»

Nemčija na svojih fregatah nadomešča 8-palčne diskete

Slo-Tech - Nemška mornarica je ugotovila, da so 8-palčne diskete zares zastarela tehnologija, ki jo velja zamenjati. Njene fregate razreda Brandenburg F123, ki so v uporabi od sredine 90. let minulega stoletja, namreč za vnos podatkov še vedno uporabljajo omenjene diskete. Zato so objavili razpis za razvoj in implementacijo nadomestne rešitve, ki bo očitno simulacija.

Da uporabljajo tri desetletja stare fregate 8-palčne diskete, ni presenetljivo, saj se v tovrstne stroje nikoli ne vgrajuje najnovejša tehnologija, diskete pa so bile tisti čas preverjena in zrela rešitev. A tehnologija se razvija hitro, zato je tedaj zrela rešitev danes obupno zastarela. V okviru obsežne prenove in modernizacije fregat bodo zato nadgradili tudi sistem za vnos podatkov.

To ni trivialna naloga, a so jo v preteklosti drugod že uspešno izpeljali. Ker želi mornarica rešitev, ki bi najmanj vplivala na delovanje ostalih sistemov, je najboljša možnost drop-in zamenjava. Nadgradnjo fregat vodi švedski Saab. Levji...

50 komentarjev

Samsung predstavil nove Galaxyje S21

Z leve: Galaxy S21 Ultra, the S21+ in S21.

Slo-Tech - Samsung je predstavil novo generacijo pametnih telefonov Galaxy S21, S21+ in S21 Ultra, ki bodo konec meseca tudi naprodaj. Precej o njih smo izvedeli že informacij, ki so curljale neuradno, tako da nas oblika in specifikacije ne presenečajo preveč. V primerjavi z dvajseticami lani so novi telefoni nekoliko cenejši (za 200 dolarjev), ki je deloma posledica skromnejših specifikacij, deloma pa gre za resnično pocenitev. Druge novosti so prenovljen dizajn, podpora 5G, nov procesor in drugi (mestoma tudi slabši) zasloni. Cenejša modela imata na primer samo še ravna zaslona in plastiko na hrbtni strani, ukrivljenost in kovina pa sta rezervirani za najdražji model.

Galaxy S21 je najdostopnejši in v osnovni konfiguraciji stane 800 dolarjev. Za ta denar dobimo 6,2-palčni zaslon OLED (120 Hz) z ločljivostjo 2400 x 1080. Pomnilnika je 8 GB, prostora za shranjevanje podatkov pa 128 GB (ali 256 GB z doplačilom). Kamere so tri, dve z 12 milijoni točk (glavna in širokokotna) ter ena s 64...

154 komentarjev

Evropa odpovedala reševalno akcijo za Fobos-Grunt, Rusija vztraja

Slo-Tech - Evropska vesoljska agencija je včeraj objavila, da so končali reševalno akcijo za sondo Fobos-Grunt, ki jo je Rusija neuspešno izstrelila proti Marsovi luni Fobos 8. novembra. Prvi dve potisni stopnji, ki ju je zagotavljala raketa Zenit-2SB41.1, sta uspeli brez težav, tako da je sonda približno 11 minut po izstrelitvi dosegla stabilno orbito okrog Zemlje z inklinacijo 51,4 stopinje. Poldrugo uro po izstrelitvi so v NPO Lavočkin v Moskvi prejeli telemetrijo s plovila, ki ni kazala nobenih težav; vsi sistemi so delovali pravilno.

Po dveh urah in pol stabilne orbite bi se morala začeti druga faza izstrelitve. Glavna pogonska enota Fregat bi morala Fobos-Grunt dvigniti v orbito z višino 4170 km, kjer bi ostal približno dve uri. Kasneje bi se sprožila še druga...

8 komentarjev

Sony ukinja diskete

Heise - V naših krajih se zdi, da smo diskete že zdavnaj pospravili na smetišče zgodovine, a ponekod so še vedno v uporabi. Le počasi se poslavljajo in Sony se je odločil, da jim bo pomagal slovo vzeti nekoliko hitreje. Z iztekom trenutnega fiskalnega leta (to bo marca 2011) bodo zaradi nizkega povpraševanja nehali proizvajati in prodajati diskete. Leta 2002 so prodali rekordnih 47 milijonov disket, lani pa se je povpraševanje skrčilo na 12 milijonov kosov. Zavzeti kupci disket so bili le še Japonci, Indijci in v nekaj državah v razvoju. Ostali prodajalci disket so jih postavili na hladno že dolgo nazaj.

Prve 3,5-palčne diskete (se še spomnite prevoda gibki disk?) je leta 1981 kot alternativo za 5,25-palčne izdal prav Sony. Zaradi boljše...

52 komentarjev

Vse najboljše, Mac!

Prvi Macintosh

Slashdot - "In videli boste, zakaj 1984 ne bo tako kot '1984'." Tako se je zaključil oglas podjetja Apple Computer, ki je na najbolj gledanem športnem dogodku v ZDA leta 1983 najavil predstavitev Macintosha. Ta je bil popolno nasprotje takratnim računalnikom, saj ni bil namenjen programerjem, ampak je domačim uporabnikom prvi omogočil zabavo, kreativnost in komuniciranje. Bil je prvi, ki je imel grafični uporabniški vmesnik, prvi, ki je imel miško, in prvi, ki je imel disketno enoto na 3,5-palčne diskete. Izvirna novica, intervju s Stevom Jobsom, takratnim in današnjim prvim možem Appla, in prenovljen Macintosh.

18 komentarjev