»

Apple Intelligence s trikom na voljo tudi v EU

Slo-Tech - Čeprav je Apple napovedal, da njegove umetne inteligence Apple Intelligence v EU ne bo na voljo, so omejitve zelo porozne. V zadnji verziji iOS 18.1 beta 2 je možno AI usposobiti tudi v EU, če si pomagamo z nastavitvami lokacije. Omejitvi sta namreč dve: uporaba ameriške angleščine ter omejitve evropske zakonodaje. Izognemo se jima enostavno, ni pa nujno, da bo to možno tudi v končni verziji iOS 18.1, ko bo ta nared.

Napravo moramo nastaviti na ameriško angleščino (US English), prav tako pa potrebujemo US App Store ID. Potrebujemo tudi združljivo napravo, katerih seznam ta hip ni prav dolg. To so iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ter iPad s procesorjem M1 ali novejšim. Če tem pogojem ustrezamo, moramo najprej namestiti iOS 18.1 beta 2, nato pa spremeniti regijo in jezik v nastavitvah. Potem se bo v pojavila možnost Apple Intelligence & Siri, ki omogoča vpis v čakalno vrsto. Po navadi čakanje ni daljše od nekaj minut, pa bomo dobili dostop odobren.

Nato pa moramo držati pesti, da...

2 komentarja

Apple Intelligence ne bo nared za iOS 18

Slo-Tech - Na isti dan smo izvedeli, da bo Applov vstop v umetno inteligenco s posrečenim imenom Apple Intelligence, ki smo ga pričakovali v iOS 18, zamudil, in dobili možnost, da beta verzijo preizkusimo. Apple je na WDC dejal, da bo Apple Intelligence na voljo za iOS 18, iPadOS 18 in macOS 15, a se to ne bo zgodilo. Videli smo že štiri zaprte beta in dve javni beta verziji, a v nobeni ni bilo Apple Intelligencea.

Končne verzije teh sistemov bodo na voljo sredi septembra, AI pa bo nared približno mesec dni pozneje. Na voljo bo v iOS 18.1, katerega razvijalsko beto je skupaj z beto za iPadOS 18.1 in macOS 15.1 Apple izdal danes. To razvijalcem omogoča, da vendarle preizkusijo neka funkcij, ne pa vseh. Na voljo so pisanje, preverjanje črkovana in slovnice, povzemanje in druga besedilna orodja. Hkrati so vključili novosti pri Siri, ne pa na primer integracije s ChatGPT. Za dostop do AI bo se je treba naročiti in počakati, da splezamo na vrh čakalne liste, saj je AI računsko zahtevna in teče...

1 komentar

Applove nove tehnologije bodo letos obšle EU

Bloomberg - Apple je sporočil, da v EU letos še ne bodo na voljo nove tehnologije umetne inteligence, kamor sodijo nedavno predstavljeni Apple Intelligence, iPhone Mirroring in SharePlay Screen Sharing. Razlog za zamik je evropska zakonodaja DMA (akt o digitalnih trgih), ki po Applovih trditvah vsebuje zahteve, ki bi ošibile varnost izdelkov. V izjavi za javnost so zapisali, da bi z DMA zapovedana interoperabilnost lahko ogrozila integriteto izdelkov, s čimer bi se pojavila tveganja za varnost podatkov in zasebnost.

Po zakonodaji DMA sodi Apple med vratarje spleta, zato zanj veljajo stroga pravila glede združljivosti s konkurenčnimi izdelki. Evropska komisija poudarja, da Apple lahko ponuja vse svoje izdelke v Evropi, a mora poskrbeti za skladnost s pravili, ki zagotavljajo varstvo konkurence.

Ali gre res za nepremostljive ovire ali pa Applov pritisk, lahko le špekuliramo. Na drugih trgih bodo omenjene storitve na voljo jeseni letos, a le na nekaterih Applovih napravah in le s podporo za...

20 komentarjev

Kaj pripravlja Apple v letu 2024

Slo-Tech - Včeraj je Apple organiziral svojo tiskovno konferenco, ki jo imenujejo Worldwide Developers Conference in na kateri predstavijo prihajajoče novosti. Te so bile to pot programske narave: iOS 18 in iPadOS 18, macOS Sequoia, VisionOS 2, Apple Passwords, WatchOS 11, posodobitve za AirPods in tvOS, umetna inteligenca in Siri.

Začnimo z novim operacijskim sistemom iOS 18, ki bo po novem podpiral tudi slovenščino, o čemer smo že pisali. Poleg tega prinaša še številne druge novosti, denimo prilagoditev domačega zaslona (postavitev aplikacij, spremembe barv, osvetlitve) in nov videz nadzornega središča. Po novem bo možno tudi pošiljati sporočila prek satelitov, elektronsko pošto bo možno filtrirati po kategorijah. Stikom bomo lahko odslej pošiljali denar, posamezne aplikacije pa bo možno zakleniti, tako da bo za njihovo uporabo treba ponovno potrditi identiteto uporabnika. Številne spremembe bodo doletele tudi iPadOS 18 med njimi na primer aplikacija računalo (da, iPad je nima!).

Pomembne novosti se obetajo na področju umetne inteligence. Siri bo dobila dostop do OpenAI-jevega ChatGPT, ki bo za končne uporabnike brezplačen. Siri bo uporabnika vprašala, ali želi pomoč ChatGPT, kar bo vgrajeno v iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia....

58 komentarjev

Applove novosti, edicija jesen 2023

Slo-Tech - Včeraj je potekal vsakoletni Applov dogodek, na katerem predstavijo nove naprave in programe. Letos se je imenoval Wonderlust, pričakovanja javnosti pa so bila - nekoliko krivično - usmerjena v glavnem v USB-C. A novosti je seveda bistveno več od priključka na telefonih, četudi to za Apple ni zanemarljiva novost.

V petek se začnejo prednaročila iPhone 15 Pro in Pro Max, ki bosta dobavljiva prihodnji petek. Kaj dobimo za 1000 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro (128 GB), oziroma 1200 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro Max (256 GB)? Ohišje ni več aluminijasto, temveč je iz titana. Telefon je zato vzdržljivejši, pa tudi nekoliko manjši, ker je rob okrog zaslona manjši. Zaslon je sicer enak kot v prejšnji verziji, tako po ločljivosti kakor velikosti in svetilnosti. Dobil pa je nov gumb (action button), ki nadomešča gumb za utišanje. V notranjosti telefonov Pro so čipi naslednje generacije, ki potem z zaostankom leta dni pricurljajo do osnovnih verzij (ki niso Pro). To pot imamo...

190 komentarjev

Jailbreak za iOS 7

9to5Mc - Tri mesece po izidu nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 7 smo končno dočakali prvi untethered jailbreak, ki lastnikom naprav iPhone (vseh verzij), iPod touch, iPad in iPad Mini (uradno na verzijah od iOS 7 do iOS 7.0.4, uspelo pa je tudi uporabnikom iOS 7.1 beta 2) omogoča pridobitev popolnega nadzora nad napravo. Jailbreak je Božiček prinesel od mož v skupini evasi0n, ki so izdali tudi že nekaj jailbreakov za prejšnje verzije. Postopek je sorazmerno preprost in hiter, saj traja približno pet minut.

Iskanje ranljivosti v iOS, ki jih lahko uporabimo za jailbreak, postaja čedalje težje početje. Medtem ko smo za prve iPhone čakali le nekaj dni ali tednov, se ta čas podaljšuje. Za iPhone 4S smo čakali skoraj 100...

16 komentarjev