»

Apple vendarle ne bo investiral v OpenAI

Slo-Tech - Pred mesecem dni smo poročali, da se Apple zelo resno zanima za investicijo v OpenAI, a se to očitno ne bo zgodilo. Iz aktualnega kroga iskanja svežega kapitala, v katerem zbirajo 6,5 milijarde dolarjev, je Apple izstopil. The Wall Street Journal piše, da so v Applu zadnjih hip pritisnili na zavoro in odpovedali sodelovanje. Razlogov niso razkrili.

Po drugi strani je Microsoft, ki ima že sedaj 49-odstotni delež v podjetju, spet sodeloval in bo primaknil milijardo dolarjev. Microsoftova investicija v OpenAI je bila strateška poteza, ki mu danes omogoča uporabo njihovih modelov umetne inteligence v svojih izdelkih in sodelovanje pri razvoju. Apple se za to ni odločili niti pred leti niti danes, četudi z OpenAI v omejenem obsegu sodeluje, denimo pri vgradnji ChatGPT v iOS 18 prek Siri.

Ali je Applovo omahovanje povezano z zadnjimi spremembami v OpenAI, ne vemo. Podjetje so zapustili nekateri vodilni zaposleni, obstoječo strukturo pa so spremenili tako, da bo bolj usmerjena v...

5 komentarjev

Mira Murati zapušča OpenAI, ki se preusmerja v dobičkonosnost

Slo-Tech - Sredi prejšnjega tedna so OpenAI zapustili še trije vidnejši člani, začenši s tehnično šefico Miro Murati. Dogodek se je odvil sredi vztrajnih govoric, da se namerava podjetje otresti nalepke neprofitnosti in postati klasična družba.

Mira Murati je bila poleg pri vseh pomembnih dogodkih v OpenAI v zadnjih letih; ko je nadzorni odbor lansko jesen odstavil Sama Altmana, je bila za kratek čas celo na čelu podjetja. Kako so se takrat dogodki odvili dalje, vemo: Altman se je vrnil še močnejši, kar je nato sprožilo eksodus tistih, ki se z njegovo vizijo razvoja družbe niso strinjali. Ilya Sutskever je ustanovil novo firmo, predsednik Greg Brockman je do konca leta na "podaljšanem oddihu", avgusta je odšel tudi soustanovitelj John Schulman. Čeprav je redkokateri od njih naravnost povedal, kaj ga žuli, je jasno, da vseskozi poteka žolčna polemika o usmeritvi OpenAI, predvsem v razmerju do tveganj, ki jih strojna inteligenca predstavlja. Družba je bila namreč deklarirano ustanovljena z...

12 komentarjev

Ilya Sutskever ustanavlja novo podjetje

Slo-Tech - Nekdanji šef raziskav v OpenAI, Ilya Sutskever, ustanavlja družbo Safe Superintelligence Inc., katere deklarirani namen je razvoj napredne strojne inteligence brez komercialnih pritiskov.

Ko smo lansko jesen spremljali kaotičen izgon - in nato vrnitev - Sama Altmana iz OpenAIja, je bil eden od glavnih akterjev dogajanja Ilya Sutskever, vodja raziskav v podjetju. Po tem ko je bil sprva eden glavnih pobudnikov Altmanovega odhoda, se je kmalu pokesal in pomagal organizirati njegovo vrnitev. Toda čeprav sta takrat na površini za silo zgladila spore, je bilo presneto očitno, da je zaupanje med ključnima človekoma v OpenAI nepopravljivo porušeno. Sutskever je bil pripadnik stare garde, ki je zagovarjala počasnejši razvoj zavoljo višje varnosti - in na račun tržne uspešnosti; v ta namen je nenazadnje OpenAI tudi pomagal ustanoviti. Altman narekuje trenutno paradigmo podjetja, po kateri morajo dobavljati tržno uspešne izdelke, saj naj bi bili zgolj na takšen način zmožni pokrivati stroške...

