je to bilo sprva načrtovano. ( vir)

Kakšen je smisel v uporabi medijskih zaščit, ki ne delujejo ter samo škodujejo končnemu uporabniku, pa presodite sami.

19 komentarjev

Srebrna matična plošča

Frosty Tech - Kar takoj moram priznati, da so se proizvajalci matičnih plošč zadnje čase malce umirili in na srečo ni opaziti, da bi kakšen proizvajalec spet nameraval poslati na trg kakšen patetičen in grd primerek, na katerem so narisani beli smeški. Poleg tega pa kar nekaj časa nisem opazil kakšnih matičnih plošč, ki bi izstopale po barvi tiskanega vezja - vendar bo sedaj drugače, saj je podjetje Albatron Technology naznanilo nove matične plošče srebrne barve, ki bodo najverjetneje kar pošteno razveselile moderje. Bojda, da je plošča srebrne barve zato, ker je njena vrhnja plast prekrita s tanko plastjo srebra. Več o tem izdelku tukaj.

2 komentarja

MSI Titanium kartice

PC Stats - MSI je podjetje, ki se ukvarja predvsem s proizvodnjo matičnih plošč, zadnje čase pa se uveljavlja tudi kot proizvajalec zmogljivih grafičnih kartic. Podjetje se je proslavilo s svojo kartico Starforce na procesorju GeForce 3, sedaj pa nadaljuje tradicijo s karticami Titanium. MSI je tako ponudil tri kartice, ki bazirajo na enem izmed treh grafičnih čipov iz družine Titanium, ki jih je pred kratkim ponudila Nvidia. Kartice se poleg zmogljivosti razlikujejo po dodatkih, saj sta najzmogljivejša primerka opremljena tudi s 3D očali, ki sicer kvarijo oči sto na uro, vendar pa sta še vedno dobrodošel dodatek. Modifikatorji bodo veseli rdečega tiskanega vezja in nekaterih drugih lastnosti, kot so dvojni BIOS, bolj napreden design od referenčnega Nvdiinega, TV-Out in še kaj bi se našlo. Na strani PCStats, kjer so opravili testiranje so vse tri kartice pretestirali kolikor se je le dalo, jih primerjali s konkurenco in ugotovili, da je najboljši nakup še vedno GeForce 3 Ti200, najboljši za...

0 komentarjev

Creative podprl Titanium procesorje

X-Bit Labs - Kljub temu, da je Creative izgubil malce slovesa, ki ga je užival, ko so na svet prihajale še Voodoo2 in RivaTNT/TNT2 kartice, še vedno namerava vzdrževati svojo serijo grafičnih kartice. Pred kratkim so jo pomladili s tremi novimi karticami, ki bazirajo na najnovejših Nvidiinih Titanium čipih.
  • Blaster GeForce3 Titanium 500 se imenuje kartica, na katero je pricinjen čip GeForce3 Ti500, ki deluje s frekvenco 240 MHz. Kartica vsebuje še 64 MB 500 MHz (250MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce3 Titanium 200 bazira na čipu GeForce3 Ti200, ki deluje s frekvenco 175MHz. Na kartici je 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce2 Titanium bazira na GeForce 2 TI čipu, ki deluje s frekvenco 250 MHz. Kartica je opremljena s 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

Kot mogoče že veste, Creative ne bo proizvajal teh kartic, ampak jih bo samo prodajal. Proizvajalec bo MSI. Cena kartic bo $370, $226 in $170. Še vedno preveč za večino uporabnikov :P ...

6 komentarjev

Abit predstavil novo serijo grafikulj

X-Bit Labs - Še ena novička od našega razdeljevalca letakov na Infosu, Morpheusa:

ABIT je izdal uradno obvestilo, kjer so najavili njihove nove grafične kartice, ki bodo temeljile na nVidia Titanium čipovju. Kot ponavadi, se je podjetje odločilo, da se ne bo ubadalo s karticami, namenjenimi nižjemu razredu in tako predstavilo kartice, ki temeljijo na najmlajših čipovjih: GeForce3 Ti200 in GeForce3 Ti500.

Na GeForce3 Ti200 bodo temeljile tri kartice: Siluro GF3 Ti200, Siluro GF3 Ti200V (opremljen s TV-Out izhodom) in Siluro GF3 Ti200DVI (opremljen s TV-out in DVI-Out izhodoma). Vse druge specifikacije so popolnoma identične: 175MHz frekvenca čipa, 64 megabajtov 400 MHz DDR SDRAMa.

Kar se tiče Ti500, pa obstaja na tem čipovju samo ena kartica: Siluro GF3 Ti500, vendar kljub pomankljivi oznaki vsebuje vse, kar vsebuje Ti200DVI: Tv-Out in DVI-Out izhod. Kljub vsemu je to precej povprečna ponudba glede na ceno, tudi kar se tiče ostalih specifikacij: 240MHz frekvenca čipa in 64MB 500 MHz DDR SDRAMa.

