»

Google bo pokopal URL Shortener

Slo-Tech - Google je znan po številnih projektih, med katerimi ne manjka tudi ukinjenih in pokopanih. Eden izmed projektov na smrtni postelji je tudi Googlov URL Shortener, ki so ga zagnali leta 2009, nato pa leta 2018 pripravili na upokojitev, ko je nehal sprejemati nove povezave. Sedaj so sporočili, da ga bodo avgusta prihodnje leto povsem izključili.

Čeprav trdijo, da 99 odstotkov povezav v minulem mesecu ni bilo uporabljenih niti enkrat, bo to vseeno velik udarec za uporabnike in celoten internet. Vse kratke povezave oblike https://goo.gl/, ki so preusmerjale na dejanske naslove, bodo nehale delovati. Google zato poziva vse, ki kakšen naslov še uporabljajo, da ga prestavijo h kakšnemu novemu ponudniku. Zato bodo celotno leto ob uporabi prikazali prehodno obvestilo, da se storitev poslavlja.

Po 25. avgustu 2025 bodo vse povezave na https://goo.gl začele vračati napako 404.

1 komentar

Microsoft bo pokopal blagovno znamko Office

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se legendarna blagovna znamka Office poslavlja, so sporočili iz Redmonda. Priljubljeni programi Word, Excel, Outlook in sorodniki sicer ostajajo, a bodo odslej del preimenovane zbirke Microsoft 365. Da se bo to zgodilo, je bilo slutiti že pred dvema letoma, ko se je spletna zbirka Office 365 preimenovala v Microsoft 365. Sedaj pa bodo odstranili vse omembe Officea.

Office.com, mobilna aplikacija Office, programski paket Office za Windows in podobno se bodo vsi preimenovali v Microsoft 365. Dobili bodo tudi nove logotipe in ikone. Office.com bo spremenjena že prihodnji mesec, preostali programski deli pa januarja. V paketu Microsoft 365 bodo na voljo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Loop, Clipchamp, Stream in Designer. Office bo ostal le kot ime starejših verzij, torej Office 2021 ali LTSC. Te bo še vedno moč kupiti s trajno licenco, ki pa bo verjetno sčasoma dobila drugačno ime. Tudi obstoječih uporabniških računov Office 365 še ne bodo...

37 komentarjev

Googlova uganka v videu za Chrome rešena

Slo-Tech - Ko je Google predstavil nov operacijski sistem Chrome OS in prenosnik Cr-48, ki sodi zraven, so pripravili tudi zelo zabaven videoposnetek. Z njim so poizkušali prikazati uporabnost shranjevanja podatkov v oblaku, saj na posnetku razbijejo štiri prenosnike (pri snemanju so jih vsega skupaj 25). V enem izmed kadrov je na tabli napisana matematična enačba, ki seveda pri Googlu, ki ničesar ne prepušča naključju, ne more biti nesmiselna.

In res, trajalo je manj kot 24 ur, da so jo nadebudni matematiki razvozlali. Če želite poizkusiti sami, prenehajte brati na tem mestu, nekoliko bolj leni radovedneži pa berite dalje. Ustanovitelj Jamenda Sylvain Zimmer je s svojo ekipo razvozlal sporočilo.

Če zgolj vstavimo vrednosti spremenljivk v enačbo, dobimo 4.7 . 10-27,...

38 komentarjev

Google krajša URL-je

Google - Spletni servisi, ki iz dolgih in zamudnih naslovov spletnih strani napravijo kratke povezave (bolj znan je npr. tinyurl), so v zadnjem času postali izredno popularni. Ocenjujejo, da je tovrstnih strani na spletu že več kot sto, pridružuje pa se jim še veliki Google. Registrirali so domeno goo.gl, ki počne točno to. Za razliko od obstoječih strani, ki jih lahko uporabniki prosto obiščejo in uporabijo za krčenje naslovov, je Googlova nekoliko izbirčnejša. Njena uporaba je namreč vdelana v Googlovo orodno vrstico za brskalnike in Feedburner RSS, ki ju lahko sedaj uporabimo v ta namen. V uradni predstavitvi na blogu pravijo, da morda v prihodnosti storitev razširijo tudi na samostojno uporabo.

22 komentarjev

Sony pokopal Aiba

golem.de - Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne...

32 komentarjev