»

Zaradi avror delni izpad Starlinka

Reuters - Geomagnetna nevihta, ki zadnje dni biča Zemljo, je še največ težav povzročila pri satelitskih telekomunikacijah. Z razvojem tehnologije postajamo, paradoksalno, čedalje bolj občutljivi na tovrstne pojave, ker je od elektronike in telekomunikacij odvisnih čedalje več dejavnosti. Največji igralec na tem področju SpaceX ima te dni nemalo težav z zagotavljanjem brezhibnega delovanja Starlinka, ki ga omogoča dobrih 4000 satelitov v orbiti. In ti so na geomagnetne nevihte občutljivi.

Elon Musk je na omrežju X že zapisal, da so sateliti pod hudimi obremenitvami, a za zdaj še delujejo. Včeraj je SpaceX opozoril, da je kakovost storitev zmanjšana, kar v praksi pomeni nižje hitrosti, višje latence in možnost kratkotrajnih izpadov. Kot so pojasnili v NOAA, tovrstne nevihte povzročijo prehodne spremembe v atmosferi, zato SpaceX-ovi sateliti na višini okrog 550 kilometrov izgubljajo višino in potrebujejo več popravljanja orbit.

Uporabniki ugotavljajo, da se je močno povečal delež izgubljenih...

5 komentarjev

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Slo-Tech - Lani februarja je SpaceX v orbito poslal 49 satelitov za konstelacijo Starlink, ki zagotavlja internet s sateliti v nizkih orbitah. A kmalu zatem je 38 satelitov zašlo iz tirnice in sčasoma zgorelo v atmosferi, kar je inženirje sprva zbegalo. Hitro so posumili, da je krivo Sonce, kar so znanstveniki sedaj podrobno preiskali in potrdili. Satelite je z neba sklatila sončna nevihta.

Le nekaj dni pred tem, 29. januarja lani, se je zgodil koronalni izbruh snovi (CME) nižje jakosti (M1.1). S hitrostjo 690 kilometrov na sekundo se je proti Zemlji napotil oblak magnetne snovi. Ko je zadel v Zemljino magnetno polje, je povzročil geomagnetno nevihto. Tako imenujemo močna nihanja geomagnetnega polja, ki sicer ščiti naš planet pred vesoljskim vremenom. S Sonca namreč nenehno letijo nabiti delci, tako imenovani Sončev veter, ki pa ga zemeljsko magnetno polje odklanja. Ob izbruhih pa Sonce v okolico pošlje še večje količine plazme. Geomagnetne nevihte se dogajajo sorazmerno pogosto, a jih običajno vidimo le kot severni sij. Včasih imajo posledice tudi za satelite in celo elektronske naprave na Zemlji. Zelo redko pa sklatijo z neba satelite.

To se je zgodilo lani februarja. Zaradi geomagnetne nevihte se je segrel del ozračja, ki se imenuje...

8 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Space - Novih 49 satelitov za satelitski internet Starlink, ki jih je SpaceX izstrelil 3. februarja, je večidel pogubljenih. Le dan po izstrelitvi jih je zajela geomagnetna nevihta, zaradi česar jih je SpaceX okoli 40 tudi izgubil. SpaceX je javnost o incidentu obvestil včeraj in pojasnil, da je zaradi geomagnetne nevihte nekoliko porasla gostota zraka, kar je povečalo upor in sateliti niso mogli vzdrževati svojih tirnic na poti v stabilne orbite. Sateliti niso mogli izvesti manevrov za prehod v višje orbite, zato jih bo do 40 padlo nazaj na Zemljo in v atmosferi zgorelo. Med nevihto se je zračni upor na satelitih povečal za 50 odstotkov, so zapisali pri SpaceX-u. Nekateri so prehod v varni način uspeli preživeti, večina pa ne. Nevihta ni dosegla niti 100 nT, torej se uvršča med zmerne. Močne nevihte imajo lahko posledice na satelite v orbitah in tudi elektroniko na tleh, v ekstremnih primerih pa celo na preskrbo z električno energijo.

Geomagnetne nevihte so nekakšno vesoljsko vreme....

25 komentarjev

Satelite Starlinka je moč uporabiti za navigacijo

Slo-Tech - Delovanje globalnih satelitskih navigacijskih sistemov je konceptualno preprosto. Zemljo po predvidljivih tirnicah obletavajo sateliti, ki ves čas oddajajo signal, v katerem sporočajo svojo lokacijo in točen čas. Če iz zakasnitev tega signala ugotovimo, koliko smo oddaljeni od posameznega satelita, lahko iz treh ali več izračunamo položaj na površju Zemlje. Ni pa prav nobene potrebe, da so to ravno sateliti GPS ali Galileo, četudi so ti prilagojeni natanko za to početje. Odkar SpaceX v vesolje pošilja satelite za globalni internet, satelitov ne primanjkuje. Raziskovalci so pokazali, da lahko brez sodelovanja SpaceX samo z opazovanjem teh satelitov na 8 metrov natančno izračunajo, kje so.

SpaceX-ov Starlink bo imel na koncu v orbiti več deset tisoč satelitov, že sedaj pa jih imajo približno 1700. Ti resda krožijo precej bliže Zemlji od GPS-ovih satelitov, in sicer na višini 1200 kilometrov, zato so vidni le kratek čas, jih je pa veliko. Raziskovalci so prisluškovali signalom, ki...

11 komentarjev