17 komentarjev

Ilya Sutskever odhaja iz OpenAI

Slo-Tech - Direktor in soustanovitelj OpenAI Sam Altman je sporočil, da se dosedanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever poslavlja iz podjetja. Kam se odpravlja in kaj bo počel, še ni jasno. Dejal je le, da se bo posvetil projektu, ki ima zanj veliko osebno vrednost. Medtem je Altman dejal, da je Sutskever eden največjih umov te generacije, ki je ključno prispeval k razvoju podjetja. Razlogov za odhod nihče od njiju javno ni pojasnjeval.

Sutskever je bil eden izmed glavnih antagonistov drame, ki se je pred šestimi meseci dogajala v podjetju. Tedaj so skoraj čez noč odpustili Sama Altmana, čemur je sledil močan upor zaposlenih in resni opomini tudi iz Microsofta, ki je glavni vlagatelj v podjetje. Po nekaj napetih dneh, med katerimi je Altman dobil tudi zelo resno ponudbo za delo v Microsoftu, se je z vodilnimi sodelavci vrnil v OpenAI. Sutskever, ki je malodane organiziral puč, se je kasneje posul s pepelom in dejal, da je šlo za velikansko napako.

Sutskeverjevo mesto bo v podjetju zasedel...

12 komentarjev

Sam Altman se vrača v OpenAI

vir: Axios
Slo-Tech - Zdi se, da se je vrenje v OpenAI končalo brez velikih sprememb. Sam Altman se bo vrnil v podjetje kot izvršni direktor, potem ko so ga v petek odslovili. Hkrati pa se bo moral posloviti prvotni upravni odbor, ki ga je sprva odpustil Sama Altmana. Nadomestil jih bo novi odbor, ki mu bo predsedoval Bret Taylor, ki je bil svoj čas izvršni direktor v Salesforceu.

Tudi Sam Altman je zapisal, da so bila njegova dejanja v minulih dneh usmerjena v pomoč ekipi, da bi ostala skupaj. Ko se je v nedeljo zvečer odločil, da pot nadaljuje v Microsoftu, je bila to tedaj najboljša možnost, je dejal. Z novim upravnim odborom pa se bo vrnil v OpenAI.

Zakaj so Altmana odpustili, še vedno ni jasno. Navedeni razlog je bil zelo pavšalen, češ da naj bi neiskreno komuniciral z upravnim odborom in prikrival nekatere informacije. Tudi Microsoft kot največji investitor in 49-odstotni lastnik podjetja o potezi ni bil predhodno obveščen. V prihodnosti bosta torej v OpenAI imela večjo vlogo Sam Altman in...

12 komentarjev

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev

OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

vir: Axios
openai.com - V eni najbolj presenetljivih letošnjih novic s področja strojnega učenja so iz podjetja OpenAI sporočili, da odpuščajo svojega izvršnega direktorja Sama Altmana, ker naj bi upravi podjetja prikrival informacije.

V aktualnem razmahu generativne strojne inteligence in velikih jezikovnih modelov je Sam Altman gotovo eden od poglavitnih obrazov industrije. Kot soustanovitelj in od leta 2020 tudi izvršni direktor družbe OpenAI je ključno usmerjal njeno pot od sprva neprofitnega raziskovalnega laboratorija proti enemu od najmočnejših igralcev na tržišču sodobnih storitev umetne inteligence, z orodji, kot sta pogovorni bot ChatGPT in generator slik DALL-E. Sodeloval je praktično na vseh pomembnih diskusijah v industriji, na pogajanjih in zaslišanjih z ameriško politiko ter konferencah, na katerih si razvijalci prizadevajo regulatorje in javnost prepričati, da njihova novodobna orodja prinašajo več koristi kot nevarnosti. Med drugim je v začetku novembra sodeloval na prvem mednarodnem...

22 komentarjev