»

Tehnološki sektor še vedno bolj odpušča kakor zaposluje

Slo-Tech - Odpuščanja v tehnološkem sektorju dosegajo višje ravni od tistih, ki smo jih bili vajeni v minuli letih. Po podatkih spletne strani Layoffs.fyi ocenjujejo, da so v ZDA letos izgubili že 50.000 delovnih mest v 200 tehnoloških podjetjih, s čimer je hitrost odpuščanja dosegla ravni izpred 23 let, ko je počil balonček dot-com. V minulem letu so izgubili že 260.000 delovnih mest, kar je največ po letu 2001.

Kot poroča CNBC, je zato tudi iskanje novih zaposlitev težje, plačila pa nižja. Število zaposlenih krčijo Alphabet, Amazon, Cisco, Meta, Microsoft, SAP in drugi velikani. Na borzah za zdaj vlada optimizem, saj so se trgi na zmanjšanje števila zaposlenih odzvali z rastjo, ker bo vsaj kratkoročno to znižalo stroške poslovanja. Seveda tehnološka podjetja ves čas tudi zaposlujejo, a v povprečju število zaposlenih upada. Novozaposleni pa se morajo sprijazniti s slabšimi pogoji dela, nižjim plačilom, manj stabilnosti in ugodnostmi. V minulih dveh leti so plače v tem sektorju stagnirale,...

34 komentarjev

Ebay bo odpustil 1000 zaposlenih

Slo-Tech - Ebay je včeraj sporočil, da bodo odpustili približno 1000 ljudi, kar predstavlja devet odstotkov zaposlenih. Ko je izvršni direktor Jamie Iannone na blogu pojasnil, da bodo zaradi krčenja tehnološkega sektorja v letu 2024 primorani odpuščati, saj je število zaposlenih in stroškov preseglo rast poslovanja, je delnica podjetja pridobila tri odstotke. Danes so zaposleni delali od doma, da so se lahko nadrejeni z njimi pogovorili z več zasebnosti, je še dejal Iannone.

V tehnološkem sektorju so letos številna podjetja napovedala odpuščanja, med njimi tudi Amazon, Alphabet, SAP in Unity. Že lani februarja so tudi v Ebayu odpustili 500 zaposlenih. Ebay pa je moral januarja plačati tudi tri milijone dolarjev kazni, ker je ustrahoval in nadlegoval spletne kritike podjetja. Novembra je podjetje objavilo tudi pričakovanja o poslovnem izidu za zadnje četrtletje, kjer so posvarili pred slabšimi rezultati od pričakovanj. V tretjem četrtletju, ki se je končalo 30. septembra, so sicer ustvarili...

17 komentarjev

V Googlu se nadaljujejo odpuščanja

Slo-Tech - V Googlu delijo usodo drugih tehnoloških velikanov, ki so lani začeli odločneje odpuščati zaradi negotovih gospodarskih razmer. V minulem letu so odpustili 12.000 zaposlenih, trend pa se nadaljuje tudi letos. V dobrem tednu so najavili reze na oddelku za Google Assistant in za Google Ads, sedaj pa je na vrsti tudi YouTube. To pot govorijo o sto zaposlenih, skupno pa je to že deseti krog odpuščanj v zadnjih dvanajstih mesecih.

Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim že 10. januarja letos poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril na težko leto, ki prihaja. Ob tem je dodal, da bo to pomenilo tudi krčenje števila zaposlenih v nekaterih skupinah. Situacija sicer nikoli ni tako drastična, kot se bere v medijih, se poročamo zgolj o odpuščanjih, manj pa o zaposlovanju. Google ima trenutno okoli 182.000 zaposlenih, kar je petino več kot pred dvema letoma. Četudi so lani odpustili 12.000 ljudi, se je število zaposlenih skrčilo le za 4.000 - zapustili so namreč številne druge ljudi.

...

14 komentarjev

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

Google bo odslovil 12.000 zaposlenih

Google - Naslednji v vrsti tehnoloških velikanov, ki se je odločil skrčiti število zaposlenih, je Google. Izvršni direktor Sundar Pichai je danes sporočil, da se bodo poslovili od 12.000 zaposlenih, kar predstavlja približno šest odstotkov zaposlenih. To je podoben delež kot v nekdanjih odpuščanjih v Microsoftu in Amazonu. V ZDA so zaposlene že obvestili in bodo imeli dva meseca odpovednega roka. Odpuščali bodo tudi v drugih državah, kjer bodo postopki lahko nekoliko daljši, odvisno od lokalne zakonodaje.

Poleg dveh mesecev odpovednega roka bodo odpuščenim izplačali odpravnine v višini vsaj štirih plač in še pol plače za vsako dopolnjeno leto v podjetju. Izplačali bodo tudi neizkoriščen dopust, pripadajoče bonuse za letošnje leto in še šest mesecev zdravstvenega zavarovanja. V drugih državah bodo odpravnine in druge ugodnosti v skladu s tamkajšnjo zakonodajo, so dodali.

Google odpušča, ker se boji prihajajoče recesije. Pichai je dejal, da so v minulih letih intenzivno zaposlovali in se...

18 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev