»

Anker odpoklical več zunanjih baterij

Slo-Tech - Kitajski proizvajalec baterij je sporočil, da so izdelki Anker 334 MagGo Battery (PowerCore 10K), Anker Power Bank in Anker MagGo Power Bank zaradi strukturnega defekta v proizvodnji potencialno nevarni, zato je kupce pozval k vračilu in zamenjavi. Gre za izdelke, ki so bili izdelani med 3. januarjem in 17. septembrom letos. Anker zagotavlja, da je prizadeta le manjša količina naprav, a iz varnostnih razlogov menjajo celotno serijo. Problematične izdelke prepoznamo po oznakah modela A1642/A1647/A1652, v preostalih pa težav ni, ker so dobavitelja problematične komponente že zamenjali.

V redkih primerih se lahko zgodi, da se litij-ionske baterije v napravi pregrejejo, kar lahko povzroči taljenje plastičnih delov, dim in vžig. Anker priporoča, da problematične naprave prenehamo uporabljati, shranimo na varno mesto in odložimo na zbirno mesto za litij-ionske baterije. Anker bo lastnikom zagotovil nove naprave, če lahko dokažejo lastništvo naprave (s serijsko številko oziroma potrdilom...

2 komentarja

Fitbitova pametna ura odpoklicana zaradi več primerov opeklin

Slo-Tech - Znamenita Fitbitova pametna ura Ionic Smartwatch, ki je bila na prodaj med leti 2017 in 2020 ter velja za pomembno prelomnico v odnosu javnosti do pametnih ur, lahko povzroči opekline, zato so jo odpoklicali. Prodanih je bilo približno 1,7 milijona primerkov, sedaj pa Fitbit (oziroma Google, ki je podjetje kupil) vrača kupnino 300 dolarjev in nudi popust pri nakupu novejšega modela. Težava tiči v litij-ionskih baterijah, ki se lahko pregrejejo in povzročijo telesne poškodbe.

Ameriška Komisija za varstvo potrošnikov poroča o več kot 160 prijavah prijav pregrevanj baterij, kar je povzročilo več kot 100 primerov opeklin. V dveh primerih je šlo za opekline tretje stopnje, kar predstavlja težjo poškodbo, ki lahko terja tudi presaditev kože. Napravo, ki so jo prenehali prodajati leta 2020, zato odpoklicujejo.

V Fitbitu poudarjajo, da je varnost potrošnikov na prvem mestu, zato so se odločili za odpoklic vseh naprav, čeprav je problematičnih manj kot 0,01 odstotka. Ionic Smartwatch je...

0 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2019

Slo-Tech - Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo bodo podelili za dosežke, ki so še posebej tesno povezani z računalništvo in preostalimi elektronskimi napravami, ki jih uporabljamo vsakdan. Ameriški fizik John Goodenough, britanski kemik Stanley Whittingham in japonski kemik Akira Jošino so se v zgodovini zapisali z razvojem litij-ionskih baterij, za kar bodo decembra prejeli tudi Nobelovo nagrado. Goodenough je s 97 leti tudi najstarejši prejemnik Nobelove nagrade doslej.

Litij-ionske baterije so danes tako samoumevne, da si pogosto sploh ne sprašujemo več o viru ali skladišču energije za prenosne naprave. To preprosto obstaja, tehnologija je robustna in zanesljiva, ves čas pa se zlagoma izboljšuje. Litij-ionske baterije so dosegle kapacitete in zanesljivost, da se uporabljajo tudi v električnih vozilih in celo v velikih skladiščih energije za stabilizacijo električnega omrežja.

Baterije so v osnovi preproste, v praksi pa izjemno zapletene, saj je njegova uporabnost odvisna od nešteto...

4 komentarji

Amazon kaznovan zaradi poizkusa prevoza baterij na potniških letalih

Slo-Tech - Da transport litij-ionskih baterij po zraku ni šala in da so pomisleki dostavnih služb, ki nočejo prevažati defektnih Galaxyjev Note 7, upravičeni, dokazuje sodba londonskega sodišča, po kateri bo moral Amazon plačati 65.000 funtov globe zaradi poizkusa prevoza litij-ionskih baterij in drugih nevarnih izdelkov na potniških letalih. Sodišče je kazen izreklo zaradi štirih kršitev predpisov o zračnem prevozu nevarnih snovi - dvakrat je šlo za litij-ionske baterije, dvakrat pa za vnetljive spreje - ki so se zgodile med novembrom 2013 in junijem 2015. Prepovedanih predmetov na letala niso dejansko...

14 komentarjev

Amnesty International in Afrewatch opozarjata, da so kobalt za naše telefone izkopali afriški otroci

Slo-Tech - Amnesty International in Afrewatch sta objavila 88-stransko poročilo, v katerem sta izpostavila problem nezakonitega izkoriščanja otrok v Afriki, ki delajo v rudnikih mineralov, ki so nujno potrebni za moderno elektroniko. Apple, Samsung, Sony in drugi veliki proizvajalci ne preverjajo, ali so kupljene surovine izkopali otroci in jih nekritično uporabljajo v svojih izdelkih. V poročilu so se osredotočili na izkopavanja kobalta v Demokratični republiki Kongo (DRK), od koder ga pride na trg več kot polovica. Poleg industrijskega izkopavanja kobalta pa približno petino izvoza iz DRK prihaja izpod rok delavcev in otrok, ki v južnem delu države s primitivnimi orodji v nevarnih razmerah pridobivajo kobalt.

Moderna elektronika se mogoče...

113 komentarjev

Litij-ionske baterije imajo spominski efekt

Nature - Litij-ionske (Li-ion) baterije so po odkritju veljale za bistveno izboljšavo nikelj-kadmijevih (NiCd) in nikelj-metal hidridnih (NiMH), ker naj ne bi imele spominskega efekta. Tako namreč označujemo pojav, ki je značilen za nikelj-kadmijeve baterije in so ga prvikrat opazili v aeronavtiki. Tam so namreč baterije vsakokrat izpraznili točno do 25 odstotkov, potem pa jih napolnili. Izkazalo se je, da ponavljajoči cikli nepopolnega praznjenja in sledečega polnjenja povzročijo zmanjšanje kapacitete baterije. Litij-ionske baterije pa naj bi bile na to odporne.

Počasno padanje kapacitete zaradi staranja baterije ni spominski efekt, ampak je realnost pri vseh vrstah baterije. Spominski efekt je namreč precej bolj specifičen...

35 komentarjev