»

Ker je disk z bitcoini vrgel v smeti, toži upravljavca smetišča

Slo-Tech - James Howells je obraz ljudi, ki so izgubili celo premoženje v bitcoinu, potem ko je pred 11 leti v smeteh končal njegov disk, na katerem je približno 7500 tisoč bitcoinov. Ti bi bili danes vredni okrog pol milijarde evrov, zato si Howells vsa ta leta prizadeva disk povrniti, a ga ni najti. Ker mu ne dovolijo iskati po smetišču, se je sedaj odločil tožiti mestni svet v Newportu.

Leta 2013 je Howellsova tedanja partnerica v smeti vrgla njegov disk, ki je vseboval omenjene bitcoine, že tedaj vredne skoraj milijon evrov. Howells je vse odtlej skušal prepričati upravljavca smetišča in mestne oblasti, da bi mu dovolili disk poiskati. Pri tem je bil neuspešen, prekopati pa bi bilo treba 100 ton smeti. Howells je bil pripravljen tudi sam organizirati ekipo za prekopavanje, a mu tega niso dovolili. Občini je tudi ponudil 10 odstotkov premoženja, a na občini ostajajo neomajni. Kopanje po smetišču bi predstavljalo tveganje in nevarnost za okolje. Ocenjujejo, da bi iskanje stalo 10 milijonov...

6 komentarjev

Vse najboljše, bitcoin. Kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Morda se zdi, kakor da gre za nedavno muho enodnevnico, ampak bitcoin je star pet let. Rojstni dan kriptografske valute, kakršna je bitcoin, je sicer težko definirati, a pred petimi leti je (verjetno Satoshi Nakamoto) narudaril prvi blok bitcoinov. Malo ironično prvega bloka bitcoinov ni mogoče porabiti, vse nadaljnje pa seveda lahko. Bitcoin je bil seveda spočet že precej prej, saj se je končna verzija članka o bitcoinu pojavila že leta 2008, načrtovanje in pisanje kode pa bržkone segata še dlje v preteklosti.

Prva štiri leta se z bitcoinom ni dogajalo nič pretresljivega, saj so ga uporabljali le zanesenjaki. Mogoče uporabljali niti ni pravilna beseda; recimo raje, da so se ukvarjali z njim, saj kupiti ni bilo mogoče skoraj ničesar. Kratka zgodovina obsega...

159 komentarjev

Ameriška vladna služba zaradi majhne okužbe računalnike preprosto vrgla v smeti

Slika je simbolična.

Slo-Tech - Pred nekaj meseci smo pisali o nemškem reševanju okužbe računalniških sistemov, ko so 170 z virusi okuženih računalnikov preprosto zalučali v smeti, ne da bi jih poskusili očistiti. Še precej bolj radikalno so se tega lotili Američani, ki so v smeti pometali za milijon dolarjev računalniške opreme, ker je bil neznaten del sistemov okužen z zlonamerno programsko opremo.

Zgodba je tako absurdna, da ji brez uradnega poročila sploh ne bi verjeli, temveč bi jo odpisali kot tipično novinarsko raco. A primer je preiskalo ameriško ministrstvo za gospodarstvo oziroma njihov revizorski oddelek. Zgodba sega v leti 2011 in 2012.

Ameriški CERT je decembra 2011 zaznal nenavadno aktivnost na...

23 komentarjev

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev