»

GeForce 3 "superhlajenje"

Overclockers Australia - Avstralce imamo že tako ali tako za malo čez les, vendar to ne pomeni, da nimajo dobrih idej. Ledino spet orje Overclockers Australia, ki nam je ponudil nekaj nasvetov, za tako imenovano GeForce 3 superhlajenje. No, naj vam povem, da je to kao superhlajenje sestavljeno iz peltierja in vodnega bloka. Testov tako modificiranega GeForca 3 in vodiča žal ni, si pa lahko ogledate slike, ki vam bodo dale marsikatero novo idejo. Sicer pa slike včasih povejo več, kot tisoč besed.

0 komentarjev

Ledeni Kyro za vroče dni

ProCooling - Modifikatorski projekti so mi bili že od nekdaj zelo všeč. Eden najlepših občutkov je, ko primeš v roke 70.000 SIT vredno grafično kartico, primeš klešče ter začneš puliti dol hladilnike za pomnilnik. Krc krc krc, hhhhrsk, puf! Tisti občutek, ki ga preveva adrenalin ter rahli dvom v delujoče stanje kartice - neverjetno. Na tem naslovu se je Kevin iz ProCoolinga spravil nad ubogega Kyra II. Nanj je nanesel srebrno termalno pasto ter 50W Peltierov element. Na Peltier je dal Thermaltakeovega Volcana II, zmodificiral voltažo jedra ter navil Kyra iz 175/175 na 203/210. Vredno ogleda!

0 komentarjev

Peltier

Overclockers Australia - Peltierjev gotovo ni treba posebej razlagati, saj opis njihovega delovanja najdete med Slo-Techovimi članki. Gre namreč samo za nekakšno ploščico, ki se na eni strani precej ohladi, na drugi strani pa precej ogreje. Če nameravate peltierja v prihodnosti kupiti, potem si preberite precej poučen članek, ki so ga napisali na Overclockers Australia. Članek je spisal tip, ki je na svojega Durona 900 hotel spraviti 55 W peltier. Do tukaj vse lepo in prav. Komplikacije so se pojavile, ko se je procesor začel bolj segrevati, kot pa ohlajati. Problem je bil v tem, da je Duron oddajal 52 W toplote, kar pa je bilo za 55 W peltier pretrd oreh. Avtor članka navaja, da moramo za učinkovito hlajenje procesorja kupiti najmanj dvakrat toliko W peltier, kolikor W toplote oddaja procesor. Kako ugotoviti, koliko toplote oddaja procesor? Najpreprostejši način je, da downloadate programček Radiate, ki vam izračuna koliko W toplote bo procesor oddajal....

1 komentar

Izdelava vodnega hlajenja

Anthony's Thunderbird Overclocking - Hijacker mi je poslal mail z linkom na zelo zanimiv članek. Članek opisuje celotno pot do sestave vodnega hlajenja in je lepo ponazorjen s primeri in slikami. Uporabljen je bil velik vodni blok (7×7 cm), zelo močan peltier (165W), ličen hladilnik za vodo in še en napajalnik, ki je bil zmožen dovajati tistih 13 amperov toka do peltiera. S tem res lepo in pazljivo izdelanim sistemom se je hladil AMDjev Thunderbird 1333. Rezultati pa so... hmm, na prvi pogled slabi, saj je bila temperatura procesorja le eno stopinjo pod sobno temperaturo, vendar se ta rezultat izkaže za dokaj dobrega, če upoštevamo da tak procesor, navit na 1600 MHz pokuri kar 90 (!) vatov električne energije in skoraj vso prevede v toploto. Članek je tekstovno sicer eden izmed krajših, a vam ga priporočam, če ne zaradi drugega pa zaradi slikic. Verjemite mi, zahotelo se vam bo takega hlajenja!

13 komentarjev

Preprečevanje kondenza

OCtools - Na strani, ki je ne obiščem prav velikokrat, sem našel zelo dober članek z zelo dobro idejo preprečevanja kondenza. No, ta ideja temelji na nekem dielektriku, oziroma na neki pasti, ki je na prvi pogled podobna silikonu in jo namažemo na pine od socketa na matični plošči ali slotketu ter med procesor in socket (ja vem sliši se čudno). Potem zatesnimo še peltier in nato nanj namontiramo hlajenje, ki je bilo v njihovem primeru zračno!

Drugače pa je to članek, ki nam pokaže kako do dobrega hlajenja po liniji najmanjšega odpora.

0 komentarjev

Jaome

HardOCP - Heh, na Slo-Techu smo se ob raznih Ameriških izpadih agresivnosti nad ubogimi komponentami vedno zgražali in jih označevali za st00pid narod. No, če vam je uničevanje pri srcu, si enostavno morate ogledati to stran. Na njej je galerija nekega Japončka, ki se je spravil nad malo morje procesorjev, od prvih Celeron preko Pentiumov3 do Duronov in TBirdov. Vseeno pa tukaj ne gre za brezsmiselno uničevanje, saj je tipo hotel pokazati, kaj vse se nahaja v procesorjih in kako so zgrajeni. Zelo priporočam!

0 komentarjev

Hlajenje grafičnih kartic, Hypotermia style

Hypothermia - Nekaterim zanesenjakom izgled (računalnika, seveda) pomeni vse in eden takih je tudi Steve s Hypotermie. Tip se že nekaj časa važi s svojim prozornim ohišjem, goro ventilatorjev in raznimi vizualnimi bonbončki, sedaj pa se je spravil še nad svojo grafično kartico. Seveda je izbral modrega Herculesa, na stvarco pa je namontiral ustrezne modre hladilnike in modro vodno hlajenje. Njegov članek si lahko ogledate tukaj in moram priznati, da bi na takšno grafikuljo padla marsikatera računalniško osveščena punca .

1 komentar

Dober članek o Peltierjih

PC Mechanic - Na PC Mechanicu so objavili zares dober članek o peltierjih. Te zadevce so lahko ključ do zelo nizkih temperatur, lahko pa vam mimogrede izžgejo luknjo v procesorju. Verjetno ste že vsi videli slikice zoglenelih procesorjev. To seveda pomeni, da previdnost nikoli ni odveč pri delu s peltierji in dobra izobrazba je nujna za vsako igračkanje. Če se torej nameravate ukvarjati s peltierji, si PC Mechov članek le oglejte. Na Slo-Techu smo o peltierjih pisali že kar nekaj časa nazaj, naš članek pa lahko preberete tukaj.

0 komentarjev