»

Evropska komisija: Meta krši pravice potrošnikov

Slo-Tech - Evropska komisija je danes uradno sporočila pričakovano mnenje, da Meta krši evropsko zakonodajo o varovanju pravic potrošnikov. Problematična je nova ureditev Plačaj ali privoli, ki daje uporabnikom le dve možnosti: bodisi plačajo naročnino na plačljivo verzijo Facebooka in Instagrama bodisi privolijo v uporabo osebnih podatkov za personalizirano oglaševanje.

Komisija je Meti poslala uraden dopis, v katerem je podjetje opozorila na neskladnost z evropsko zakonodajo. Zanimivo je, da ni ukrepala po splošni uredbi (GDPR) ali novih direktivah (DMA in DSA), temveč se sklicuje na starejšo zakonodajo o varovanju potrošnikov, in sicer direktivo o nepoštenih poslovnih praksah in direktivo o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah. Meni, da gre za zavajajočo ali agresivno prakso.

Konkretno, Meta zavaja z uporabo besede brezplačno, povzroča zmedo pri uporabnikih, uporablja nenatančne informacije in jezik ter izvaja pritisk na potrošnike. Meta mora sedaj do 1. septembra odgovoriti in...

20 komentarjev

Evropska komisija: Meta krši DMA

Slo-Tech - Evropska komisija je predhodno ugotovila, da Meta krši Akt o digitalnih trgih (DMA). Model, po katerem lahko uporabniki bodisi soglašajo z oglaševanjem glede na zbrane osebne podatke bodisi se temu izognejo s plačilom (pay or consent), je nezakonit. Meta je na Instagramu in Facebook tovrstni model uvedla lani, da bi s tem izpolnila novo evropsko zakonodajo. Komisija je to potezo proučila, saj je obstajal sum, da gre za namerno izigravanje in izogibanje evropske zakonodaje.

V predhodnem mnenju sedaj Komisija ugotavlja, da je model v nasprotju z DMA. Uporabniki nimajo možnosti izbrati storitve, ki bi uporabljala manj ali nič njihovih osebnih podatkov. Po mnenju Komisije izbira med plačilom ali personaliziranimi oglasi uporabnike sili v podajo soglasja za zbiranje osebnih podatkov in ne nudi prave izbire. Soglasje namreč ni prostovoljno, če uporabniki nimajo zares izbire.

Meta medtem vztraja, da so nov model uvedli prav zaradi DMA in da je v skladu z njim. Končno odločitev Komisije...

14 komentarjev

Evropska komisija je z uporabo Microsoft 365 kršila uredbo o osebnih podatkih

Slo-Tech - Evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS) je sklenil preiskavo, ki jo je začel maja 2021. V njej je ugotovil, da je Evropska komisija z uporabo rešitve v oblaku Microsoft 365 kršila evropsko zakonodajo o varstvu podatkov. Evropska komisija je kršila uredbo 2018/1725 (o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah, organih, uradih in agencijah Unije in o prostem pretoku takih podatkov), zlasti vzpostavitev ustreznih mehanizmov za zaščito pri prenosu izven EU. Prav tako Komisija v pogodbi z Microsoftom ni ustrezno določila, katere osebne podatke bo zbirala in s katerim namenom. Komisija je nezakonito prenašala in obdelovala osebne podatke.

Evropski nadzornik Wojciech Wiewiórowski je dejal, "da imajo vse evropske inštitucije, pisarne, agencije in druga telesa odgovornost, da zagotovijo varno obdelovanje osebnih podatkov na območju Unije in v tujini, za kar morajo vzpostaviti ustrezne varovalke in uvesti ukrepe. To je ključno za zagotavljanje zaščite osebni...

11 komentarjev

Evropska komisija od WhatsAppa terja pojasnila o varovanju podatkov

Evropska komisija - Evropska komisija je danes poslala uradno pismo WhatsAppu, v katerem terja pojasnila, kako se novi pogoji uporabe in politika zasebnosti, sprejeti lani, skladajo z evropsko zakonodajo o zaščiti potrošnikov. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem dejal, da mora WhatsApp zagotoviti, da uporabniki razumejo, s čim soglašajo ob uporabi in kako se bodo njihovi osebni podatki obdelovali. WhatsApp se mora odzvati do konca februarja.

Zgodba se je začela zapletati pred letom dni, ko je WhatsApp razburil z novimi pogoji uporabe. V njih je zapisal, da bo s Facebookom (v njegovi lasti je) delil več podatkov svojih uporabnikov. Kdor se s tem ne bi strinjal, bi pač lahko prenehal uporabljati WhatsApp. In res sta Telegram in Signal dobila toliko novih uporabnikov, da je WhatsApp stopil korak nazaj. Sprva so trdili, da novosti veljajo le za poslovne uporabnike, potem pa so njihovo uvedbo zamaknili za tri mesece. A potem je julija sledila še tožba, ki so jo pri Evropski komisiji...

6 komentarjev

Google ponudil alternativo za mikroplačila: izpolnjevanje kratkih anket

Izpolnjena anketa stane 10 centov. Google pravi, da je tam 10x manj kot z najemom tržno-raziskovalne hiše.

vir: Google
Google - Plačevanje za spletne vsebine je ta hip eden večjih problemov, ki pretresajo časopisno industrijo. Za razliko od papirja so vsebine na spletu tipično brezplačne, uporabniki pa so tega navajeni, tako da bodo raje šli drugam, kakor investirali v plačilo po članku ali mesečno naročnino (paywall, ala nytimes ali piano), oziroma vsaj tako se zdi. Kot eno od rešitev se že dlje časa omenjajo mikroplačila, vendar se ta niso nikoli zares prijela.

Google je medtem mnenja, da lahko zaradi ogromne baze podatkov o spletnih uporabnikih ponudi konkretno in ekonomsko vzdržno alternativo - plačevanje spletnih vsebin z izpolnjevanjem kratkih spletnih anket, povezanih s pravkar gledano vsebino. Ankete dobavijo in plačajo zunanji naročniki, prej oglaševalci, zdaj podjetja, željna tržnih raziskav.

"Surveywall", kot se storitvi "Google...

3 komentarji

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Sodišče Evropske Unije je upoštevalo tako interese avtorjev kot tudi ISP-jev in uporabnikov interneta. Splošni nadzor vsega prometa v dobro omejene skupine ljudi ne pride v poštev.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije nam je v četrtek dostavilo rano božično darilo, ko je v zadevi Scarlet Extended proti SABAM (povzetek v angleščini, sodba v slovenščini) odločilo, da pravo EU prepoveduje vzpostavitev celokupnega filtriranja interneta na nivoju ISP-ja samo zato, da se prepreči piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin s p2p in podobnim programjem. S tem so efektivno prepovedali deep packet inspection in podobne tehnologije, ki bi, če bi ostale, lahko hitro privedle do obsežne cenzure interneta v Uniji.

Sodišče je povedalo, da avtorska pravica ni absolutna, zato je pri odmeri odločitev za njeno varovanje treba upoštevati tudi pravice tako ponudnikov kot uporabnikov interneta. Pri prvih pride v poštev zlasti svobodna gospodarska pobuda, ki ne dopušča...

46 komentarjev