»

Volkswagen bo zgradil manj tovarn za baterije

Slo-Tech - Volkswagen, ki je pred tremi leti napovedal gradnjo šestih novih tovarn za proizvodnjo baterij za svoje električne avtomobile, ki bi imele letno kapaciteto 240 GWh, je načrte oklestil. Tehnični direktor koncerna Thomas Schmall je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejal, da bodo postavitev tovarn prilagodili dejanskemu povpraševanju, ki trenutno ni v skladu s pričakovanji.

Oddelek PowerCo že gradi tri nove tovarne za proizvodnjo baterij, in sicer v Nemčiji, Španiji in Kanadi. Te bodo dokončane po načrtih, in sicer tovarna v Salzgitterju prihodnje leto ter preostali dve še leto pozneje. A vendarle bo skupna kapaciteta manjša. Tovarne v Nemčiji, Valencii in Ontariu bodo imele skupno kapaciteto 170 GWh letno, po potrebi pa lahko Volkswagen to sorazmerno hitro poviša vse do 200 GWh do leta 2030, če se bo pojavila potreba. A za zdaj ne kaže tako. Volkswagen se namreč sooča z nižjim povpraševanjem po električnih avtomobilih, zato na primer naslednika ID.4 še ne bo...

199 komentarjev

TSMC bo na Japonskem gradil še drugič

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec čipov TSMC je ta teden sporočil, da bo na Japonskem zgradil še drugo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo nared do leta 2027. Prvo tovarno v tej deželi so napovedali že leta 2021. Sedem milijard dolarjev veliko investicijo v mestu Kumamoto na otoku Kjušu so praktično že dokončali in bo začela obratovati še ta mesec, množično proizvodnjo pa bodo zagnali v zadnjem letošnjem četrtletju. Tudi druga tovarna bo stala na istem mestu.

Druga tovarna bo še večja, saj so zanjo namenili 13 milijard dolarjev. Investicije na Japonskem opravljajo preko hčerinskega podjetja Japan Advanced Semiconductor Manufacturing. Proizvodna kapaciteta bo vsaj 100.000 rezin s premerom 12-palcev, ki bodo namenjene izdelavi čipov za avtomobilsko industrijo, zabavno elektroniko, industrijske naprave in superračunalniške centre.

Gradnja proizvodnih kapacitet na Kjušu je tudi japonska strateška usmeritev, saj se želi država uvrstiti kot neodvisni proizvajalec čipov, na katerega bi...

23 komentarjev

Volkswagen zaradi računalniškega izpada ustavil proizvodnjo

Slo-Tech - V nemških tovarnah koncerna Volkswagen je včeraj zaradi napake v informacijskem sistemu obstala proizvodnja vozil znamk Volkswagen. Težave so imeli tudi pri proizvodnji audijev in porschejev, so potrdili v podjetju. Vzrok za izpad še raziskujejo. Za zdaj so dejali, da je šlo za "nepravilno delovanje nekaterih omrežnih komponent" na lokaciji v Wolfsburgu, kjer imajo sedež. Prizadete so bile tovarne v Emdnu, Osnabrücku, Hanovru, Dresdnu, Zwickauu in obrati v Braunschweigu, Kasslu, Chemintzu in Salzgitterju.

Iz podjetja so sporočili, da so napako opazili okrog 12.30 po lokalnem času. Po prvih podatkih ni šlo za napad, temveč za napako. Večino posledic so odpravili danes ponoči, nekateri sistemi pa jih bodo čutili še danes. Trenutno ima sicer Volkswagen še drugačne težave v tovarni v Zwickauu, kjer izdelujejo električna vozila. Tam so zaradi nižjega povpraševanja ukinili eno izmeno in prešli na dvoizmenski delavnik. S tem so tudi odpustili 269 zaposlenih.

18 komentarjev

Tesla v Teksasu odprla svojo četrto tovarno

Slo-Tech - Tesla je v teksaškem Austinu v četrtek z velikim pompom in dogodkom za 15.000 ljudi uradno odprla svojo tovarno Gigafactory, ki predstavlja njihov največji obrat doslej. Ko bo delovala s polno paro, bo to tudi največja tovarna za proizvodnjo avtomobilov na ameriških tleh. Po besedah direktorja Elona Muska ima nova tovarna proizvodne kapacitete za 500.000 vozil letno, kar bodo dosegli že prihodnje leto. Sprva bodo proizvajali model Tesla Y, a glavni cilji so poltovornjak Cybertruck, tovornjak Semi in športni avtomobil Tesla Roadster.

Časi so trenutno naklonjeni investicijam v električna vozila. Podnebne spremembe zaradi uporabe fosilnih goriv in naraščajoče cene naftnih derivatov so podžgale zanimanje javnosti za elektrificiranje osebnega prevoza in tudi delnice Tesle so letos približno polovico višje kot v začetku minulega leta (v petek po odprtju tovarne so izgubile tri odstotke). Tesla sledi trendom in bi lahko prihodnje leto v tovarnah v Šanghaju, Kaliforniji, Teksasu in...

3 komentarji

Zagorela Samsungova tovarna za proizvodnjo litij-ionskih baterij

Heise - Samsungovih težav z baterijami še ni konec, saj je v eni izmed tovarn njegove podružnice SDI za proizvodnjo baterij zagorelo. V tovarni v mestu Tjandžin je včeraj izbruhnil požar, ki ga je gasilo 110 gasilcev z 19 vozili. Požar je izbruhnil zjutraj ob 6. uri, kitajska tiskovna agencija pa je o njem poročala šele popoldne. Tiskovni predstavnik SDI-ja Shin Yong-doo je dejal, da je požar izbruhnil v delu tovarne, kjer skladiščijo odpadke in izmet iz proizvodnje, in ne v proizvodni hali ter da ni vplival na proizvodnjo. Prav tako ni bilo poškodovanih. Gasilci so dejali, da se je vnel paket litij-ionskih baterij, čeprav je treba to vest vzeti s zrnom soli.

SDI je negativno zaslovel ob Samsungovi blamaži s telefoni Galaxy Note7, kjer je bil eden izmed dveh...

12 komentarjev

Tudi Google razvija baterije

The Wall Street Journal - Ozko grlo pri napredku današnje mobilne elektronike - od pametnih telefonov in ur do kvadrokopterjev in električnih avtomobilov - so baterije. Baterije so še vedno precej težke glede na shranjeno količino energije, sploh če jih primerjamo z naftnimi derivati, pa tudi staranje jim povzroča težave z upadom kapacitete. Zato ni presenetljivo, da je Google naslednje na dolgem seznamu podjetij, ki intenzivno raziskujejo nove baterije. V sklop njihovega eksperimentalnega oddelka Google X zasledujejo baterijski preboj.

Kot piše The Wall Street Journal, je v Googlu že pred tremi leti začela delovati majhna skupina inženirjev, ki razvijajo boljše baterije. Vodi jo nekdanji applovec Ramesh Bhardwaj. Sprva je ekipa v Googlu zgolj testirale baterij...

27 komentarjev