»

Pionir pametnih termostatov odpisan

Slo-Tech - Pametnih termostatov ni izumil Nest, čeprav jih je uspel najbolj popularizirati. A pionir je bil Ecobee, ki je prvi pametni termostat na trg poslal davnega leta 2008. Do današnjih dni je Ecobee Smart deloval brez večjih težav, a kosa ga je vendarle ujela. Ecobee je sporočil, da bodo 31. julija letos ugasnili strežnike, ki zagotavljajo spletno podporo zanj.

To pa pomeni, da bo šel Ecobee Smart po poti številnih pametnih naprav, ki so potrebovala storitve proizvajalce na internetu, in postal bo neumen. Brez spletnih strežnikov Ecobee ne bo več dobival posodobitev firmwara, ne bo več poznal vremenske napovedi, ne bo ga možno krmiliti na daljavo prek spletnega portala, ne bo več poročil prek HomeIQ in System Monitor itd. Termostat bo postal povsem običajen, saj bo še vedno opravljal svojo nalogo, a le z nastavitvami, ki mu jih bomo zapovedali ročno in na licu mesta. Ecobee je ob tem dejal, da bo vsak lastnik dobil kupon za 30-odstotni popust pri nakupu novih termostatov.

Ecobeejevi...

63 komentarjev

Ko pametne naprave zastarijo na ukaz iz daljave

Slo-Tech - Ameriško podjetje Spectrum je sporočilo, da bo 5. februarja nehalo podpirati storitev Spectrum Home Security. Spectrum je sicer kabelski operater v lasti Charterja, to storitev pa je pridobil pred štirimi leti z združitvijo s Time Warner Cable in Bright House Networks. Kmalu zatem je Spectrum prenehal oglaševati in ponujati Home Security, ker ta produkt ne sodi v njihovo osnovno dejavnost. Gre namreč za linijo izdelkov za domačo varnost: kamer, pametnih termostatov, detektorjev gibanja ipd.

Ko pametnim napravam odrežemo povezavo do možganov, pa nenadoma postanejo zelo neumne. V konkretnem primeru to pomeni, da bodo uporabniki od 5. februarja doma imeli kupe ničvredne elektronike. Vseh teh pametnih kamer, termostatov in ostalih naprav namreč ni možno povezati nikamor drugam kakor na Spectrum Home Security, ki bo nehal delovati. Podjetje ne načrtuje nobenih povračil denarja. Sicer obljubljajo dobre ponudbe in poceni pakete, ki jih bodo ponudili konkurentje (npr. Ring, Abobe), a to...

34 komentarjev

Bo Rusija zahtevala prednameščene ruske aplikacije na elektroniki?

Slo-Tech - V ruskem parlamentu obravnavajo zakonski predlog, ki bi prodajalcem pametnih naprav, denimo računalnikov, pametnih telefonov, tablic in pametnih televizorjev, nalagal obveznost namestiti določeno rusko programsko pred prodajo. Prednameščene aplikacije bi ruskim tehnološkim podjetjem omogočile lažje tekmovanje z zahodnimi podjetji, zmanjšale izkoriščanje tujih podjetij in zaščitile ruske interese.

Če bo zakon sprejet, bo ruska vlada objavila seznam elektronskih naprav, na katere se omenjene obveznosti nanašajo. Zagotovo bodo na njem računalniki, telefoni, televizorji. Predvidoma bodo izvzete naprave, ki nimajo kompleksnih operacijskih sistemov ali imajo posebno programsko opremo, denimo pametni termostati. Prav tako bodo objavili seznam, kaj mora biti na kateri vrsti naprav nameščeno.

Za kršitve zakone so zagrožene kazni v višini 200.000 rubljev (2900 evrov). Zakon naj bi začel veljati 1. julija 2020. V spodnjem domu ruskega parlamenta so ga prvič že potrdili. Sedaj ga morajo še...

42 komentarjev

Strojne novosti na Google I/O 2019: Pixel 3a, Android Q, Nest Home Max

Slo-Tech - Na dogodku Google I/O so predstavili tako novo strojno opremo kakor tudi prihajajoče trende na področju storitev in umetne inteligence. Najprej si poglejmo prve. Google je naznanil nova telefona Pixel 3a in Pixel 3a XL, ki predstavljata cenejši, srednjerazredni verziji lanskega Pixla 3. Google je ugotovil, da vsi za telefon pač ne bodo odšteli skoraj tisočaka, zato Pixel 3a stane 400 evrov, Pixel 3a XL pa 470 evrov. Kompromisov ni veliko.

Oba imata najnovejši Android Q (ko bo izšel), ki mu Gogole dodaja obljubo o vsaj treh letih posodobitev, enako odlično zadnjo kamero z 12,2 milijona točk (spredaj pa z 8 milijoni) in nasploh zelo podoben videz. Pixel 3a je od daleč videti povsem enako...

36 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

Huawei pokazal 10-kilobajtni operacijski sistem prihodnosti LiteOS

Slo-Tech - Naslednja velika revolucija bo internet stvari (IoT), obljubljajo proizvajalci. Obetajo se nam pametne naprave, ki bodo imele raznovrstne senzorje in bodo priključene v internet. Huawei, znani kitajski proizvajalec omrežne opreme, je na konferenci v Pekingu predstavil nov operacijski sistem LiteOS, za katerega želijo, da bi postal osnova za povezovanje pametnih naprav IoT.

LiteOS je zgrajen na Linuxu, njegovi odliki pa bosta prenosljivost in majhnost. Zavzema le 10 kB, tako da bo lahko tekel res na vseh napravah. Zamisel internetna pametnih stvari je, da bi vas hladilnik sam opomnil, kdaj bo zmanjkalo mleka, zobna ščetka opozorila, ali si pravilno umivate zobe, pametne ure pa, ali se dovolj gibljete, če navedemo le...

54 komentarjev