»

Sapphire Atomic HD3870 hladilnik

Xtreme Systems - Kot kaže, bo Sapphire na AMD Radeon HD 3870 karticah zamenjal referenčni hladilnik z lastno rešitvijo, ki, za razliko od referenčne, zasede le eno PCI(e) režo. Glavna prednost je možnost uporabe štirih grafičnih kartic v CrossFire+ navezi na praktično vseh matičnih ploščah. Uporabo referenčnega hladilnika, ki zasede dve reži, in štirih kartic naenkrat zaenkrat omogoča le MSI K9A2 Platinum, ki ima vse štiri PCIe x16 reže razporejene s po eno PCI (oz. PCIe x1) režo med njimi. Vse ostale matične plošče, zasnovane na AMDjevem 790FX veznem čipovju, imajo namreč vsaj dve reži popolnoma skupaj.



Sam hladilnik uporablja zanimivo tehnologijo, imenovano Vapor Chamber, ki je zelo podobna toplotnim cevkam, a konceptu odstrani nekaj pomankljivosti. Cevke namreč delujejo po principu toplega in mrzlega dela,...

11 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Zalmanov hladilnik za čipovja

The Hardwire - Že pred časom smo na Slo-Techu poročali o človeku, ki ga je zanimalo, kaj bi dosegel, če bi namesto starega aktivnega hladilnika na čipovje namestil veliko pasivno izmenjevalno površino. Izmeril je temperature ter bil izjemno prijetno presenečen, saj se je, gledano s stališča temperature, pasivni hladilnik obnesel bolje. Kaj še hočemo lepšega? I, komercialno izvedenko, namreč! Zalman ni sedel na lovorikah ter (že pred časom) izdal "Northbridge Heatsink", zlato obarvano veliko izmenjevalno površino, z vsemi zatiči in ostalimi pritiklinami, ki nam olajšajo pritrditev zadeve na osnovno ploščo. Rezultati so bili zgledni, celoten test si pa preberite tukajle.

5 komentarjev

Pasivni naščije aktivnega?

Icrontic - Na ICTronic sem zasledil, vsaj po mojem mnenju, zelo zanimiv primerjalni test dveh hladilnikov za čipovje. Prvi je Titanov, dokaj običajne oblike, nizek, s priloženim tihim ventilatorjem ter termalno pasto. Primerjali so ga pa z Zalmanovim "noiseless" hladilnikom za čipovje. V bistvu zadeva ni, kot lahko vidite tukaj, nič drugega kot zelo velik kos kovine brez ventilatorja. Bi rekel, da zelo spominja na referenčni hladilnik Pentium 1 procesorjev. Najbrž bi pričakovali, da bo Titan hladil bolje. Vraga! Zalman doseže dve stopinji nižjo temperaturo pod obremenitvijo. Zanimivo, ha?

0 komentarjev

Proizvajalci se odločajo za SiS

X-Bit Labs - SiS, eden izmed tajvanskih proizvajalcev veznih čipovij, je lansko leto imel zelo velike probleme in tako nismo ugledali niti enega izmed novih napovedanih čipovij. No, podjetje je sedaj rešilo težave in že ponuja svoje proizvode. Kot smo povedali že nekaj časa nazaj, je glavno orožje SiSa cena in tako se njihova DDR SiS637 in SiS735 čipovja prodajajo za samo $27, kar je precej manj, kot stanejo konkurenčna čipovja. Njihova taktika je uspela, saj je že kar precej proizvajalcev najavilo proizvode z njihovim veznim čipovjem, prve pa bomo ugledali nekje na koncu drugega četrtletja tega leta. Ali je mogoče, da se bo SiS razvil v pravega konkurenta VIAi? Vse je odvisno od performans...

0 komentarjev

Testi hladilnikov

Trainwrecker - Pred nekaj časa ste si lahko ogledali Trainwreckerjev testirni sistem hladilnikov, ki je še vedno nekaj zares posebnega. Toliko truda, inovacije in idej le redko vidimo skupaj na enem mestu. No, fantje so se sedaj celo spravili testirat hladilnike z njim in njihove izsledke lahko vidite tukaj. Testirali so vse aktualne hladilnike, od Golden Orba preko Alph do Hedgehoga, zal pa nikjer niso objavili primerjalne tabele. Rezultati za vsak hladilnik posebej so objavljeni na svoji strani, poleg tega pa so rezultati malce preveč komplicirani in se morate prav poglobiti v njihove metode, da bi jih razumeli. No ja...

0 komentarjev

Vojna za DDR P4 čipovja

OC Workbench - Naslednje leto bomo videli pravo malo P4 vojno med različnimi tajvanskimi proizvajalci čipovij. Intel je namreč očitno spoznal, da P4 ne bo doživel večjega uspeha brez podpore DDR čipovij in tako so VIA, SiS in ALi najavili svoja P4 DDR čipovja. Prva bo predvidoma VIA, ki bo svoje PX266 čipovje začela proizvajati že v prvem/drugem četrtletju naslednjega leta, sledil ji bo ALi v tretjem četrtletju, zadnji pa bo SiS koncem naslednjega leta. Vsa čipovja bodo namenjena novim P4 procesorjem s Socket 478 podnožjem.

2 komentarja

Kako speči procesor?

Dan's DATA - Kako? Dobite si vodno hlajenje, kjer sta blok in hladilnik iz različnih kovin (aluminij in baker, recimo) in ga pustite delovati pol leta. Po pol leta bi morali imeti črn procesor, zaradi elektro - korozije razjeden vodni blok, ki je zraven tega še zelen od alg. Kako bi stvar morala izgledati, pa lahko vidite tukaj.

0 komentarjev