»

ASML navdušil, investitorji pa bežijo

Slo-Tech - ASML je včeraj objavil poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja. Nizozemski proizvajalec strojev za izdelavo čipov je ustvaril 6,24 milijarde evrov prihodkov in 1,58 milijarde evrov dobička, kar je več od pričakovanj analitikov. Še bolj pomembna količina so naročila (net bookings), ki so dosegla 5,6 milijarde evrov, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Še lani je ASML leto 2024 označeval kot prehodno, ko se bo povpraševanje po težkem letu 2023 začelo povečevati. Nato je naprej presenetila umetna inteligenca, ki je povečala povpraševanje tudi po ASML-jevih strojih, nato pa še ameriško-kitajski trgovinski spor. ASML že sedaj na Kitajsko ne sme prodajati najnovejših strojev, kar predstavlja veliko tveganje, saj v tej državi ustvarijo polovico prihodkov.

Da so investitorji včeraj bežali od ASML, ki je izgubil 11 odstotkov, pa je odgovorna ameriška politika. Bidnova administracija je sporočila, da razmišljajo o zaostritvi omejitev za trgovanje...

54 komentarjev

Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Heise - Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz...

20 komentarjev

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

128 komentarjev

Kako evropski velikan čipov krmari med ZDA in Kitajsko

Slo-Tech - Medtem ko ZDA in Kitajska bijeta trgovinsko vojno, v kateri imajo ZDA na področju polprevodniške tehnologije občutno prednost, se v javnosti bolj malo omenja najpomembnejše evropsko podjetje iz te branže. Nizozemski ASML je vodilni proizvajalec opreme za proizvodnjo čipov, brez katere ne bi bilo modernih čipov v 7-nm ali 5-nm tehnologiji. Za zdaj ASML uspešno krmari med velesilama, saj je v zadnjem četrtletju celo preseglo pričakovanja in ustvarilo 5,8 milijarde evrov prihodkov ob bruto marži 51,8 odstotka. V letu 2022 načrtujejo 21,1 milijarde dolarjev prihodkov in 50-odstotno bruto maržo.

Povpraševanje po njihovih proizvodih je še vedno visoko, največja stranka pa ostaja TSMC. ASML ima tržno kapitalizacijo 170 milijard evrov in se z omejitvami pri prodaji opreme sooča od leta 2019. Tedaj so želeli svoje najnovejše stroje za proizvodnjo čipov v ekstremnem UV (EUV) prodajati tudi na Kitajsko, a so nizozemske oblasti prikimale ameriški administraciji in posel ustavile. Odslej ASML...

12 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

Ekstremna ultravijolična litografija je pred vrati

Slo-Tech - Na simpoziju SIPE za napredno litografijo, ki poteka v San Joséju v Kaliforniji, smo videli obrise prihodnosti, ki bo prinesla izdelavo čipov z EUV (extreme ultraviolet lithography). Pri nadaljnjem krčenju električnih elementov namreč trenutni načini izdelave tiskanih vezij ne bodo več uporabni, zato proizvajalci že več let intenzivno razvijajo EUV. TSMC in Globalfoundries sta že pred štirimi leti napovedala, da bodo okrog leta 2015 EUV pripeljali do komercialne uporabe, in čeprav jim to še ni povsem uspelo, so blizu.

Podjetje ASML, ki je največji proizvajalec naprav za EUV, je sporočilo, da je njihova velika stranka TSMC uspela presvetliti 1000 rezin v 24 urah, kar je pomemben mejnik pri razvoju EUV. Ta sicer že deluje, a je metoda prepočasna. Lani so...

5 komentarjev