Na...

0 komentarjev

Titanium kartice

X-Bit Labs - Nvidia je uspešno izdala svojo serijo Titanium čipov, vendar pa marsikoga zanima, katere grafične kartice na teh čipih lahko pričakujemo v prihodnje:

GeForce3 Ti 500:
  • ASUS V8200T5

  • AbsoluteMM Morpheus Titanium 500

  • ELSA Gladiac 921

  • Hercules 3DProphet III Titanium 500

  • InnoVision Tornado GeForce3 Titanium 500

  • MSI G3Ti500 Pro

  • VisionTek Xtasy 6964

GeForce3 Ti 200:
  • ASUS V8200T2

  • ELSA Gladiac 721

  • Hercules 3DProphet III Titanium 200

  • InnoVision Tornado GeForce3 Titanium 200

  • MSI G3Ti200 Pro

  • VisionTek Xtasy 6564

GeForce2 Ti:
  • ASUS V7700Ti

  • Gainward GeForce2 TI/500 XP "Golden Sample"

  • Gainward GeForce2 TI/450 TV "Golden Sample"

  • ELSA Gladiac 516

  • Hercules 3DProphet II Titanium

  • InnoVision Tornado GeForce2 Titanium

  • Prolink GeForce2Ti

  • VisionTek Xtasy 5864

Skoraj vse kartice so narejene na podlagi Nvidiinega referenčnega dizajna in delujejo na standardnih frekvencah. Večinoma se razlikujejo samo v barvi tiskanega vezja. Izjeme so samo ASUS-ove kartice, ki ne uporabljajo referenčnega dizajna in...

6 komentarjev

Nvidia 3D Stereo ?!

Slo-Tech - Matej nam je poslal zanimivo novico o Nvidiinem programčku 3D Stereo. Tukaj imate njegov, sicer kar močno lektoriran in preoblikovan original:

Na Nvidiini domači strani, so na stran za gonilnike dodali program 3D Stereo. Program deluje na vseh Nvidiinih karticah in omogoča neverjetne efekte pri igranju iger. Žal pa lahko povzroči tudi zdravstvene probleme, zato pred uporabo programa naredite medical test. Lepa lastnost programa je, da se ga lahko vklopi in izklopi kar med igranjem igre.

Da še jaz naredim malo spremne besede: te neverjetne učinke boste doživeli samo, če si lastite 3D očala. Če očal nimate, boste videli samo zamaknjeno sliko, ki jo proizvede programček 3D stereo. Drugače pa so 3D očala kar malce nevarna, če jih prepogosto uporabljate, saj močno utrudijo oči, bojda pa povzročajo tudi škilavost. Če hočete 3D Stereo preiskusiti, potem si naložite Detonatorje 12.41. ...

2 komentarja

Test trojk

Tom's Hardware - Pri Tom's hardwere so tu pripravili test sedmih GeForce3 grafičnih kartic. Na test so vzeli ASUS V8200 deluxe (tudi na Sergiovem testu), Elsa Gladiac 920, Gainward CARDEXpert GeForce3, Hercules 3D Prophet III, Leadtek WinFast GeForce3 (tudi na Sergiovem testu), MSI Starforce822 in Visiontek GeForce3.
Ker je stric Tom bogat človek, si je lahko privoščil test na dveh različnih platformah. Na Athlon 1200 in Pentium 4 1500. Kartice so morale prestati naporne teste v Quake III Arena, Evolva, MDK2, Aquamark, Quake 3, DroneZ, MBTR, 3D Mark 2000 in 3D Mark 2001.
Ugotovitve? Najboljši pack ponuja ASUS, ker ima veliko dodatne opreme. Najboljše strojno opremljena kartica je Gainward CARDEXpert GeForce3, ki ima ogromno vhodov/izhodov... Najboljša value/performance pa naj bi bila MSI Starforce 822. Poglejte in preberite.

5 komentarjev

Senfu "Overclocking DIY House"

Overclockers Australia - Podjetje Senfu se je proslavilo s svojim poceni vodnim hlajenjem, sedaj pa se poizkuša uveljaviti tudi na drugih področjih. V vsej svoji zagnanosti so izdali nekaj čudnih, a precej zanimivih izdelkov. Eden bolj zanimivih (in izvirnih) je Senfu "Overclocking DIY House", ki je nekakšen nadomestek za ohišje, čeprav niti malo ne spominja na ohišje. DIY House je bolj podoben nekakšni dvojni mizici, na katero položimo komponente. Vendar zakaj bi rabili tako stvar, če imamo komponente lahko lepo na varnem v ohišju? Hja, to se je spraševal tudi avtor članka in ugotovil, da je DIY House najbolj primeren za tiste, ki neprestano (dobesedno) šarijo po računalniku, za druge pa nima kake vrednosti . Test.

1 komentar