»

Nvidia presegla pričakovanja

Slo-Tech - Vse uči so bile včeraj zvečer uprte v Jensna Huanga, ki je po zaprtju borz predstavil Nvidiine finančne rezultate v minulem četrtletju. Podjetje je v minulem četrtletju ustvarilo rekorden dobiček, ki je presegel napovedi analitikov, in napovedalo še boljše tretje četrtletje. Prihodki so se povišali za 122 odstotkov v primerjavi z minulim četrtletjem, tako da so dosegli 30,0 milijard dolarjev. Analitiki so pričakovali 28,7 milijarde dolarjev. Čisti dobiček se je povečal na 16,6 milijarde dolarjev, potem ko je bil v minulem letu 6,2 milijarde dolarjev. Za odkupe lastnih delnic bodo namenili še 50 milijard dolarjev.

Izjemni rezultati niso presenečenje, saj je Nvidia največji proizvajalcev čipov za umetno inteligenco, v kar vlagajo vsi svetovni velikani. Sicer so 3,7 milijarde prihodkov ustvarili tudi v oddelku omrežna oprema in 2,9 milijarde dolarjev z igrami, a levji delež z 26,3 milijarde predstavljajo čipi za podatkovne centre. V njih tiktakajo čipi, kot sta H100 in H200, ki jih...

48 komentarjev

Apple kljub padcu prihodkov navdušil

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju zabeležil nekoliko nižje prihodke kot leto pred tem, a je investitorje vseeno navdušil, delnica pa je danes poletela za dobrih sedem odstotkov. To je pripisati tudi napovedi rekordnega programa odkupovanja lastnih delnic, ki bo letos vreden 110 milijard dolarjev. V minulem četrltetju je sicer podjetje utvarilo 90,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno pol odstotka več od pričakovanj analitikov. Četrtletna dividenda bo znašala 0,25 dolarja na delnico, kar je štiri odstotke več kot zadnjikrat.

Še vedno pa pada prodaja iPhonov, za kar je odgovorno zlasti pešanje na Kitajskem. Prodaja je upadla za 10 odstotkov na 46 milijard dolarjev. Prihodki iz divizije Macintosh so znašali 7,5 milijarde dolarjev, od iPadov 5,6 milijarde dolarjev in od drugih izdelkov pa 7,9 milijarde dolarjev (lani 8,8 milijarde dolarjev). Vision Pro ni uspel dovolj navdušiti kupcev, da bi obrnil trend. Najbolje se je odrezalo področje storitev, kjer so prihodki z 20,9...

9 komentarjev

Alphabet razveselil delničarje

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je včeraj prijetno presenetil z rezultati minulega četrtletja, ki jih je začinil z napovedjo prvih dividend in z izdatnim paketom odkupovanja lastnih delnic. Delnica podjetja je pridobila 12 odstotkov. Ker podjetje sedi na dobrih 108 milijardah dolarjev denarnih sredstev, bodo od tega 70 milijard dolarjev porabili za odkupe lastnih delnic. Tržna kapitalizacija podjetja je takoj po objavi presegla dva bilijona dolarjev.

Za dividende bodo sicer namenili skromnih 0,20 dolarja na delnico, kar bodo izplačali 17. junija, a to je še vedno več kot doslej, ko dividend ni bilo. V minulem četrtletju so ustvarili 80,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 25,4 milijarde dolarjev oziroma 32 odstotkov več kot leto poprej, čisti dobiček pa 23,6 milijarde dolarjev oziroma 1,89 dolarja na delnico.

Najbolj zaslužen za rekordne prihodke, ki so presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja...

0 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Oracle odvezal mošnjiček za Micros

Slo-Tech - Oracle je najavil, da bo za 5,3 milijarde dolarjev prevzel podjetje Micros Systems, ki proizvaja strojno opremo za blagajne, restavracije in hotele. Prodajajo blagajne z dostopom do interneta, programsko in strojno opremo zanje, kar kupujejo zlasti restavracije, trgovine in hoteli. To bo največji Oraclov prevzem v zadnjih petih letih.

Izmed 5,3 milijarde dolarjev bo Oracle kar 4,6 milijarde dolarjev plačal v denarju, preostanek pa v lastnih delnicah. Za delnico podjetja Micros bodo odšteli 68 dolarjev, kar predstavlja 15-odstotno premijo glede na ceno na borzi pred najavo prevzema. To predstavlja najdražji Oraclov prevzem po letu 2009, ko so kupili Sun za 7,4 milijarde dolarjev.

Analitiki pravijo, da gre...

9 komentarjev