»

Intel najavil namizniške procesorje Core Ultra 200S

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so pokazali težko pričakovano prvo namizniško različico svojih najmodernejših procesorskih arhitektur, serijo Core Ultra 200S, na podlagi arhitekture Arrow Lake. Izdelki prispejo konec tega meseca.

Intel je svojo prelomno doktrino sestave procesorjev v obliki tehnologije Meteor Lake doslej v prenosniških napravah uporabil že dvakrat; poleg uvodnih meteor lakov smo pred kratkim dobili tudi drugo inkarnacijo za mobilne naprave, Lunar Lake. Uporabniki podmiznih škatel pa so se načakali in bodo prve čipe takšne sorte prejeli šele 24. oktobra, v obliki družine Core Ultra 200S, oziroma arhitekture Arrow Lake-S. Okoli nje smo videli ogromno ugibanj, na koncu pa je zadeva po pričakovanjih nekakšen križanec obeh že obstoječih različic te tehnologije.

Natančneje: iz Meteor Laka pobere zasnovo z mnogo različnimi čipleti (tiles), pa tudi grafično vezje in NPU, medtem ko iz Lunar Laka pridejo novejša računska jedra. Arrow Lake tako sestavljajo štiri različne vrste čipletov, ki jih...

1 komentar

Intel predstavil procesorje Core Ultra 200V

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali linijo prenosniških procesorjev Core Ultra 200V, na arhitekturi Lunar Lake, za katere lahko naprave pričakujemo v predbožičnem obdobju.

Pod kanec hecnim nazivom Core Ultra 200V se skriva druga generacija čipov Core Ultra - Series 2 - torej druga po lanski uvedbi imena Ultra, ki je nastopila skladno s prihodom prelomne arhitekture Meteor Lake. Lunar Lake nekatere novosti pravzaprav odstrani; tako ima zgolj dve vrsti čipletov in ne štirih kot meteor laki, po drugi plati pa uvaja prijem, ki ga poznamo iz Applove linije M - pomnilnik, vdelan na procesorsko pakiranje. Če se ozremo na deveterico novih izdelkov, lahko vidimo zanimiv detajl: prav vsi imajo enako konfiguracijo jeder 4P+4E, razlikujejo pa se v količinah vdelanih medpomnilnika in pomnilnika, pa grafičnem delu ter enoti NPU.

To pomeni, da se je velikan docela osredotočil na novo paradigmo, ki jo je Microsoft spomladi potisnil z objavo standarda prenosnikov Copilot+, torej naprave, deklarirano...

19 komentarjev

Procesorje Lunar Lake bo v celoti izdeloval TSMC

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na Computexu ponudili prvi globlji vpogled v prihajajočo generacijo procesorjev za prenosnike, Lunar Lake, ki se v določenih elementih vrača v bolj ustaljene tirnice od Meteor Laka, spet drugod pa gre povsem po svoje.

Podobno kot pri AMDju in Nvidii, so se tudi pri Intelu na svoji Computexovi predstavitvi močno osredotočali na umetno inteligenco, oziroma prepričevanje, da jo njihova strojna oprema poganja najhitreje (kratek video povzetek). Toda za tehnološke navdušence je bil vendarle najbolj zanimiv prvi resen vpogled v arhitekturo Lunar Lake, naslednico aktualnega Meteor Laka, se pravi čipov za prenosne računalnike, ki naj bi bili nared jeseni, oziroma širše na voljo v predprazničnem času. Meteor Lake je za Intel in širše v mnogočem prelomna tehnologija in Lunar Lake je zanimiv pokazatelj, kje so se inženirji odločili napraviti korak nazaj, kje pa oditi še dlje, saj se pristopa v nekaterih elementih bistveno razlikujeta. Pod črto pa je bržkone najbolj udaren...

42 komentarjev

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

34 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na dogodku Innovation 2023 podrobneje razgrnili zasnovo prihajajoče arhitekture procesorjev Meteor Lake, ki za velikana pomeni važno prelomnico tako v strukturi čipov kot proizvodnji.

Zadnjo korenitejšo spremembo v dizajnu Intelovih centralnih procesorjev Core za domače uporabnike smo lahko videli pred dvema letoma, z nastopom arhitekture Alder Lake, pri kateri so po zgledu čipov za telefone uvedli dve vrsti računskih jeder: zmogljivejša vrste P(erformance) in varčnejša vrste E(fficiency). S prihajajočo generacijo s kodnim nazivom Meteor Lake se v Santa Clari lotevajo novega bistvenega preloma, ki utegne biti še bolj daljnosežen in je v mnogočem posledica sprememb, ki jih je v podjetju pognal izvršni direktor Pat Gelsinger po svojem (vnovičnem) prihodu leta 2021. Zamisli so strokovnim opazovalcem predočili že pred slabim mesecem dni na zaprtem dogodku Tech Tour v Maleziji, javno pa sredi preteklega tedna na konferenci Intel Innovation 2023 v San Joseju. V obeh...

19 komentarjev