»

Celeron 1.7 za S478

The Tech Report - Celeron narejen za S478 sicer ni najnovejša stvar, je pa definitivno vredna ogleda, predvsem zaradi napovedi, ki se jih lahko nadejamo v prihodnosti.
Na The Tech Report so si malo, Pentiumu4 podobno plast silicija in kovine ogledali ter se poigrali s testi. Sicer se pozna, da ima Celeron Willamete le še 128k L2 predpomnilnika, toda je zaradi zelo nizke cene (pri nas nekaj čez 30 tisočakov) in dokaj visokega 400MHz vodila ter dokaj velike sposobnosti za navijanje (počakajmo le še na 0,13mikronsko tehnologijo in še enkrat več l2 "keša") zelo dobro ocenjen. Test najdete tukaj.

2 komentarja

Celeron 1.8 GHz

Tom's Hardware - Intel je izdal svoj najhitrejši Celeron. Na test so ga vzeli pri Tomu. Množilnik je zopet že zaklenjen z Intelove strani, tako da na ostane le navijanje preko FSB-ja, torej, nič novega. Ko so ga probali naviti, ga kaj dosti čez mejo 2 GHz niso spravili.

Poglejmo še, kako se je odrezal na testih. Na testu so imeli še njegove "mlajše bratce" (Celerone 1.7, 1.6, 1.5, 1.4, 1.3A in 1.3 GHz) ter AMD-jevo konkurenco, Durona 1.3 GHz. V veliki večini testov je kakopak na prvem mestu novi Celeron, a ga včasih prehiti prav njegov najslabši mlajši brat, Celeron 1.3 GHz (enkodiranje MP3-jev), pa tudi Duron ga je kdaj prehitel (SiSoft - Sandra 2002).

V zaključku so ugotovili, da mora novi Celeron (katerega ime je pravzaprav Celeron Willamette) imeti višjo frekvenco, da lahko še tekmuje z novimi Tualatini. Po drugi strani pa bi moral tehnično teči na vsaj 2 GHz hitrosti, zaradi 0.18ľm jedra. Prehod iz Socket 370 na Socket 478 je drastično znižal stroške ter izboljšal delovanje. Če pa se nakup...

2 komentarja

Test Duron 1.2 GHz

Tom's Hardware - Na Tom's hardware so objavili test AMDjevega Duron 1.2 GHz procesorja. Primerjali so ga z vsemi modeli P4 in AMD XP procesorjev ter Celeronom 1.2 GHz. Test je zelo obsežen in temeljit ter pokriva testiranje v večini današnjih aplikacij. Tu najdete test, o rezultatih bom pa zaenkrat molčal. Tako je edina možnost, da izveste rezultate ta, da sami kliknete na link in odsurfate na test. Pa veselo branje.

0 komentarjev

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev

BitBoys in id

Tech Report - Nekaj dni nazaj vas je Senitel obvestil, da so Bitboysi končno nehali prepričevati ljudi, da bodo kdaj izdali svoj Glaze3D čip in se raje posvetili dejanskem razvoju nečesa, čemu pravijo XBA ali Xtreme Bandwidth Architecture. Na svoji strani celo omenjajo, da je produkt videl sam John Carmack ter da je za njim celoten id (projektom, ne Carmackom ). Trditev se slišli malo divja in dejansko so na Tech Reportu preverili celo zadevo. Rezultat? Oglejte si kar sami... Žalostno, Bitboys, žalostno!

3 komentarji

VIA AGP in Win2k

Tech Report - Ko smo že pri VIAinih gonilnikih, pa še nekaj. Na Tech Reportu so objavili zanimiv članek, v katerem se ukvarjajo s stabilnostjo VIA AGP gonilnikov pod Win2Kjem. Vsi vemo, da ta ni najboljša in da je včasih edina rešitev izklop AGP 4x in Fast Writes podpore v BIOSu. Marsikdo pa se boji storiti ta korak, saj misli, da bodo potem igre veliko počasnejše. Nič bati, po Tech Reportovih testih so igre celo hitrejše! Toliko o tem [:)].

0 komentarjev