»

V novem Windows 11 bodo lahko pogoni FAT32 večji kot 32 GB

Slo-Tech - Nobenega tehničnega razloga ni, da je v Windows velikost particij FAT32 omejena na 32 GB, dasiravno je pri večjih kapacitetah odpada pri zapisu malih datotek več. Druga orodja in celo PowerShell v Windows so zato že vrsto let omogočali ustvarjanje večjih particij FAT32, ki jih je Windows tudi normalno uporabljal, le s privzetim orodjem jih ni bilo možno ustvariti. To se sedaj spreminja.

V najnovejši predogledni verziji Windows 11 (na kanalu Canary) so omejitev odpravili oziroma povišali. Odslej bodo lahko particije FAT32 merile do 2 TB. Microsoft je sporočil, da je sprememba sistemska in velja od verzije Windows 11 Insider Preview Build 27686, torej bo bržkone na voljo tudi v naslednji stabilni verziji. Večje particije bo možno ustvarjati z uporabo ukaza format v ukazni vrstici. Zastareli grafični vmesnik bo še vedno omejeval particije na 32 GB.

Ta omejitev izvira iz časov Windows 95 in je v resnici zgolj praktična ocena, kdaj bi bil neizkoriščen prostor prevelik. Še vedno pa...

13 komentarjev

Windows 98 je star 26 let

Slo-Tech - Na današnji dan leta 1998 je Microsoft uradno začel prodajati (general availability) operacijski sistem Windows 98, ki je nasledil Windows 95 in je bil sprva načrtovan kot zadnja verzija pred pripojitvijo linije 9x k NT. Zaradi zamikov in tudi tržnih razlogov je sicer sledil še Windows Millennium, ki je bil veliko razočaranje, zato je za marsikoga Windows 98 ostal zadnji pravi operacijski sistem legendarne generacije 9x.

Zanimivo je brati, kako so v tistih časih napovedovali Windows 98 in novosti, ki jih je vseboval. Za 110 dolarjev za nadgradnjo ali 210 dolarjev za polno verzijo smo dobili hitrejši izklop sistema, odzivnejše zaganjanje aplikacij, več prostora na disku zaradi učinkovitejšega datotečnega sistema FAT32, integrirana orodja za uporabo interneta (dasiravno je to imel že Windows 95, ko smo nanj namestili Internet Explorer 4) in prvo avtomatizirano posodabljanje prek internet Windows Update.

Windows 98 tako res ni bil revolucija, je pa Windows 95 dodal toliko manjkajočih ali površno implementiranih funkcionalnosti, da je še dolga leta vladal na številnih računalnikih, tudi po izteku uradne podpore leta 2002 in razširjene podpore leta 2006. Po navadi iz Windows 95, ki je bil dobil svoj OSR-2, je Windows 98 prav...

25 komentarjev

Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Slo-Tech - Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost...

20 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Največji Microsoftov polom Bob star 15 let

Microsoft Bob

Slo-Tech - Microsoft je v svoji bogati 35-letni zgodovini (obletnico bomo praznovali v nedeljo, tako da naše novice berite tudi takrat) uspel izdati nekaj izvrstnih izdelkov, a tudi precej polomij. Windows Millennium, Windows Vista, MSN Music, ročne ure MSN Smart Watch in legendarni modri zaslon smrti na uradni predstavitvi Windows 98 si vsi zaslužijo svoje maline, a spektakularnemu polomu Boba, ki je izšel pred 15 leti in umrl le leto pozneje, ne sežejo niti do kolen.

V Windows 3.1 smo se med programi gibali s Program Managerjem, ki ni bil nikakršen estetski presežek, a je svojo nalogo za tisti čas opravljal zadovoljivo. Pestile so ga le pripombe uporabnikov, da je za tehnologije nevešče...

77 komentarjev

Pogled nazaj: prvi netbooki

Slashdot - Dandanes so netbooki pravcati hit, eden najhitreje rastočih računalniških segmentov. Njihova zgodovina se začenja okrog leta 1996, poroča Slashdot, ko je Toshiba predstavila svoj Libretto 70CT, ki je takrat nosil oznako subnotebook oz. podprenosnik po naše. Šlo je namreč za prvi model, ki bi ustrezal večini današnjih definicij netbookov - imel je povezljivost (IR in kartice PCMCIA), orodja za brskanje po spletu in bil je majhen. Na njem je tekel legendardni Windows 95 OSR2 z Internet Explorerjem 2.0 na celih 16 MB pomnilnika in 120 MHz-procesorju. Dolgo pot smo prehodili od tistih časov.

12 komentarjev