»

FBI je že vdrl v telefon napadalca na Trumpa

FBI - Iz FBIja so sporočili, da so v dveh dneh po sobotnem poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa že uspeli vdreti v mobilni telefon strelca Thomasa Matthewa Crooksa.

V prvi polovici leta 2016 smo bili priče razburljivemu dvoboju med uradom FBI in Applom. Po terorističnem napadu v San Bernardinu so namreč zvezni preiskovalci od Appla želeli pomoč pri odklepanju napadalčevega iPhona, kar pa so v Cupertinu zavrnili z očitkom, da preiskovalci od njih de facto zahtevajo namestitev stranskih vrat v naprave, kar bi lahko usodno vplivalo na področje šifriranja in varnost ter zasebnost uporabnikov telefonov. FBI je nato vendarle uspel vdreti v telefon s pomočjo zunanjih pogodbenikov, kjer smo šele leta 2019 dognali, da je šlo za avstralsko firmo Azimuth Security. Apple si je s tisto epizodo utrdil sloves podjetja, ki skrbi za zasebnost uporabnikov, vajo pa so pozneje tudi še ponavljali, denimo leta 2020 po terorističnem napadu v Pensacoli.

Kako drugačni časi so...

39 komentarjev

Preiskovalci obglavili LockBit

Europol - Mednarodno združenje organov pregona je v širokopotezni akciji uspelo zaseči večino infrastrukture ter programja razvpite izsiljevalske skupine LockBit in aretirati nekaj pomembnih članov.

LockBit je bila v zadnjem času bržkone najbolj zloglasna tolpa razvijalcev izsiljevalske programske opreme (ransomware). Z dejavnostjo so pričeli leta 2019, takrat še pod imenom ABCD, in popularizirali moderni način delovanja po principu ransomware-as-a-service, pri čemer so svoja orodja ter infrastrukturo oddajali v najem množici drugih kriminalcev, sami pa pobirali provizijo, običajno v vrednosti okoli 20 odstotkov. Po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva so z njihovo pomočjo doslej napadli najmanj 2000 organizacij po vsem svetu in na ta način izterjali najmanj 120 milijonov dolarjev. Odmevnejši napadi vključujejo lanske na Boeing, Royal Mail ter Industrial and Commercial Bank of China. Sloveli so kot brezkompromisni zlikovci, ki niso prizanašali nikomur, niti bolnišnicam.



V...

3 komentarji

Družbena omrežja po napadu na ameriški Kongres blokirala Trumpove profile

vir: Axios
Ars Technica - Napad privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa na kongresni grič je bil naposled dovolj močan razlog, da so Twitter, Facebook in YouTube odločneje omejili objavljanje na Trumpovih računih.

Nismo še dobro zakorakali v leto 2021, pa že imamo nekatere ikonične podobe leta, saj so včeraj zvečer po našem času privrženci Donalda Trumpa in podporniki kulta QAnon prodrli skozi policijsko zaščito in vdrli v stavbo ameriškega Kongresa. Gre za prvi primer po letu 1814, ko so ga požgali Britanci, da je napadalcem dejansko uspelo vdreti v objekt. Dogodek je neposredna posledica hujskanja k nasilju in nepokornosti, ki ga je v zadnjih dnevih izvajal ameriški predsednik Donald Trump, katerega čas na stolčku se sicer izteka, saj ga bo moral 20. januarja predati novoizvoljenemu Joeju Bidnu. Včeraj je potekalo še zadnje uradno dejanje volitev, namreč kongresna potrditev elektorskih glasov, kar je bila tudi ena zadnjih možnosti za Trumpa, da skuša postopek še kako zavleči.

Bizarne podobe so...

2 komentarja

Napad na Sony Pictures povzročil umik filma

Slo-Tech - Ameriški obveščevalci so za The New York Times neuradno potrdili, da je bila Severna Koreja "bistveno udeležena" v napad na Sony Pictures, za katerega je odgovornost prevzela neznana skupina z imenom Guardians of Peace (GOP). V Beli hiši naj bi resno razpravljali o vprašanju, ali Severno Korejo javno obtožiti vdora ali ne. Od lani tovrstno žuganje Američanom ni tuje, saj so na primer Kitajsko že javno obtožili vdorov in njihove vojake postavili pred sodišče (kamor seveda ne bodo nikoli šli).

V Beli hiši se želijo izogniti neposrednem soočenju s Severno Korejo, ki bi državi lahko dalo povod za resnično sovražnost do ZDA in povračilne ukrepe. Spet pa se kot glavni problem izpostavlja prihajajoči film The Interview, v katerem se...

38 komentarjev

Carrier IQ je zlata jama za FBI

Napredne analize in dostop do podatkov v realnem času zelo privlačita policiste.

vir: Information Week
Information Week - Na prelomu meseca je precej odmevala varnostna analiza Trevorja Eckharta, ki si je podrobneje pogledal "diagnostični" program Carrier IQ na svojem HTC mobilnem telefonu. Kot danes vemo, je Carrier IQ prednameščen na ~150 milijonih droidih, robidah (oboje predvsem ameriških modelov) ter iPhonih. Uradno je namenjen mobilnim operaterjem, ki naj bi s prejemom periodične diagnostike in podatkov o uporabi, npr. statistike prekinjenih klicev, porabe baterije, sesutih aplikacij, lahko dosegli boljšo kvaliteto storitve za svoje stranke. Neuradno pa program, kot se izkaže, zbira vse živo -- od klicanih številk in vsebine SMSov, pa do GPS in celičnih koordinat telefona, celo pritiske po tipkovnici (glej video). Vse to brez uporabnikove...

8 komentarjev