»

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Naredite si sami svojo O'Reilly naslovnico

Slo-Tech - Založba O'Reilly je ena izmed najboljših v svojem poslu, saj izdaja zares dobre (in tudi drage) knjige, ki pa niso znane samo po svoji vsebini, ampak tudi po zelo izvirnem dizajnu njihovih naslovnic. Oblikovalci O'Reillyjevih naslovnic k naslovu knjige vedno dodajo kakšno žival. To naredi iz povsem običajnih knjig posebne primerke, ki si jih človek zlahka vtisne v spomin. Če bi si radi izdelali naslovnico po O'Reillyjevo, potem obiščite to stran, na kateri boste skozi preprost vmesnik svoj...

3 komentarji

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

SpeedFan

Overclockers Australia - SpeedFan je program, ki prikazuje vrtljaje ventilatorjev in temperaturo v računalnikih, vendar zmore še nekaj več. S SpeedFanom lahko prilagajate hitrosti ventilatorjev glede na temperaturo v PC-ju. Trenutna različica je 3.0 in je kompatibilna z MBM 5. Če ste zainteresirani, potem obiščite to stran, kjer boste našli še nekaj več podatkov in seveda program.

5 komentarjev

Kabli za petičneže

vir: Plycon
Plycon - Mhja, overclockanje in modificiranje vedno bolj postaja en velik biznis in nadvse lep primer je nova ponudba ameriškega on-line podjetja Plycon. Gre za srebrne okrogle kable ki jih proizvaja neko japonsko podjetje. Dejansko gre za zelo luštne zadevice, ki bi jih tudi jaz nadvse rad razkazal, če bi imel prozorno ohišje, toda spotaknil sem se ob ceno. $35 za navaden ATA100 kabel? Pa to je pol cene novega Durona! Kam so izginili časi, ko smo kable zaokroževali zaradi boljšega pretoka zraka skozi ohišje in ne zato, da bi bili glavni frajer v ulici ?

11 komentarjev