»

Posnemite CDje na obeh straneh

Slashdot - Gotovo ste se že spraševali, kako bi čim lepše označili vsebino na CDju ali DVDju. Sicer so za to obstajale posebne nalepke, toda vseeno je bila stvar precej nepraktična.

V odgovor temu so fantje pri Hewlett-Packardu pogruntali način, kako "natisniti" zgornji del CDja ali DVDja kar s pomočjo istega laserja v CD/DVD snemalniku v kombinaciji s posebnimi mediji, ki imajo na zgornjem delu prevleko, ki spremeni barvo v stiku z laserjem. Postopek je zelo preprost, saj se CD/DVD snemalnik predstavi računalniku kot katerikoli drugi tiskalnik, kar pomeni da kar odprete programsko opremo za ta namen in kliknete "Natisni".
Ima pa t.i. "LightScribe" tehnologija zaenkrat še nekaj težavic. Že prva, ki se posveti je ta, da rabite snemalnik, ki podpira to tehnologijo, in s posebno prevleko prevlečene...

15 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Štirje proizvajalci najavili podporo WMA

Slashdot - Microsoft si že dalj časa trudi, da bi uveljavil svoj standard Windows Media Audi, ki je mišljen kot konkurenca trenutnemu "de facto" standardu MP3. Zaenkrat ni bil pretirano uspešen, vendar pa se to v prihodnosti lahko spremeni, saj je navdušil štiri proizvajalce (Toshiba, Panasonic, Apex Digital, Shinco), ki bodo v svoje DVD komponente vgradili podporo temu standardu. Standard WMA omogoča, da lahko na navaden CD stlačimo do 23 ur glasbe. Čeprav se bodo gotovo spet oglasili anti-Microsoftovci in bodo izjavljali, da Microsoft spet asimilira trg, lahko rečem, da podpora večim tehnologijam zaenkrat še ni škodovala. Navsezadnje bodo kupci končno imeli na razpolago malce več izbire.

3 komentarji

Novi dlančniki

The inquirer - September ne bo samo mesec, ko se bo bodo končale počitnice in se bo začela šola, ampak tudi mesec, v katerem bodo tri podjetja (Palm, Sony in Handspring) predstavila nove dlančnike:
Palm se trenutno ukvarja s konkurenco v obliki Compaqovega i-Paqa in bo 20. septembra predstavil nov model m125, ki bo zasnovan na dizajnu serije m100.
Tudi Handspring bo šel v akcijo in najavil nov Ace model, ki bo nadomestil Visorja DLX, poleg tega pa ima v planu tudi model Columbia, ki bo vseboval 16 MB pomnilnika in 45 MHz procesor.
Sony bo predstavil svoj Clie S320 MSRP, ki bo stal 199 $ in bo vseboval sivinski zaslon, N610 z barvnim zaslonom, ki bo stal 399 $ in najzmogljivejši dlančnik N710, ki bo prav tako vseboval barvni zaslon, podpiral pa bo tudi standard MP3 in video (cena 499 $).

0 komentarjev

Kenwoodov MP3 predvajalnik

The Tech Zone - Čeprav so navdušeni podporniki standarda MP3 doživeli kar precejšen udarec, ko je moral Napster, gotovo najbolj poznan servis, kjer si lahko downloadal svoj priljubljeni MP3 komad, prenehati s svojim poslom, to ni nikakor ustavilo pohoda standarda MP3, ki se iz računalnikov seli tudi v razne predvajalnike. Prvič smo MP3-je lahko poslušali v DVD enotah, kot so Yamahawa, kmalu pa se je standard razširil še na avtoradije, kot so npr. Kenwood KDC-MP8017, ki so ga testirali tukaj. Kenwoodov primerek je samo eden izmed številnih predvajalnikov, ki jih lahko kupimo na trgu. Spada med cenejše (400 $) in je dostopen širšim množicam. Vendar pa njegovo cenejše poreklo ne predstavlja nobene ovire za kakovost, saj je po testu sodeč KDC-MP8017 eden izmed najboljših MP3 predvajalnikov, ki pa nudi še nekatere druge zanimive lastnosti (zaščita proti kraji, dober LCD zaslonček ...). Test navaja, da je edina pomanjkljivost MP3 sam, saj se na dražji opremi še kako poznajo njegove slabosti. Ampak...

3 komentarji

Zastonj klicarjenje preko interneta

Jaz - DeLonghi mi je poslal zanimivo povezavo na stran Hot Telephone, ki omogoča zastonjsko klicarjenje v 30 držav sveta. Yup, preko PCja (morate imeti mikrofon in zvočnike) lahko pokličete navadne telefone v dosegljivih državah in se pogovarjate z znanci po znatno nižji ceni. Tehnologija zaenkrat ne omogoča duplex povezav, tako da s sogovornikom ne boste mogli govoriti istočasno, toda tudi to ni tako slabo. Če vam je zadeva zanimiva, presodite sami...

4 komentarji